Πολιτική

Στην... ουρά οι εταιρίες για το άρθρο 99


Την περίοδο 2012-2015, το σύνολο των εταιριών που τέθηκαν σε καθεστώς προπτωχευτικής διαδικασίας του άρθρου 99 ανήλθαν σε 1.940, βάσει των στοιχείων που προέρχονται από 63 πρωτοδικεία της χώρας και από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ). Και στις δύο περιπτώσεις ωστόσο η διοίκηση υπογραμμίζει ότι με τα στοιχεία αυτά δεν μπορεί να προκύψει ασφαλές συμπέρασμα, τόσο ως προς την πορεία των αιτήσεων όσο και ως προς τον αριθμό αυτό καθαυτό.

Προκειμένου πάντως να καταστεί σαφής ο τρόπος καταγραφής των στοιχείων αυτών από το σύνολο των πρωτοδικείων της χώρας, το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει δώσει εντολή ομοιόμορφης καταγραφής τους και στη συνέχεια θα αποστείλει στη Βουλή, με νεότερο έγγραφό του, στατιστικά στοιχεία. 

Τα δύο έγγραφα, ένα από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή και ένα από το υπουργείο Δικαιοσύνης με στοιχεία από 63 Πρωτοδικεία, διαβιβάστηκαν στη Βουλή μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης με την οποία ζητούσε να ενημερωθεί πόσες και ποιες είναι οι εταιρείες που αιτήθηκαν και υπήχθησαν στις διατάξεις του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα (σ.σ. προπτωχευτική διαδικασία εξυγίανσης). 

Το υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει ότι τα μεγάλα πρωτοδικεία (Αθήνας, Θεσσαλονίκης κ.λπ.) ενημέρωσαν ότι η πλήρης συγκέντρωση στοιχείων απαιτεί τουλάχιστον 45 ημέρες εξαιτίας του τεράστιου όγκου των ζητούμενων πληροφοριών, εξαιτίας της ελλείψεως προσωπικού και της μη ηλεκτρονικής τήρησης μέρους των αιτούμενων στοιχείων. Επισημαίνεται επίσης ότι ο τρόπος καταγραφής των αιτούμενων στοιχείων στα υπόλοιπα πρωτοδικεία διαφέρει ανά πρωτοδικείο με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εξαχθεί συνολικά ασφαλές συμπέρασμα.

Επί του παρόντος και επειδή από τα στοιχεία που μέχρι στιγμής έχουν αποστείλει τα 63 πρωτοδικεία της χώρας δεν προκύπτει ασφαλές συμπέρασμα ως προς την εξέλιξη της πορείας των αιτήσεων που κατατέθηκαν από εταιρείες, ατομικές επιχειρήσεις, ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ για εξυγίανση και υπαγωγή σε διαδικασία συνδιαλλαγής, στη Βουλή διαβιβάζεται -ανά πρωτοδικείο- μόνο το αριθμητικό σύνολο των εταιρειών και ατομικών επιχειρήσεων που υπέβαλαν την εν λόγω αίτηση από την έναρξη ισχύος του ν. 3588/2007 ήτοι:

Πρωτοδικείο Αγρινίου: 22

Πρωτοδικείο Αθηνών: 1024

Πρωτοδικείο Αιγίου: 8

Πρωτοδικείο Αλεξανδρούπολης: 6

Πρωτοδικείο Αμαλιάδας: 3

Πρωτοδικείο Άμφισσας: 1

Πρωτοδικείο Άρτας: 19

Πρωτοδικείο Βέροιας: 16

Πρωτοδικείο Βόλου: 3

Πρωτοδικείο Γιαννιτσών: 5

Πρωτοδικείο Γρεβενών: 3

Πρωτοδικείο Γυθείου: 0

Πρωτοδικείο Δράμας: 10

Πρωτοδικείο Έδεσσας: 4

Πρωτοδικείο Ευρυτανίας: 0

Πρωτοδικείο Ζακύνθου: 5

Πρωτοδικείο Ηλείας: 4

Πρωτοδικείο Ηρακλείου: 54

Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης: 224

Πρωτοδικείο Θεσπρωτίας: 0

Πρωτοδικείο Θήβας: 15

Πρωτοδικείο Ιωαννίνων: 8

Πρωτοδικείο Καβάλας: 17

Πρωτοδικείο Καλαβρύτων: 0

Πρωτοδικείο Καλαμάτας: 2

Πρωτοδικείο Καρδίτσας: 7

Πρωτοδικείο Καστοριάς: 2

Πρωτοδικείο Κατερίνης: 9

Πρωτοδικείο Κέρκυρας: 9

Πρωτοδικείο Κεφαλληνίας: 6

Πρωτοδικείο Κιλκίς: 14

Πρωτοδικείο Κοζάνης: 8

Πρωτοδικείο Κορίνθου: 6

Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας: 12

Πρωτοδικείο Κω: 1

Πρωτοδικείο Λαμίας: 8

Πρωτοδικείο Λάρισας: 15

Πρωτοδικείο Λασιθίου: 11

Πρωτοδικείο Λευκάδας: 0

Πρωτοδικείο Λιβαδειάς: 3

Πρωτοδικείο Μεσολογγίου: 6

Πρωτοδικείο Μυτιλήνης: 5

Πρωτοδικείο Νάξου: 0

Πρωτοδικείο Ναυπλίου: 7

Πρωτοδικείο Ξάνθης: 5

Πρωτοδικείο Ορεστιάδας: 0

Πρωτοδικείο Πειραιά: 48

Πρωτοδικείο Πατρών: 59

Πρωτοδικείο Πρέβεζας: 3

Πρωτοδικείο Ρεθύμνης: 3

Πρωτοδικείο Ροδόπης: 2

Πρωτοδικείο Ρόδου: 51

Πρωτοδικείο Σάμου: 0

Πρωτοδικείο Σερρών: 2

Πρωτοδικείο Σπάρτης: 0

Πρωτοδικείο Σύρου: 3

Πρωτοδικείο Τρικάλων: 13

Πρωτοδικείο Τριπόλεως: 1

Πρωτοδικείο Φλώρινας: 2

Πρωτοδικείο Χαλκίδας: 11

Πρωτοδικείο Χαλκιδικής: 6

Πρωτοδικείο Χανίων: 10

Πρωτοδικείο Χίου: 2 

Το υπουργείο Οικονομίας, από τη δική του πλευρά, διαβίβασε έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή στο οποίο επισημαίνεται πως για όσα στοιχεία αφορούν στην προπτωχευτική διαδικασία του άρθρου 99 του πτωχευτικού κώδικα και υπάρχει υποχρέωση δημοσίευσης αυτών στο ΓΕΜΗ, αποτελούν δευτερογενή πληροφόρηση, καθώς προέρχονται από τα Μητρώα Πτωχεύσεων που τηρούνται στις κατά τόπους γραμματείες των Πρωτοδικείων. 

Οι γραμματείες των Πρωτοδικείων υποχρεούνται να διαβιβάζουν αμελλητί τις σχετικές δικαστικές αποφάσεις στις ΥΓΕΜΗ, οι οποίες θα πρέπει να τις καταχωρίζουν αυτεπάγγελτα στο πληροφοριακό σύστημα του ΓΕΜΗ. «Οι υπηρεσία μας δεν είναι σε θέση να γνωρίζει σε ποιο βαθμό έχουν ανταποκριθεί έως σήμερα οι γραμματείες των πρωτοδικείων στην ανωτέρω υποχρέωσή τους, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των εταιρειών που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του άρθρου 99, όπως αυτός προκύπτει από το πληροφοριακό σύστημα του ΓΕΜΗ να μην μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστος», αναφέρει η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και προσθέτει επιπλέον πως «δεδομένου ότι τα σχετικά δεδομένα δεν αποτελούν πρωτογενή πληροφόρηση για το ΓΕΜΗ, τυχόν επεξεργασία αυτών δεν μπορεί να δώσει ασφαλή συμπεράσματα».

Μετά από τις διευκρινίσεις αυτές διαβιβάζονται στοιχεία, όπως προκύπτουν από το πληροφοριακό σύστημα του ΓΕΜΗ και υπογραμμίζεται ότι για την αξιολόγησή τους θα πρέπει να συνυπολογιστούν οι ανωτέρω περιορισμοί.

Έτσι σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά τα έτη 2012-2015, το σύνολο των εταιρειών που τέθηκαν σε καθεστώς προπτωχευτικής διαδικασίας του άρθρου 99 είναι 1.940. Από αυτές οι 783 γύρισαν σε ενεργές, οι 513 διαγράφηκαν από το ΓΕΜΗ (διαγραφή και διακοπή ΔΟΥ), οι 54 παραμένουν σε καθεστώς συνδιαλλαγής, οι 51 τέθηκαν σε καθεστώς λύσης και εκκαθάρισης, οι 534 τέθηκαν σε πτώχευση και 5 εταιρείες καταχωρίζονται σε κατάσταση «άλλο».

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις