Αγορές

Συνεχίζει ανοδικά το ΧΑ με "ατμομηχανή" τις τράπεζες


Θετικό κλίμα επικρατεί στις αγορές, μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις της ΕΚΤ για τη διεύρυνση του πακέτους στήριξης με επέκταση του “έκτακτου QE”. Ανοδικά κινούνται οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες, ενισχύονται οι τραπεζικές μετοχές στο ΧΑ, συνεχίζεται η αποκλιμάκωση αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων.

Ενα ακόμη άλμα +3,50% πραγματοποιεί ο τραπεζικός δείκτης στο ΧΑ, ο Γενικός Δείκτης  κερδίζει +1,20%, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχωρεί κατά 4 μονάδες βάσης στο 1,34%.

Μεγάλα κέρδη στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές: DAX και CAC40 +2,25%, FT100  +1,35%, sto +250% o ισπανικός ΙΒΕΧ.  

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές θεωρούν “υπερβολική” την ισχυρή ανοδική κίνηση των τελευταίων ημερών στα χρηματιστήρια, επισημαίνοντας ότι οι οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία δεν έχουν ακόμη  αποτιμηθεί σε όλη τους την έκταση, ενώ η ευφορία στις αγορές συντηρείται με τη διοχέτευση χρήματος από τις κεντρικές τράπεζες.

 Τεχνικές αντιστάσεις

Οσον αφορά την πορεία της ελληνικής αγοράς, επισημαίνεται ότι οι βασικοί δείκτες και πολλά blue chips βρίσκονται πλέον σε περιοχές σημαντικών αντιστάσεων, που μπορεί να διασπασθούν μόνον με  αύξηση του τζίρου.

Προς το παρόν, η συναλλακτική κίνηση είναι ζωηρή και  στο πρώτο δίωρο της συνεδρίασης έχουν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 20 εκατ. ευρώ, συν 2,4 εκατ. ευρώ σε μετακινήσεις πακέτων.

Η άνοδος έχει δημιουργήσει σημαντικά βραχυχρόνια κέρδη, τα οποία αποτελούν δέλεαρ για ρευστοποιήσεις, που μπορεί να ανακόψουν την πορεία ανάκαμψης της αγοράς.

Αύξηση της μεταβλητότητας αναμένεται ενόψει αλλαγών στους δείκτες FTSE,  όπου θα μειωθεί η σταθμισμένη συμμετοχή της Coca Cola και του ΟΤΕ, ενώ θα αυξηθεί   της Alpha Bank, της Eurobank, της Motor Οil και του Μυτιληναίου.

Σε πρόσκαιρη(;) ανάσχεση της ανοδικής  πορείας συνηγορούν και ορισμένα τεχνικά στοιχεία.

Η συνεδρίαση- Μετοχές και δείκτες

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται ήδη στα όρια της περιοχής αντίστασης, όπου αναμένεται ότι θα τεθεί σε δοκιμασία η δυναμική της αγοράς. Αυτή την ώρα κινείται στις 677,8 μονάδες με κέρδη 1,20%
Ανοδο 1,50% σημειώνει ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, κινούμενος στις 1.635,4 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε υψηλό +4,61% και τώρα βρίσκεται στο +3,50%. Alpha +4,5%, Eurobank +3,9%, Πειραιώς +3%,  Εθνική +2,1%, Attica Bank +1%, Τρ. Ελλάδος +,06%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips προηγείται η Aegean με +3,4%. ΕΧΑΕ +2,8%, Jumbo και Φουρλής  +2,3%, Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ και Coca-Cola +2%.
Στο κόκκινο μόνο η Motor Oil (-2,7%) και ο ΟΤΕ (=0,5%).

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις