Ενέργεια

Συστήματα Αποθήκευσης στις Επιχειρήσεις: Νέα Επιδότηση για Φωτοβολταϊκά


Το πρόγραμμα επιδότησης για φωτοβολταϊκά στις επιχειρήσεις έχει πλέον ανακοινωθεί και άνοιξε για αιτήσεις στις 8 Ιανουαρίου. Το κράτος προσφέρει επιδότηση που κυμαίνεται από 30% έως 50% (ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης) για την εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης που συνεργάζονται με φωτοβολταϊκά μέσω του μοντέλου net billing και μπαταριών. Η διαδικασία υποβολής γίνεται πλήρως ηλεκτρονικά και οι επιλέξιμες δαπάνες περιλαμβάνουν τα κόστη συμβούλων και τις χρεώσεις σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ/ΑΔΜΗΕ.

Μελετώντας το Net Billing Με Μπαταρίες

Τα φωτοβολταϊκά συστήματα που επιδοτούνται στο νέο Πρόγραμμα «Συστήματα Αποθήκευσης στις Επιχειρήσεις» εντάσσονται στο μοντέλο συμψηφισμού net billing με την προσθήκη μπαταριών. Στο πλαίσιο αυτό, η παραγόμενη ενέργεια συγχρονίζεται με την καταναλισκόμενη, και η πλεονάζουσα ενέργεια πωλείται στον προμηθευτή με τιμές της Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Η πλεονάζουσα ενέργεια αποθηκεύεται στις μπαταρίες και χρησιμοποιείται πρώτα από αυτές σε περίπτωση έλλειψης ηλιοφάνειας, προτού καταφύγουμε στο δίκτυο. Τα συστήματα net billing σε αντίθεση με τα αυτόνομα φωτοβολταϊκά είναι διασυνδεδεμένα με το Δημόσιο Δίκτυο φωτοβολταϊκά συστήματα.

Επιδότηση για φωτοβολταϊκά σε επιχειρήσεις

Λεπτομέρειες του Προγράμματος: «Συστήματα Αποθήκευσης στις Επιχειρήσεις»

Το νέο πρόγραμμα επιχορηγεί αποκλειστικά το σύστημα αποθήκευσης (συσσωρευτές). Πρέπει να υπάρχει ήδη εγκατεστημένο φωτοβολταϊκό σύστημα. Επιπλέον, προβλέπεται επιδότηση και για επιχειρήσεις που διαθέτουν ήδη φωτοβολταϊκά και επιθυμούν να εγκαταστήσουν μπαταρίες.

Η επιδότηση επιτρέπει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος μέχρι την συμφωνημένη μέγιστη ισχύ της επιχείρησης, με χωρητικότητα μπαταρίας για 1 έως 2 ώρες. Για παράδειγμα, μια επιχείρηση με συμφωνημένη ισχύ 55kVA μπορεί να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό 55kWp και μπαταρίες συνολικής χωρητικότητας 55kWh έως 100kWh.

Στις επιλέξιμες δαπάνες περιλαμβάνονται κυρίως οι συσσωρευτές και τα απαραίτητα αξεσουάρ (καλώδια, πίνακες, ασφάλειες, smart energy meter), το λογισμικό διαχείρισης ενέργειας, καθώς και οι αμοιβές μηχανικών και συμβούλων για τη μελέτη και την υλοποίηση του συστήματος. Η επιδότηση παρέχεται σε μικρές επιχειρήσεις με ποσοστό 50%, σε μεσαίες με 40% και σε μεγάλες επιχειρήσεις με 30%.

Η υλοποίηση του έργου έχει διάρκεια 12 μήνες, συμπεριλαμβανομένης της αδειοδότησης και της ενεργοποίησης του συστήματος. Οι αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται από 8 Ιανουαρίου 2025 έως 12 Φεβρουαρίου 2025 και θα εξετάζονται με βάση τη χρονική σειρά υποβολής.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω κωδικών gsis και είναι δυνατόν να γίνουν με την εξουσιοδότηση συμβούλου. Απαιτούνται διάφορα έγγραφα όπως υπεύθυνες δηλώσεις, Ε3 προηγούμενων ετών, λίστα ΚΑΔ, πιστοποιητικό ΓΕΜΗ και αποδεικτικά οφειλών.

Επιδότηση για φωτοβολταϊκά σε επιχειρήσεις

Αν εξετάσουμε μια επιχείρηση με συμφωνημένη ισχύ 85kVA, θα μπορούσε να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό σύστημα 80kWp συν μπαταρία 80kWh, το οποίο θα παράγει περίπου 120.000 kWh ετησίως, μειώνοντας το κόστος ρεύματος κατά 12.000-16.000 ευρώ ετησίως, ανάλογα με την τιμή της κιλοβατώρας. Εκτιμάται ότι το κόστος του συστήματος θα ανέλθει περίπου στα 100.000 ευρώ συν ΦΠΑ, ενώ η επιδότηση μπορεί να φτάσει μέχρι και 50.000 ευρώ, με την απόσβεση του συστήματος να μην ξεπερνά τα 4 χρόνια.

Το σημαντικό ενεργειακό κόστος που επιβαρύνει τις ελληνικές επιχειρήσεις συνιστά εμπόδιο στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητά τους σε σχέση με άλλες χώρες. Το πρόγραμμα «Συστήματα Αποθήκευσης στις Επιχειρήσεις» προσφέρει μία εξαιρετική επιλογή για τη μείωση του κόστους ενέργειας. Η πολύτιμη επιλογή μιας αξιόπιστης τεχνικής εταιρείας διασφαλίζει τη σωστή λειτουργία και τη μέγιστη απόδοση του φωτοβολταϊκού συστήματος.

Άρθρο του κ. Μιχαήλ Νικ. Πέτσιου, Διδάκτορος ΕΜΠ, Διπλ. Ηλεκτρολόγου Μηχανικού, Γενικός Δ/ντης της MP-Energy

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα