Προβληματίζει σήμερα το γεγονός ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών αδυνατεί να ακολουθήσει το θετικό κλίμα που υπάρχει διεθνώς μετά την απόφαση της Bank of Japan να υιοθετήσει πολιτική αρνητικών επιτοκίων στις καταθέσεις των εμπορικών τραπεζών προς την κεντρική τράπεζα.
Το γεγονός ότι όλα τα ξένα χρηματιστήρια είναι στο πράσινο ενώ το ΧΑ στις 541,3 μον. απλώς δεν αποφεύγει το κόκκινο (-0,2%) είναι άκρως ανησυχητικό, ειδικά μάλιστα μετά τη θετική είδηση της αναβάθμισης, στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.
Ο μεγάλος φόβος για το ελληνικό χρηματιστήριο είναι βέβαια ο πολιτικός καθώς το ΔΝΤ ακολουθεί σκληρή γραμμή και ζητάει περικοπή των συντάξεων εδώ και τώρα κατά 15%. Μια τέτοια επιμονή μπορεί να φέρει τριγμούς στο πολιτικό σκηνικό. Υπάρχει η υποψία ότι οι δανειστές, όπως ευνόησαν την πολιτική αλλαγή ένα χρόνο πριν σκληραίνοντας την στάση τους, μπορεί τώρα να κάνουν το ίδιο πιστεύοντας ότι έτσι θα προχωρήσουν πιο γρήγορα τα πράγματα.
Αυτή τη στιγμή οι μετοχές είναι μοιρασμένες μεταξύ ανοδικών και καθοδικών μετοχών. Ο τραπεζικός δείκτης είναι ελαφρώς ανοδικός στις 41,5 μον. (+0,2%). Η Εθνική στα 0,246 ευρώ (+1,65%) δίνει τα περισσότερα κέρδη ενώ ο ΟΤΕ στα 7,6 ευρώ έχει τις μεγαλύτερες απώλειες (-2,56%).
Σημειώνεται ότι για αρκετές μετοχές οι τιμές στόχοι που δίνουν οι χρηματιστηριακές εταιρείες είναι περίπου 100% μεταλύτερες από τις τρέχουσες. Για παράδειγμα η UBS δίνει τιμή στόχο τα 7 ευρώ μετά τη συμφωνία των ΕΛΠΕ με την ιρανική NIOC – σήμερα η μετοχή είναι στα 3,73 ευρώ κερδίζοντας 0,81%. Παρ' όλα αυτά, το πολιτικό ρίσκο της χώρας ρίχνει μια σκοτεινή σκιά στο ΧΑ, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.
Οι τιμές των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης και οι ποσοστιαίες μεταβολές τους σήμερα και από την αρχή του έτους.