Πολιτική

Σχεδιασμός για προγράμματα απασχόλησης από το υπουργείο Εργασίας


 Το υπουργείο εργασίας έχει προχωρήσει σε ένα συνολικό σχεδιασμό που αφορά στην υλοποίηση συγκεκριμένων προγραμμάτων απασχόλησης και στοχευμένων προγραμμάτων ενίσχυσης των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να αντιμετωπίσει μια σειρά χρόνιων προβλημάτων, ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου, στο συνέδριο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) «Η επανεκκίνηση είναι ψηφιακή».

Τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχε ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός με άμεσες και μακροπρόθεσμες δράσεις για την απασχόληση και την κατάρτιση, σε συνάρτηση με την παραγωγική βάση της οικονομίας, την δυναμικότητα των κλάδων και τις πραγματικές ανάγκες του επιχειρηματικού κόσμου και του κόσμου της εργασίας, ανέφερε μεταξύ άλλων η Ράνια Αντωνοπούλου.

Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας επισήμανε ότι τίθεται σε εφαρμογή ένα συνολικό σχέδιο που κινείται παράλληλα σε δύο διακριτά επίπεδα, στο προσανατολισμό των πολιτικών απασχόλησης και σε δεύτερο επίπεδο περιλαμβάνει μέτρα θεσμικού χαρακτήρα που αναβαθμίζουν και ολοκληρώνουν το σύστημα επαγγελματικής κατάρτισης, της εργασιακής εμπειρίας και της μαθητείας.

Ειδικότερα έχει σχεδιαστεί και τίθεται σε εφαρμογή η υλοποίηση προγραμμάτων συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης για ανέργους με στόχο την ανάπτυξη των γνώσεων και των δεξιοτήτων τους και την ένταξή τους στην αγορά εργασίας και την επανειδίκευση όπου αυτή είναι αναγκαία. Τα προγράμματα αυτά είναι στοχευμένα σε συγκεκριμένους κλάδους και θα βασίζονται στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας με βάση τα στοιχεία που θα προκύπτουν από το σύστημα διάγνωσης των αναγκών. Επίσης, η πιστοποίηση των γνώσεων των καταρτιζομένων και συνδυασμός των προγραμμάτων κατάρτισης με πρακτική άσκηση και εγγυημένη απασχόληση διάρκειας 6 έως 12 μήνες.

Αναφέρθηκε επίσης, στην ολοκλήρωση του «Εθνικού Σχεδίου για την αναβάθμιση και επέκταση του Θεσμού της Μαθητείας» με εκσυγχρονισμό του Πλαισίου Ποιότητας των Προγραμμάτων Σπουδών και του Πλαισίου Ποιότητας της Μαθητείας στις Επιχειρήσεις.

Στο γενικό πλαίσιο του σχεδιασμού, εντάσσεται και η ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού με στόχο την μείωση του ψηφιακού ελλείμματος και την ανάπτυξη δεξιοτήτων σε τεχνολογίες αιχμής, ανέφερε μεταξύ άλλων η Ράνια Αντωνοπούλου.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις