Το πετρέλαιο σταθεροποιήθηκε μετά τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων, καθώς η μείωση της προσφοράς ρωσικού αργού αντιστάθμισε τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις από την επέκταση των δασμών του Ντόναλντ Τραμπ.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent διαμορφώνονται κοντά στα 76 δολάρια το βαρέλι, αφού έκλεισαν με άνοδο 1,6% τη Δευτέρα, ενώ το West Texas Intermediate (WTI) διαπραγματεύεται πάνω από τα 72 δολάρια, συνεχίζοντας την ανοδική του πορεία για δεύτερη συνεχή ημέρα.
Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τα σχετικά δεδομένα, η παραγωγή της Ρωσίας τον περασμένο μήνα μειώθηκε περαιτέρω κάτω από την ποσόστωση του OPEC+.
Η αγορά πετρελαίου έχει παρουσιάσει έντονες διακυμάνσεις από τις αρχές του έτους. Αρχικά, οι τιμές αυξήθηκαν λόγω της αυξημένης ζήτησης θέρμανσης εξαιτίας του ψυχρού χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο και των αμερικανικών κυρώσεων στη ρωσική βιομηχανία πετρελαίου. Ωστόσο, τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, οι τιμές υποχώρησαν λόγω των φόβων για εμπορικούς πολέμους που πυροδοτούνται από το καθεστώς δασμών του Τραμπ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος διέταξε πρόσφατα την επιβολή δασμού 25% σε όλες τις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων αυτών από τον Καναδά και το Μεξικό, τους δύο μεγαλύτερους προμηθευτές της χώρας. Οι δασμοί θα τεθούν σε ισχύ στις 12 Μαρτίου, ενώ ο Τραμπ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησής τους, λέγοντας πως «ενδέχεται να ανέβουν ακόμη περισσότερο», σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η εγχώρια παραγωγή.
«Η εκτίμηση του αντικτύπου αυτών των δασμών με βάση τα δεδομένα που έχουμε, αλλά και την αβεβαιότητα που επικρατεί, παραμένει μια δύσκολη πρόκληση», δήλωσε ο Κρις Γουέστον, επικεφαλής έρευνας της Pepperstone Group Ltd. Ωστόσο, «ο συνδυασμός κλεισίματος θέσεων short και οργανικών αγορών δείχνει ότι ίσως έχουμε φτάσει σε ένα προσωρινό χαμηλό επίπεδο τιμών».
Ο Τραμπ δήλωσε επίσης ότι το Ισραήλ θα πρέπει να ακυρώσει την εκεχειρία με τη Χαμάς, εάν δεν επιστραφούν οι όμηροι μέσα στο Σαββατοκύριακο, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα κλιμάκωση των συγκρούσεων. Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για παραβίαση των όρων της συμφωνίας.
Υπάρχουν ενδείξεις στενότητας στην αγορά πετρελαίου, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή, όπου η μείωση των ανταγωνιστικών ροών επιτρέπει στους παραγωγούς της περιοχής να αυξήσουν τις τιμές για τους κύριους ασιατικούς πελάτες τους.
Στην Ευρώπη, η εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου έχει καταστήσει το πετρέλαιο πιο συμφέρουσα επιλογή για παραγωγή ενέργειας, κάτι που ενδέχεται να ενισχύσει τη ζήτηση.