Αγορές

Συνεχίζει σε ανοδική κατεύθυνση το χρηματιστήριο


Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται η χρηματιστηριακή αγορά, καθώς ο ΓΔ προσεγγίζει την "διακεκαυμένη ζώνη" των 920-925 μονάδων όπου έχουν "σκοντάψει" στο παρελθόν πολλές ανοδικές απόπειρες. Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα  για την περαιτέρω πορεία, με αναμενόμενη αύξηση της μεταβλητότητας. Πολλά θα εξαρτηθούν από την "συμπεριφορά" των τραπεζικών μετοχών, που κινούνται σε τροχιά ανάκαμψης τις τρεις τελευταίες εβδομάδες και καταγράφουν πλέον αξιόλογα βραχυχρόνια κέρδη.

Κλίμα επιφυλακτικότητας στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν αναμονή της συνεδρίασης της ΕΚΤ και των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, που μπορεί να υπαγορεύσουν στις κεντρικές τράπεζες αποφάσεις για τα επιτόκια και τα προγράμματα χορήγησης ρευστότητας.

Οι αγορές φοβούνται ότι αν υπάρξουν ενδείξεις συνέχισης της πληθωριστικής "έκρηξης" που σημειώθηκε τον Απρίλιο στις ΗΠΑ (δείκτη τιμών καταναλωτή +4,2%), η Fed θα αναγκασθεί ίσως να κλείσει τις στρόφιγγες ρευστότητας και σ επόμενη φάση να ανεβάσει τα επιτόκια.

Στο ΧΑ, που εξαρτάται σε σημαντικό βαθμός από τις ροές ξένων κεφαλαίων, η επίδραση αυτών των κινήσεων θα είναι έμμεση αλλά εξαιρετικά σημαντική.

Προς το παρόν η αγορά κινείται με λελογισμένα ανοδικά βήματα και με χαμηλό τζίρο. Τα μεγάλα ξένα χαρτοφυλάκια παραμένουν αδρανή ή έχουν περιορίσει τις κινήσεις τους. Τη σκυτάλη έχουν πάρει επιθετικοί  παίκτες, που εστιάζουν σε μικρομεσαία  χαρτιά.

 Μετοχές και δείκτες

Ρευστό σκηνικό διαμορφώνεται στη σημερινή συνεδρίαση. Οι δείκτες ξεκίνησαν με μικρές απώλειες, ανέκαμψαν γρήγορα και τώρα κινούνται σε θετικό έδαφος.

Ο Γενικός Δείκτης  σημείωσε χαμηλό -0,22% στις 911,32 μονάδες, πήγε μέχρι +0,66% στις 919,40 και τώρα  βρίσκεται στις 917,3 με κέρδη 0,40%.
Ο FTSE 25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύεται κατά 0,45%, στις 2.229,5 μονάδες  
Ο τραπεζικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ -0,68% και +0,53%. Τώρα σημει'ωνει άνοδο 0,40%

Στον κλάδο ξεχωρίζουν Πειραιώς και Τρ. Ελλάδος με +1,1%. Εθνική και Alpha +0,4%, αμετάβλητη η Eurobank, στο κόκκινοο η Attica Bank (-2,6%).

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχωρίζει η Lamda (+3%), που ενισχύεται λόγω επίσπευσης των διαδικασιών υλοποίησης του project  στο Ελληνικό. Ακολουθούν Ελλάκτωρ +2,1%, ΕΧΑΕ +1,8%, ΕΥΔΑΠ +1,5%, ΟΤΕ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +1%, ΟΠΑΠ +0,8%.

Στο κόκκινο Coca-Cola και ΟΛΠ -0,5%, Βιοχάλκο και Φουρλής -0,3%.

Στα mid caps  MIG +2,5%, Intercontinental +1,5%, Κρι-Κρι +1,3%. Με απώλειες Ιντρακάτ -4%, Profile -1,8%, Ολυμπιακή Τεχνική -1,5%

Διαβάστε επίσης