Άμυνα & Διπλωματία

Τα… παράπονα Ερντογάν σε Μακρόν και Μπάιντεν για τις συμφωνίες με την Ελλάδα!


Οι γεωστρατηγικές συμφωνίες της Ελλάδας με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ ενόχλησαν αφάνταστα την Τουρκία και τον ίδιο Ταγίπ Ερντογάν. Είχε διαφανεί από τις οξύτατες αντιδράσεις του τουρκικού ΥΠΕΞ, τις «κραυγές» των υψηλόβαθμων Τούρκων αξιωματούχων και επιβεβαιώθηκε περίτρανα από τα όσα είπε ο Τούρκος πρόεδρος στον Γάλλο ομόλογό του αλλά και στους δημοσιογράφους.

Η στιχομυθία που είχε ο Ταγίπ Ερντογάν με τον Εμανουέλ Μακρόν, με αντικείμενο την αγορά των γαλλικών Rafale από την Ελλάδα, θα καταγραφεί ως ένα από τα πολλά διπλωματικά παράδοξα που έχει εμφανίσει ο «Σουλτάνος» στη διεθνή πολιτική σκηνή. «Οι Έλληνες σας ξεγέλασαν, δεν έχουν λεφτά να πληρώσουν για τα αεροσκάφη», είπε ο Ερντογάν στον Μακρόν, τη στιγμή που η τουρκική οικονομία καταβαραθρώνεται μέρα με την ημέρα και η τουρκική λίρα κατρακυλά σε ιστορικά χαμηλά.

Οι κακές γλώσσες, άλλωστε, αναφέρουν ότι ο λόγος της εσπευσμένης αποχώρησής του από την Ρώμη και της απουσίας του από το συνέδριο του ΟΗΕ για το κλίμα, είναι η νέα «βουτιά» της τουρκικής οικονομίας και όχι οι επίσημες δικαιολογίες που επικαλέστηκε η τουρκική κυβέρνηση. 

Σε κάθε περίπτωση ο Ερντογάν, ξεδίπλωσε το αφήγημά του στον Μακρόν για τη «φτωχή» και πονηρή Ελλάδα, χωρίς φυσικά ουσιαστικό διπλωματικό αποτέλεσμα και κατόπιν έσπευσε να συναντήσει τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Η τουρκική… προπαγάνδα εμφάνισε ούτε λίγο ούτε πολύ ως επιτυχία για την Τουρκία, τη διεξαγωγή της εν λόγω συνάντησης, για την οποια η αλήθεια είναι πώς ο Ερντογάν κόπιασε πολύ για να γίνει. Και πάλι, όμως, τα διπλωματικά κέρδη για την Τουρκία ήταν από πενιχρά έως μηδαμινά, όσο και αν ο Τούρκος πρόεδρος και οι συν αυτώ επιχειρούν να πείσουν για το αντίθετο.

Καμία ουσιαστική κουβέντα για το F-16, μόνον αυστηρές προειδοποιήσεις από τον Τζο Μπάιντεν εισέπραξε ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος γκρίνιαξε, μεταξύ άλλων, και για την αμερικανική βάση στην Αεξανδρούπολη που εμπεριέχεται στην αμυντική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ.
Προφανώς για να δυσανασχετεί έτσι ο Ταγίπ Ερντογάν, λένε διπλωμάτες και έμπειροι αναλυτές, σίγουρα κινείται στη σωστή κατεύθυνση…
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης