Πολιτική

Συναλλακτική άπνοια και μικρά κέρδη στο Χρηματιστήριο


Μετά τα κέρδη που σημειώθηκαν διεθνώς στα χρηματιστήρια τη Παρασκευή μετά την απόφαση της Bank of Japan να υιοθετήσει πολιτική αρνητικών επιτοκίων, οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής και η συναλλακτική κίνηση είναι υποτονική. Το ευρώ κερδίζει έδαφος, οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακες αγορές καταγράφουν μικρές απώλειες, ενώ στο ΧΑ οι βασικοί δείκτες κινούνται με θετικά πρόσημα.

Σε συνθήκες συναλλακτκής άπνοιας ο Γενικός Δείκτης σημειώνει άνοδο 0,50% στις 556 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κερδίζει  περίπου 0,80%. Σε 4 ώρες συνεδρίασης ο τζίρος είναι μόλις 12,5 εκατ. ευρώ.

Από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης τα μεγαλύτερα κέρδη καταγράφουν η Ελλάκτωρ (+3,39%), η ΜΕΤΚΑ (+3,3%) και η Coca-Cola (2,69%). Μεταξύ των χαμένων είναι οι μετοχές της Βιοχάλκο (-1,42%), του ΟΛΠ (-2,2%) και της Aegean (-2,0%).

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είναι ελαφρώς καθοδικά. Στο -0,43% η Γαλλία και στο -0,39% η Γερμανία.

Οι ασιατικοί χρηματιστηριακοί δείκτες έκλεισαν με μικτά πρόσημα στις συναλλαγές της Δευτέρας. Ο Shanghai Composite υποχώρησε κατά 1,78% στις 2.689 μονάδες. Ο δείκτης μεταποίησης ΡΜΙ εμφανίστηκε εξασθενημένος τον Ιανουάριο, με την επίσημη μέτρηση να εμφανίζει εξασθένιση ενώ μια ιδιωτική να κάνει λόγο για ενίσχυση. 

Ήπια ανοδικά κινείται το ευρώ, στα επίπεδα των 1,08 δολαρίων. Το ευρωπαϊκό νόμισμα ενισχύεται κατά 0,1846% στα 1,0857 δολάρια. Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι πιέσεις στο γεν, μετά την επιβολή αρνητικών επιτοκίων από την Bank of Japan, καθώς το ιαπωνικό νόμισμα υποχωρεί κατά 0,20% στα 121,22 γεν ανά δολάριο. Έναντι του ευρώ, το γεν κινείται σταθεροποιητικά, στα επίπεδα των 131 γεν, ανακάμπτοντας από τα 132,45 γεν της προηγούμενης εβδομάδας.

Η Κίνα είναι ο μεγάλος ασθενής που επηρεάζει τις παγκόσμίες αγορές. Σήμερα ο Νοβότνι (ΕΚΤ) ανέφερε ότι η Κίνα μπορεί να μεταδώσει την κρίση στην Ευρώπη. 

Το παγκόσμιο εμπόριο πάσχει τους τελευταίους  μήνες λόγω της Κίνας. Ο δείκτης BDI (Baltic Dry Index) είχε βρεθεί στα υψηλότερα επίπεδά του τον Ιούλιο του 2105 φτάνοντας τις 1.200 μον. Τώρα είναι 79% χαμηλότερα, στις 337 μον. Ο ιανουάριος επίσης δεν ήταν καλό μήνας καθώς έπεσε 29,5%. Ο δείκτης απεικονίζει τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στα εμπορεύματα, κάτι που οφείλεται στην λεγόμενη «επιβράδυνση» της Κίνας. Στην πραγματικότητα αυτή η μεγάλη πτώση του Baltic Dry Index οφείλεται στην ύφεση που υπάρχει στον κατασκευαστικό κλάδο της Κίνας.

Οι τιμές και οι αποδόσεις των μετοχών του FTSE25 στη σημερινή συνεδρίαση

 

 

 

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις