Η Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ντούνια Μιγιάτοβιτς επανέφερε στην τάξη σήμερα τη Γαλλία και τη Βρετανία μετά το ναυάγιο στη Μάγχη που προκάλεσε τον θάνατο 27 μεταναστών, ζητώντας να δημιουργηθούν ασφαλείς και νόμιμες οδοί πρόσβασης για τους μετανάστες μεταξύ των δύο χωρών.
«Η Βρετανία και η Γαλλία θα έπρεπε να φροντίσουν ώστε τα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών να έχουν κεντρική θέση στα μέτρα που θα λάβουν για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του διάπλου της Μάγχης», τόνισε η Μιγιάτοβιτς σε επιστολές της προς τους υπουργούς Εσωτερικών των δύο χωρών.
Οι επιστολές αυτές εστάλησαν μετά το ναυάγιο στις 24 Νοεμβρίου ενός πλοιαρίου που μετέφερε μετανάστες οι οποίοι προσπαθούσαν να φτάσουν στην Αγγλία από τη Γαλλία μέσω της Μάγχης: τουλάχιστον 27 άνθρωποι πνίγηκαν σε αυτό το δυστύχημα.
Η Μιγιάτοβιτς, η οποία εξέφρασε τη «βαθιά θλίψη» της και το «σοκ» της για την τραγωδία, δήλωσε απογοητευμένη που οι πρώτες αντιδράσεις των δύο χωρών ήταν η λήψη κατασταλτικών μέτρων, «την ώρα που το βασικό ζήτημα της απουσίας ασφαλών και νόμιμων οδών μετανάστευσης και άλλα ζητήματα που άπτονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρονται σπάνια».
Η επίτροπος υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει «κανένα πλαίσιο που να επιτρέπει σε ανθρώπους που βρίσκονται στη Γαλλία να καταθέσουν αίτηση για την παροχή ασύλου ή να ζητήσουν να μεταβούν στη Βρετανία για άλλους λόγους. Όμως, αν υπήρχαν αυτές οι δυνατότητες, οι άνθρωποι αυτοί δεν θα προσπαθούσαν πλέον να διασχίσουν τη θάλασσα μέσω επικίνδυνων και παράτυπων οδών».
«Η προσέγγιση που υιοθετήθηκε από τη Γαλλία και τη Βρετανία για τη μετανάστευση μέσω της Μάγχης προτάσσει ολοένα και περισσότερο το θέμα της ασφαλείας και φαίνεται, για τον λόγο αυτό, να επιδεινώνει την κατάσταση, ωθώντας τους ανθρώπους αυτούς στις πιο επικίνδυνες οδούς», παρατήρησε.
Η Μιγιάτοβις ζήτησε από τις δύο χώρες «να διασφαλίσουν την πρόσβαση σε άσυλο και τη δίκαιη μεταχείριση των αιτούντων άσυλο, περιλαμβανομένων των ατόμων που περνούν τα σύνορα από παράνομες οδούς, να συντονίσουν αποτελεσματικά τις επιχειρήσεις διάσωσης στη θάλασσα (…) και να φροντίσουν ότι όλοι οι άνθρωποι αντιμετωπίζονται με ανθρωπιά και σεβασμό προς την αξιοπρέπειά τους, ανεξαρτήτως τους μεταναστευτικού καθεστώτος τους».
Επιπλέον η Μιγιάτοβιτς ζήτησε από τις δύο χώρες «να μην πολιτικοποιούν άδικα» την κατάσταση και να σέβονται τους διεθνείς κανόνες ώστε να αποφευχθούν νέες τραγωδίες.