Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Χάρης Θεοχάρης είχε σειρά συνομιλιών με εκπροσώπους κορυφαίων παραγόντων της παγκόσμιας οικονομίας, στο Μαρακές του Μαρόκου, όπου διεξήχθη η Ετήσια Σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το 2023. Στην ελληνική αποστολή συμμετείχαν ο γενικός διευθυντής του ΟΔΔΗΧ κ. Δημήτρης Τσάκωνας και ο αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο Δ.Ν.Τ. κ. Μιχάλης Μασουράκης.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Θεοχάρης είχε την ευκαιρία να συναντήσει στελέχη φορέων με καθοριστική επιρροή και πρωταγωνιστικό ρόλο στη διεθνή οικονομική σκηνή, τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, τη διαχείριση κεφαλαίων και στρατηγικών επενδύσεων κ.λπ.
Ενδεικτικά αναφέρονται οι εκτενείς συζητήσεις που είχε ο υφυπουργός με εκπροσώπους των οίκων αξιολόγησης Moody's και Standard & Poor (S&P), τους πολυεθνικούς τραπεζικούς οργανισμούς Morgan Stanley, Deutsche Bank, Citi, Société Générale, BNP Paribas, τον ιαπωνικό επενδυτικό κολοσσό Nomura κ.ά. Επίσης, ο κ. Θεοχάρης είχε μακρά και αναλυτική συζήτηση με ανώτατα στελέχη του Χρηματιστηρίου του Λουξεμβούργου, καθώς και με τον Υπουργό Οικονομικών της Ανδόρας.
Στις συνομιλίες του κ. Θεοχάρη τέθηκαν κυρίως ζητήματα σχετικά με τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας μας, την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και το πλήθος των επενδυτικών ευκαιριών λόγω της πολιτικής σταθερότητας υπό την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Συζητήθηκαν επίσης τρέχουσες εξελίξεις, όπως ο πόλεμος στο Ισραήλ και οι κίνδυνοι ανάφλεξης ευρύτερα στη Μέση Ανατολή.
Συνοπτικά, εκ μέρους των διεθνών οικονομικών φορέων εκφράστηκε ομόφωνα η αίσθηση ότι έχει συντελεστεί μεταμόρφωση της Ελληνικής Οικονομίας προς τη θετική κατεύθυνση, γεγονός που επισημάνθηκε με ενθουσιώδη σχόλια εκ μέρους ανθρώπων υψηλού κύρους στην παγκόσμια αγορά. Όπως λ.χ. ο αντιπρόεδρος της Citi, κ. Jay Collins, ο οποίος χαρακτήρισε «εκπληκτική» την προσπάθεια της Ελλάδας την τελευταία τετραετία στον οικονομικό τομέα, με επιδόσεις και αποτελέσματα άξια θαυμασμού.
Οι εκπρόσωποι της Société Générale δήλωσαν επίσης εντυπωσιασμένοι από την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και, ιδιαιτέρως για τα αυξημένα επίπεδα των αντοχών της στις διεθνείς αναταράξεις. Οι ίδιοι αναφέρθηκαν στις επιπλέον χρηματοδοτικές δυνατότητες από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, οι οποίες ενισχύουν ακόμα περισσότερο τις θετικές προοπτικές της εθνικής οικονομίας.
Σε ό,τι αφορά στη Deutsche Bank, το αξιοσημείωτο ήταν η επιβεβαίωση ότι εντείνεται το ενδιαφέρον του οργανισμού για την Ελλάδα, με μεγαλύτερη ανάπτυξη επενδύσεων στην αγορά της χώρας μας, διεύρυνση του προσωπικού στα γραφεία της κ.ο.κ.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Θεοχάρης, σε όλες τις συνομιλίες του υπογράμμισε θεμελιώδεις παραμέτρους οι οποίες συντείνουν στην επιτυχή αλλαγή «παραδείγματος» και προσανατολισμού της Ελληνικής Οικονομίας, όπως:
- Η επίτευξη των στόχων δημοσιονομικής προσαρμογής, γεγονός που μετατοπίζει το βάρος των προσπαθειών εφεξής στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, βάσει του προγράμματος που έχει ορίσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
- Η αξιοποίηση όλων των διαθέσιμών χρηματοδοτικών εργαλείων και δυνατοτήτων, όπως έγινε πρόσφατα με τις φυσικές καταστροφές. Η κυβέρνηση πέτυχε την εξασφάλιση πόρων από ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις με την επι της ουσίας επανενεργοποίηση και ανακατεύθυνσή τους προς τις έκτακτες ανάγκες.
- Η ύπαρξη σημαντικών ταμειακών διαθεσίμων, ύψους περί τα 37 δισ. ευρώ, τα οποία επιτρέπουν στο ελληνικό δημόσιο, εκτός από την κάλυψη των υποχρεώσεών του και μαζί με την πολύ καλή δημοσιονομική κατάσταση, να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά οι έκτακτες προκλήσεις, όπως πχ οι παρενέργειες των πολέμων (Ουκρανία, Ισραήλ) κ.λπ.
- Η σταθερότητα στο πολιτικό σκηνικό μετά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, η οποία διασφαλίζει την απρόσκοπτη συνέχιση και επιτάχυνση, ως προς την εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, το οποίο ξεκίνησε η ελληνική κυβέρνηση την προηγούμενη τετραετία.
Ασφαλώς, ο υφυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο θέμα της δικής του αρμοδιότητας, αναλύοντας στους ξένους παράγοντες τους στόχους και τη στρατηγική της Κυβέρνησης για την πάταξη της φοροδιαφυγής, με τις μεταρρυθμίσεις και τις δράσεις οι οποίες έχουν σχεδιαστεί και υλοποιούνται ή πρόκειται να υλοποιηθούν την αμέσως προσεχή χρονική περίοδο.