Την ανανέωση της απόφασης για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία, για έναν ακόμα χρόνο καλείται να ψηφίσει την Τρίτη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τους Σύρους που ζουν στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών, υπό τις επικρίσεις της Ρωσίας.
Σύμφωνα με έναν διπλωμάτη, η Μόσχα δεν θα αντιταχθεί στην υιοθέτηση της απόφασης, όμως μια άλλη διπλωματική πηγή επισημαίνει παραμένουν «προβλήματα» τα οποία συζητήθηκαν την Δευτέρα.
Η προηγούμενη απόφαση εκπνέει στις 10 Ιανουαρίου.
Η απόφαση για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας έχει την ιδιαιτερότητα ότι επιτρέπει σε αυτοκινητοπομπές του ΟΗΕ και μη κυβερνητικών οργανώσεων να περνούν τα σύνορα και τις γραμμές του μετώπου. Πριν μερικές εβδομάδες η Μόσχα είχε καταγγείλει ένα προσχέδιο απόφασης που «έπληττε την κυριαρχία της Συρίας».
Ενώ διαβεβαιώνει ότι δεν επιθυμεί να διακοπεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στις περιοχές της Συρίας που είναι εκτός του ελέγχου της Δαμασκού, η Ρωσία είναι αντίθετη σε μια απλή, τεχνική ανανέωση της απόφασης. Η Μόσχα ζητεί ενισχυμένο έλεγχο στα φορτία, τον προορισμό τους και την προέλευσή τους. Μέσα στα φορτία που μεταφέρουν βοήθεια ενδέχεται να υπάρχουν όπλα ή αυτή να επαναπωλείται στη μαύρη αγορά, εξηγεί η Ρωσία.
Περίπου 2,8 εκατομμύρια άνθρωποι, σε σύνολο 10 εκατομμυρίων που εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία, ζουν σε περιοχές υπό τον έλεγχο των ανταρτών και λαμβάνουν βοήθεια από τον ΟΗΕ και ΜΚΟ, δήλωσε ο αξιωματούχος του οργανισμού αρμόδιος για ανθρωπιστικές υποθέσεις Μαρκ Λόουκοκ.
«Ο έλεγχος που ασκείται στην ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία δεν ασκείται πουθενά αλλού», τόνισε απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας και ζητώντας από τη Ρωσία να δώσει διευκρινίσεις για το πώς μπορεί να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο.
Τις ρωσικές επικρίσεις για το προσχέδιο απόφασης του ΟΗΕ συμμερίζονται και άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας όπως η Κίνα, το Καζακστάν και η Βολιβία.
Ωστόσο οι πρόοδοι που έχουν επιτευχθεί στο πεδίο της μάχης «δεν έχουν μειώσει τις ανθρωπιστικές ανάγκες», απαντούν οι Δυτικοί, οι οποίοι ζητούν επίσης να μην «πολιτικοποιείται το θέμα».