Πολιτική

Στον «κυκλώνα» των Panama Papers o Κάμερον


 Οι κραδασμοί από τις αποκαλύψεις ανάγκασαν τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον να δώσει σήμερα στη δημοσιότητα τις φορολογικές του δηλώσεις, σε μια προσπάθεια να μπει τέλος στην αμφισβήτηση που δεχεται για την προσωπική του οικονομική κατάσταση,  που προκλήθηκαν μετά τα "Εγγραφα του Παναμά" και τα εξωχώρια επενδυτικά ταμεία που διατηρούσε ο Ίαν Κάμερον, πατέρας του πρωθυπουργού, ο οποίος πέθανε το 2010.

Σε μια πρωτοφανή κίνηση, για πρωθυπουργό στην ιστορία της Βρετανίας, ο Ντέιβιντ Κάμερον έδωσε στην δημοσιότητα τα τυπικώς εμπιστευτικά δεδομένα, μετά και την παραδοχή του ότι θα έπρεπε να είχε διαχειριστεί καλύτερα την υπόθεση.  Σύμφωνα με τα στοιχεία, το εισόδημα του αποτελείται από μισθό ύψους 140.522 λιρών, φορολογητέες δαπάνες 9.834 λιρών, 46.899 λίρες από το μισό του μερίδιου του ενοικίου που λαμβάνει από την οικογενειακή του οικεία στο Λονδίνο και 3.052 λίρες από επιτόκια αποταμιεύσεων.

Παράλληλα σήμερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη θέσπιση μιας νέας επιχειρησιακής ομάδας, στην οποία θα ηγούνται από κοινού οι φορολογικές αρχές της χώρας και η εθνική υπηρεσία καταπολέμησης εγκλήματος, με στόχο να προωθηθεί το έργο που έχει κάνει η Βρετανία στην καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και ενάντια στη φοροδιαφυγή.

Ο ρόλος των Γερμανών

Την ίδια ώρα πολιτικοί από όλο το κομματικό φάσμα της Γερμανίας καλούν τον Βρετανό πρωθυπουργό να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να καταπολεμήσει την χρήση υπεράκτιων χρηματοοικονομικών εταιρειών (off-shore), που ιδρύονται σε βρετανικές υπερπόντιες κτήσεις με σκοπό την φοροαποφυγή.

«Θα είμαστε πειστικοί σε παγκόσμια κλίμακα πρωτίστως όταν συμμορφωνόμαστε με την ΕΕ και κατά την προσωπική μου άποψη, αυτό περιλαμβάνει τον έλεγχο από τη Βρετανία των υπερπόντιων κτήσεών της?θα πρέπει να το καταστήσουμε σαφές αυτό στους Βρετανούς στις επόμενες συνομιλίες», τονίζει στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Βελτ αμ Ζόνταγκ ο  συντηρητικός πολιτικός Ραλφ Μπίρκζαους.

Από την πλευρά του, ο ειδήμων στα οικονομικά του (συγκυβερνώντος) Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Κάρστεν Σνάιντερ, πρόσθεσε πως ο Κάμερον θα πρέπει να λάβει δραστικά μέτρα μετά και την δημοσίευση την προηγούμενη εβδομάδα των «εγγράφων του Παναμά» (Panama Papers), απ? όπου προκύπτει ότι πάνω από τις μισές από τις 200.000 offshore εταιρείες που είχε στήσει το νομικό γραφείο Μοσάκ Φονσέκα έδρευαν στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις