Αγορές

Συνεχίζει ανοδικά το χρηματιστήριο, περιμένοντας την S&P


Θετική εικόνα διαμορφώνεται σήμερα στη χρηματιστηριακή  αγορά και οι βασικοί δείκτες έχουν πάρει ανοδική κατεύθυνση, τεστάροντας τις επόμενες αντιστάσεις στη διαδρομή προς τα υψηλά έτους, που είναι ο πρώτος βραχυπρόθεσμος στόχος. Ομως η συναλλακτική κίνηση είναι υποτονική και ο τζίρος χαμηλός, , αντανακλώντας την επιφυλακτικότητα που επικρατεί και την απροθυμία ισχυρών χαρτοφυλακίων να επωμισθούν πρόσθετο ρίσκο.

Οι "διαθέσεις" μπορεί να αλλάξουν την επόμενη εβδομάδα, αν η Standard & Poor's αναβαθμίσει σήμερα την Ελλάδα - εκπλήσσοντας ευχάριστα την αγορά.

Προς το παρόν, προβληματίζει η μεταστροφή απόψεων-εκτιμήσεων-προβλέψεων της Morgan Stanley, η οποία σε έκθεση της τονίζει ότι οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές βρίσκονται τώρα στο ανώτερο σημείο του εύρους αξιολόγησής τους, άρα δεν είναι πλέον ελκυστικές έναντι των αντίστοιχων ευρωπαϊκών αγορών.

Αρνητική επίδραση από την αγορά ομολόγων. Οι πιέσεις στα ελληνικά κρατικά χρεόγραφα συνεχίζονται και η απόδοση του 10ετούς προσεγγίζει τώρα το 1,03%, ενώ του 5ετούς υπερβαίνει το 0,30% - από αρνητικό που ήταν προ τριμήνου.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι μετά από μιά σύντομη περίοδο συσσώρευσης το ΧΑ βρίσκεται πάλι σε κρίσιμη καμπή, καθώς οι βασικοί δείκτες προσεγγίζουν σημαντικές αντιστάσεις - τις τελευταίες πριν από τα υψηλά 12μήνου.

Για να τις υπερβούν απαιτείται αύξηση του τζίρου. Υποβοηθητικός παράγων θα ήταν και η βελτίωση του κλίματος στις διεθνείς αγορές. Σήμερα οι ευρωπαϊκοί δείκτες κινούνται ανοδικά (DAX και FTSE100 περίπου +0,45%, CAC40 +0,90%). Μικρή άνοδο σημειώνουν επίσης οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Μετοχές και δείκτες

Οι βασικοί δείκτες έχουν κινηθεί σήμερα σε ανοδική κατεύθυνση και με συνεχείς διακυμάνσεις, κερδίζοντας σταδιακά έδαφος. Αυτή την ώρα βρίσκονται σε υψηλά ημέρας.

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις 909,7 μονάδες με κέρδη 0,45%. Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης ενισχύεται κατά 0,40%, στις 2.201 μονάδες. Οριακές απώλειες 0,05% υπέστη ο δείκτης FT40M των mid caps.
Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο 0,25%, έχοντας καταγράψει ενδοσυνεδριακό χαμηλό -0,15%. Εθνική +0,7%, με οριακά κέρδη Eurobank και Alpha, αμετάβλητη η Πειραιώς, στο κόκκινο η Attica Bank (-2,7%).

Πολύ καλύτερη η εικόνα στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips, όπου 16 από τις 21 μετοχές διατηρούν θετικό πρόσημο: ΑΔΜΗΕ +1,6%,ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή  και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +1,5%, Aegean και ΕΥΔΑΠ +1,2%, ΟΤΕ +0,8%, ΔΕΗ και ΕλβάλΧαλκόρ +0,5%. Με απώλειες Motor Oil -1% ΕΛΠΕ -0,8%

 Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση Quest και Ικτίνος +3,5%, Ιατρικό Αθηνών  +2,8%,  Ολυμπιακή Τεχνική +1,5%. Στον αντίποδα Κρι-Κρι -3,6%, Cenergy -1,9%, Ελλάκτωρ -0,6%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης