Οικονομία

Σχεδόν 45.000 έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας στο επτάμηνο - Πού επικεντρώνονται


Συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς και στοχευμένα οι έλεγχοι της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας, με στόχο την ορθή εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων, την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων.

Με βάση το επιχειρησιακό σχέδιο της Επιθεώρησης Εργασίας, πέραν της ποσοτικής αύξησης των ελέγχων, εξαιρετικά σημαντική αναδεικνύεται και η ποιοτική αναβάθμισή τους, έτσι ώστε να πραγματοποιούνται στοχευμένες παρεμβάσεις, εκεί όπου παρατηρούνται φαινόμενα αυξημένης παραβατικότητας.

Συγκεκριμένα, οι έλεγχοι αφορούν την πρόληψη και την αντιμετώπιση της παραβατικότητας τόσο στον τομέα της υγείας και ασφάλειας στην εργασία όσο και στον τομέα των εργασιακών σχέσεων, περιλαμβανομένης της καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας, σε όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, με κύρια προτεραιότητα σε επιχειρήσεις και κλάδους με υψηλό δείκτη κινδύνου παραβατικότητας, σε επιχειρήσεις που δεν έχουν ελεγχθεί την τελευταία τριετία και σε όσες έχουν ελεγχθεί και βρέθηκαν παραβατικές, με σκοπό τον έλεγχο συμμόρφωσης, σε επιχειρήσεις που λειτουργούν σε εποχιακή βάση, σε κλάδους στους οποίους απασχολούνται αποσπασμένοι εργαζόμενοι ή εργαζόμενοι πολίτες τρίτων χωρών, σε επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζεται ή θα εφαρμοστεί το σύστημα Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας και σε κατασκευές-τεχνικά έργα.

Μάλιστα, σύμφωνα με την Επιθεώρηση Εργασίας, η αποδοτικότητα των ελέγχων μεγιστοποιείται με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει η τεχνολογία, μέσω της ανάλυσης δεδομένων, της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, της διαρκούς διασύνδεσης, ακόμα και την ώρα πραγματοποίησης των ελέγχων και της γενικότερης ψηφιοποίησης των διαδικασιών, αλλά και με τον σχεδιασμό τους στη βάση της αξιολόγησης κινδύνου (risk analysis).

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας, Γιώργος Τζιλιβάκης, δηλώνει ότι η Επιθεώρηση Εργασίας συνεχίζει σε υψηλούς ρυθμούς, εστιάζοντας τους ελέγχους όπου ανά περίοδο υπάρχει μεγαλύτερη ένταση εργασίας και εκεί που καταδεικνύουν τα στοιχεία από τις καταγγελίες, τη συσσωρευμένη εμπειρία και την ανάλυση δεδομένων. «Ο ρόλος μας είναι η προστασία των εργαζομένων και η στήριξη των επιχειρήσεων που λειτουργούν σύννομα. Με τον τρόπο αυτό, βελτιώνονται οι συνθήκες στην αγορά εργασίας, με θετικό κοινωνικό αντίκτυπο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Τζιλιβάκης.

Οι έλεγχοι το Α΄ επτάμηνο του 2024

Όπως προκύπτει από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο του 2024, πραγματοποιήθηκαν 44.893 έλεγχοι, επιβλήθηκαν 9.946 κυρώσεις, ενώ το συνολικό ποσό των προστίμων ανήλθε σε 26.639.275 ευρώ.

Σύμφωνα με πηγές της Επιθεώρησης Εργασίας, ο συνολικός αριθμός των ελέγχων την τρέχουσα χρονιά πρόκειται να ξεπεράσει την αρχική στοχοθεσία για 67.700 ελέγχους, αλλά και το περσινό ρεκόρ σε ετήσια βάση των 73.579 ελέγχων. Όπως εκτιμούν, με τον ρυθμό που διενεργούνται οι έλεγχοι, μπορούν να υπερβούν τους 76.000.

Ειδικότερα, στο πρώτο επτάμηνο του 2024, η Επιθεώρηση Εργασιακών Σχέσεων διενήργησε 24.511 ελέγχους (7.024 επιβαλλόμενες κυρώσεις), 16.032 έλεγχοι έγιναν από την Επιθεώρηση Υγείας & Ασφάλειας, που επέβαλε 2.306 κυρώσεις, ενώ 4.350 ελέγχους πραγματοποίησαν οι Ειδικοί Επιθεωρητές, οι οποίοι επέβαλαν 616 κυρώσεις.

Όσον αφορά στον τομέα των εργασιακών σχέσεων, τα είδη παραβάσεων που διαπιστώθηκαν συχνότερα από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο του 2024 είναι η μη τήρηση της υποχρέωσης του εργοδότη να αναρτά σε εμφανές σημείο στην επιχείρηση τους πίνακες προσωπικού (αριθμός παραβάσεων: 2.007), 1.129 παραβάσεις σχετικά με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, η αδήλωτη εργασία (αριθμός παραβάσεων: 717), η μη καταβολή δεδουλευμένων, επιδομάτων εορτών και λοιπών αποδοχών (αριθμός παραβάσεων: 620), η άρνηση εισόδου και πρόσβασης, παροχής στοιχείων ή πληροφοριών ή παροχής ανακριβών στοιχείων (αριθμός παραβάσεων: 565) κτλ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα