Αγορές

Σύννεφα στο χρηματιστήριο, στο ναδίρ οι δείκτες


 Τον δρόμο της  διόρθωσης παίρνει η χρηματιστηριακή αγορά, έχοντας εξαντλήσει τα «πυρομαχικά» της στην παρατεταμένη επίπονη προσπάθειας υπέρβασης των 900 μονάδων, που παραμένουν κρίσιμο σημείο για τη διαμόρφωση βραχυχρόνιας τάσης.
 Στα χαμηλά ημέρας έκλεισαν σήμερα οι βασικοί δείκτες του ΧΑ, κινούμενοι συνεχώς σε αρνητικό έδαφος. Ακαρπες και χωρίς διάρκεια οι προσπάθειες ενδοσυνεδριακής αντίδρασης, υποτονική η συναλλακτική δραστηριότητα,  χαμηλός ο τζίρος (47,2 εκατ. ευρώ, συν 8,1 εκατ.  σε μετακινήσεις πακέτων).
Τα ξένα funds περιορίζονται σε κινήσεις τακτοποίησης  εκκρεμοτήτων ή επιλεκτικής αναδιάρθρωσης θέσεων. Αρνητική η επίδραση από τις διεθνείς αγορές, όπου το κλίμα επιδεινώνεται και οι δείκτες καταγράφουν διευρυνόμενες απώλειες. Ενδεικτικό των τάσεων που διαμορφώνονται είναι το γεγονός ότι ο DAX στη Φρανκφούρτη  σημείωνε άνοδο 0,77% και τώρα έχει βυθιστεί στο κόκκινο υποχωρώντας κατά 1,50%

 Απουσία καταλυτών

Στελέχη μεγάλων ΑΧΕ εκτιμούν ότι τις επόμενες μέρες θα αυξηθεί η μεταβλητότητα στο ΧΑ, καθώς ο τζίρος θα περιορισθεί περαιτέρω και οι τιμές μπορούν να αλλάζουν  με μικρές συναλλαγές.
 Όπως επισημαίνουν, δεν υπάρχει τώρα σημαντικός καταλύτης που θα μπορούσε να διαμορφώσει κλίμα και να δώσει κατεύθυνση στην αγορά.

Θετικά – αλλά ως δευτερεύουσας σημασίας - αξιολογούνται η άνοδος του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος και του Δείκτη της IHS Markit για τις παραγγελίες τον τομέα μεταποίησης.
Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα θέματα των τραπεζών και των κόκκινων δανείων, στα αποτελέσματα 9μήνου των εισηγμένων και στις

Μετοχές και δείκτες

Το στοίχημα στο χρηματιστήριο είναι τώρα η παραμονή του ΓΔ πάνω από τις 890 μονάδες που αποτελούν πρώτη στήριξη και η δημιουργία βάσης σ’ αυτή την περιοχή. Επόμενη – και ουσιαστικότερη - στήριξη οι 880.

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε αρχικά υψηλό +0,09% στις 902,41 μονάδες. Εν συνεχεία διολίσθαινε με αργό ρυθμό. Στο τελευταίο ημίωρο πραγματοποίησε «βουτιά» τερματίζοντας στο απόλυτο χαμηλό ημέρας, στις 892,97 μονάδες, υποχωρώντας κατά 0,95%.
Ο FTSE 25 της  υψηλής κεφαλαιοποίησης έχασε 1,21%, στις 2.247,28 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης τερμάτισε με απώλειες 2,11%. Στο κόκκινο όλες οι μετοχές του κλάδου. Eurobank -2,7%, Εθνική -2,4%, Attica -1,7%, Alpha και Πειραιώς -1,6%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχώρισε η ΔΕΗ, που πήγε +4,3% κόντρα στη γενική τάση και έκλεισε +1,7%.  Aegean +0,5%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +0,3%.
Με τις μεγαλύτερες απώλειες Coca-Cola -1,7%, Lamda -1,4%, ΟΛΠ -1,1%,  Ελλάκτωρ και Τιτάν -0,9%, Σράντης και ΟΠΑΠ -0,8%, Βιοχάλκο και
Motor Oil -0,7%.

Στα mid caps Νηρέας και Κρι-Κρι +3,7%. Στο κόκκινο MIG -4,5%, MLS -4,2%, Ιντρακάτ -3,4%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης