Πολιτική

Στο δόκανο της Τουρκίας οι Ευρωπαίοι, χωρίς κοινή γραμμή


Οι απαιτήσεις της Αγκυρας και το κυπριακό βέτο

Με μικρό «καλάθι» προσδοκιών προσέρχονται σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής, γνωρίζοντας ότι οι αποφάσεις τους για το προσφυγικό – και πολύ περισσότερο η υλοποίηση τους – εξαρτώνται πρωτίστως από τη στάση της Αγκυρας. Η επίτευξη συμφωνίας με την Τουρκία δεν θεωρείται καθόλου βέβαιη και πολλές κυβερνήσεις  κεντροευρωπαϊκών και βαλκανικών χωρών σπεύδουν να λάβουν τα μέτρα τους. Πρωταρχικός στόχος τους είναι να κλείσει ερμητικά ο βαλκανικός διάδρομος για τους πρόσφυγες και να μην ανοίξουν άλλοι δίοδοι.

Παράλληλα, εντείνονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ των χωρών που θέλουν μεν ανοιχτά σύνορα,  αλλά δεν είναι διατεθειμένες να κάνουν τις παραχωρήσεις που ζητά η Αγκυρα. Οι αντιρρήσεις προέρχονται κυρίως από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Κύπρο.

Η καγκελάριος Μέρκελ επιζητεί συνεννόηση με την Άγκυρα, εκτιμώντας ότι είναι ο μόνος τρόπος να βρεθεί διέξοδος από την προσφυγική κρίση.  Είναι όμως αναγκασμένη να λάβει υπόψη το μήνυμα από την πρόσφατη εκλογική ήττα του κόμματος της και την άνοδο των ακροδεξιών λαϊκιστών, όπως και την απαίτηση του  βασικού κυβερνητικού εταίρου της. Το βαυαρικό αδελφό κόμμα CSU, όχι μόνον δεν θέλει επ’ ουδενί να καταργηθεί η βίζα για τους Τούρκους, αλλά δεν δέχεται καν να μπει στο τραπέζι ως θέμα διαπραγμάτευσης.

Φαινομενικά ηπιότερη  αλλά ουσιαστικά την ίδια στάση  κρατά και η Γαλλία. Όπως προκύπτει από δηλώσεις του Φρανσουά Ολάντ, το Παρίσι δεν δέχεται να καταργηθεί η βίζα, αλλά θα μπορούσε να συμφωνήσει σε ένα καθεστώς ελέγχων και περιοριστικών όρων, που θα απέτρεπαν τη μαζική μετακίνηση Τούρκων πολιτών  σε χώρες της Σένγκεν.

Για την Κύπρο μείζον θέμα είναι το άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων που ζητάει η Αγκυρα. Η Λευκωσία δεν θέλει να απεμπολήσει το βασικό όπλο της, με το οποίο μπορεί να πιέζει για λύση στο εθνικό ζήτημα. Επιμένει λοιπόν ότι θα εμποδίσει μια συμφωνία που θα περιλαβάνει τις ενταξιακές διαδικασίες, εάν η τουρκική πλευρά δεν «εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της».

Φράχτες αντί σύνορα

Τα προβλήματα συνεννόησης στην ΕΕ περιπλέκοναι, λόγω της στάσης των χωρών του Βίζεγκραντ και των δυτικών Βαλκανίων, που συντάσσονται με την Αυστρία, σε μια προσπάθεια να κλείσει για πάντα ο «βαλκανικός διάδρομος»

Η Αυστρία προσφέρει βοήθεια στα Σκόπια για τη συνοριακή φύλαξη, ενώ η Αλβανία ζητά ιταλική συνδρομή για να μην ανοίξει νέος διάδρομος. Κινήσεις γίνονται για να κλείσουν ερμητικά και τα σύνορα με τη Βουλγαρία.

«Ο,τι ισχύει για την Ελλάδα πρέπει να ισχύσει και για τη Βουλγαρία, δεδομένου ότι η παράνομη μετανάστευση θα συνεχιστεί και θα μπορούσαν να δημιουργηθούν εναλλακτικές διαδρομές», δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Αμυνας Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ,  διαμηνύοντας ότι η χώρα του είναι έτοιμη να προσφέρει τεχνική βοήθεια και κατάλληλα εκπαιδευμένες για την «ασφάλεια των συνόρων».

Οι εξελίξεις αυτές δείχνουν ότι θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί στη Σύνοδο Κορυφής προσέγγιση απόψεων μεταξύ των «28» - και πολύ περισσότερο να καταλήξουν σε ρεαλιστική και εφαρμόσιμη συμφωνία με την Τουρκία.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις