Πολιτική

Συνάντηση με τον Ξανθό ζητούν οι εκπρόσωποι των Γενικών Ιατρών


Συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό ζητούν οι εκπρόσωποι των Συλλόγων Γενικών Ιατρών Κέρκυρας, Δυτικής Μακεδονίας, Ρεθύμνου, Λάρισας και Δράμας για να συζητήσουν την κατάσταση που επικρατεί στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Όπως λένε, τον τελευταίο χρόνο παρά τις μεγαλεπίβολες εξαγγελίες του Υπουργού για στήριξη της ΠΦΥ στη χώρα μας, οι πράξεις δείχνουν το αντίθετο.

Συγκεκριμένα, όπως λένε, ο Υπουργός πρότεινε την έκδοση Υπουργικής Απόφασης με την οποία θα εμπλέκονται οι γιατροί της ΠΦΥ στα νοσοκομεία. Παρότι ήδη με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο ήταν απόλυτα εφικτή η στήριξη της νοσοκομειακής περίθαλψης με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων (μέσω αποσπάσεων από τις ΥΠΕ) εκτός της γενικής ιατρικής, είναι προφανές ότι η κίνηση αυτή έχει ως μοναδικό σκοπό την εμπλοκή των γενικών ιατρών στα νοσοκομεία.  

Η κίνηση αυτή γίνεται εξαιτίας των ελλείψεων σε ειδικευμένους και κυρίως ειδικευόμενους και είναι προφανές ότι υποβαθμίζει την ειδικότητα των γενικών γιατρών σε παρειά των νοσοκομειακών ειδικοτήτων. Είναι προφανές ότι θα προκαλέσει ισχυρότατες αντιδράσεις και κινητοποιήσεις σε όλες τις πόλεις που υπάρχουν οργανωμένοι σύλλογοι γενικών ιατρών.

Επίσης, ο Υπουργός άφησε παρά τις δεσμεύσεις του, όπως φάνηκε στη πράξη με το παράλληλο πρόγραμμα-προσχέδιο νόμου που τελικά μάλιστα αποσύρθηκε, εκτός εξίσωσης στη μονιμότητα του ΕΣΥ τους νέους γενικούς γιατρούς. (Στο αποσυρθέν νομοσχέδιο μάλιστα προβλεπόταν η μονιμοποίηση μόνο των γενικών γιατρών που διορίστηκαν το 2010 και όχι η οριστική επίλυση του προβλήματος).

Επιπλέον, δεν έχει προχωρήσει, παρά τις δεσμεύσεις του, στη στελέχωση των Κέντρων Υγείας και των Πολυιατρείων απομακρυσμένων περιοχών με αποτέλεσμα μετακινήσεις γενικών γιατρών που συνήθως δεν αποζημιώνονται με μεγάλη οικονομική ζημιά για τον μετακινούμενο.

Σε αυτά έρχεται να προστεθεί και η περικοπή σημαντικών ποσών εφημεριακής δεδουλευμένης εργασίας σε όλα τα Κέντρα Υγείας της Ελλάδας, ποσά που φτάνουν στο 40% της αποζημίωσης σε ορισμένες περιπτώσεις για ολόκληρο το 2014 ενώ οι χώροι εργασίας παραμένουν με τεράστιες ελλείψεις τόσο σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό (σπάνια γίνεται εφημερία με παρουσία νοσηλευτή) και χωρίς βασικά αναλώσιμα τόσο σε υγειονομικό υλικό αλλά και σε άλλα υλικά (χαρτί εκτύπωσης, μελάνια υπολογιστών, υλικά καθαρισμού κοκ).

Όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι των γενικών γιατρών, όλα τα παραπάνω κινούνται στην κατεύθυνση της υποβάθμισης της ειδικότητας μας και της υπονόμευσης του εργασιακού τους μέλλοντος εντός του ΕΣΥ και το ελάχιστο που μπορεί να κάνει ως εκπρόσωπος του κράτους ο Υπουργός, πριν προχωρήσει στις ρυθμίσεις που προωθεί, αλλά και σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα ζητήματα, είναι πρώτα να ακούσει τις απόψεις τους και  να τους ενημερώσει για το τι μέλλει γενέσθαι  σε σχέση με την ειδικότητα τους και τον τρόπο εργασίας τους. 

Εξάλλου, όπως συμπληρώνουν ας μην ξεχνάμε ότι η γενική ιατρική είναι η μόνη ειδικότητα που άπτεται αποκλειστικά της ΠΦΥ και είναι προφανές ότι θα έπρεπε πριν από οποιαδήποτε αλλαγή να γίνει διαβούλευση με τους εκπροσώπους της.

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις