Επικαιρότητα

Σχεδόν 900.000 νεκροί από COVID-19 σε όλο τον κόσμο


Τους 900.000 πλησιάζουν οι νεκροί από τον νέο κορονοϊό στον κόσμο, το ένα τρίτο εκ των οποίων στην Λατινική Αμερική, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας ανακοινώθηκε ότι αναστέλλονται οι κλινικές δοκιμές ενός από τα πιο προχωρημένα πειραματικά εμβόλια κατά της COVID-19 στον κόσμο, αυτό της Οξφόρδης και της AstraZeneca.

Για να ριφθεί φως σε ενδεχόμενη σοβαρή παρενέργεια σε έναν από τους μετέχοντες στις δοκιμές, ο βρετανοσουηδικός φαρμακευτικός όμιλος AstraZeneca, βιομηχανικός εταίρος του βρετανικού πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ανακοίνωσε παύση στις παγκόσμιες δοκιμές του εμβολίου του που γίνονται σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Βρετανία και οι ΗΠΑ, μετά την εμφάνιση μιας "ενδεχομένως ανεξήγητης ασθένειας" σε έναν εθελοντή που μετείχε στις δοκιμές.

Ο όμιλος ανακοίνωσε ότι εκουσίως σταματάει τις δοκιμές ώστε να επιτρέψει σε μια ανεξάρτητη επιτροπή να αξιολογήσει τα δεδομένα για την ασφάλεια του εμβολίου και πρόσθεσε ότι εργάζεται για να επισπεύσει την αξιολόγηση αυτή, ώστε να ελαχιστοποιηθεί οποιοσδήποτε πιθανός αντίκτυπος στο χρονοδιάγραμμα των δοκιμών.

"Πρόκειται για μια συνηθισμένη ενέργεια, η οποία πρέπει να γίνεται όποτε εμφανίζεται μια δυνάμει ανεξήγητη ασθένεια σε μια από τις δοκιμές", αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Σύμφωνα με τον ειδικό ιστότοπο Statnews, οι δοκιμές διεκόπησαν λόγω "υποψίας για σοβαρή παρενέργεια σε έναν μετέχοντα στη Βρετανία".

Η φύση της ασθένειας αυτής δεν αποκαλύφθηκε, ωστόσο ο μετέχων στην έρευνα αναμένεται να αναρρώσει, προσθέτει ο Statnews.

Για τον Ντέιβιντ Λο, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Ρίβερσαϊντ της Καλιφόρνιας "κι άλλες παρενέργειες" έχουν ήδη επισημανθεί, "όπως πυρετός, πόνοι (...) ως εκ τούτου αυτό μπορεί να είναι κάτι πιο σοβαρό", δήλωσε στο AFP.

"Οι δοκιμές αναστέλλονται προσωρινά όταν εκδηλωθεί μια παρενέργεια σε έναν ασθενή, ώστε οι ερευνητές να μπορέσουν να ενημερώσουν" τους τόπους στους οποίους γίνονται επίσης δοκιμές, υπογράμμισε.

"Αναμφίβολα προς το παρόν πρόκειται μόνον για πρόληψη --είναι μια παύση, δεν είναι το ίδιο με το να πούμε ότι 'δεν μπορούμε να προχωρήσουμε'", σημείωσε αναφερόμενος στο εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο έχει περιγραφεί από τον ΠΟΥ ως μάλλον το κορυφαίο υποψήφιο στον κόσμο και το πιο προχωρημένο όσον αφορά την εξέλιξή του.

Η παύση αυτή στις δοκιμές θα μπορούσε να καθυστερήσει ένα από τα πιο προχωρημένα δυτικά σχέδια για την ανάπτυξη εμβολίου, μαζί με αυτά των αμερικανικών εταιρειών Moderna και Pfizer, με καθένα να στρατολογεί δεκάδες χιλιάδες εθελοντές προκειμένου να επαληθεύσει ότι οι δόσεις του εμβολίου του είναι ασφαλείς και ότι αποτρέπει την νόσηση από COVID-19.

Οι τρεις εταιρείες δήλωναν μέχρι σήμερα ότι αναμένουν αποτελέσματα πριν από το τέλος του έτους ή τις αρχές του 2021 και άρχισαν να παρασκευάζουν εκατομμύρια δόσεις εκ των προτέρων στην περίπτωση που θα ήταν αποτελεσματικά.

Η AstraZeneca έχει προπωλήσει εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις σε πολλές χώρες στον κόσμο, περισσότερες από οποιονδήποτε άλλον από τους ανταγωνιστές της.

Το Μεξικό, το οποίο εμπλέκεται όπως και η Αργεντινή, στην παραγωγή και τη διανομή στην Λατινική Αμερική του ενδεχόμενου εμβολίου της AstraZeneca, ανακοίνωσε ότι η ανάπτυξή του μπορεί να καθυστερήσει.

Η αναστολή των κλινικών δοκιμών "δεν είναι ένα ασυνήθιστο γεγονός(...) και κατά συνέπεια η άφιξη του εμβολίου μπορεί να καθυστερήσει στην περιοχή", δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας του Μεξικού Ούγο Λόπες Γατέλ.

Στις ΗΠΑ, τη χώρα που πενθεί τα περισσότερα θύματα στον κόσμο, ένας αριθμός ειδικών εκφράζει φόβους ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα ασκήσει πιέσεις για να εγκριθεί ένα εμβόλιο κατά του κορονοϊού πριν από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, υποψήφιος για την επανεκλογή του, δήλωσε ότι η χώρα του θα διαθέτει ένα εμβόλιο "αυτή τη χρονιά".

Ο αντίπαλός του, ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν, εξήγησε τη Δευτέρα ότι αυτός θέλει "να δει τι θα πουν οι επιστήμονες", ενώ οι υγειονομικές αρχές της χώρας διαβεβαίωσαν από την πλευρά τους ότι η διαδικασία έγκρισης ενός πιθανού εμβολίου θα στηριχθεί στα επιστημονικά αποτελέσματα.

Απέναντι στην αυξανόμενη πολεμική, οι επικεφαλείς εννέα εταιρειών που αναπτύσσουν εμβόλια θέλησαν να καθησυχάσουν το μεγάλο κοινό, υπογράφοντας κοινή δέσμευση να στηριχθούν στα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών προτού ζητήσουν έγκριση.

Την ίδια ώρα ο ανταγωνισμός για τη δημιουργία εμβολίου κατά της COVID-19 μεταξύ των διαφόρων εταιρειών ανά τον κόσμο εντείνεται. Η Ρωσία ανακοίνωσε στις αρχές Αυγούστου ότι ανέπτυξε το "πρώτο" εμβόλιο κατά της νόσου, από το οποίο περισσότερες από ένα "δισεκατομμύριο δόσεις" έχουν προπαραγγελθεί από 20 ξένες χώρες, σύμφωνα με το ρωσικό ταμείο που εμπλέκεται στην χρηματοδότησή του.

Η πανδημία της COVID-19 έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής 895.990 θανάτους στον κόσμο, ενώ από τον νέο κορονοϊό έχουν προσβληθεί 27,57 εκατομμύρια άνθρωποι από τα τέλη Δεκεμβρίου, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις