Πολιτική

Τα εμβάσματα της... ανάπτυξης


Η Ινδία λοξοκοιτά προς την Μεση Ανατολή στην προσπάθεια της να γίνει μεγάλη δύναμη αλλά και να αντιμετωπίσει το τεράστιο πρόβλημα της μείωσης της φτώχειας μέσω εξαγωγών εργατικού δυναμικού. Οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ της Ινδίας και της περιοχής αυτής ανήλθαν σε περίπου 187 δισ. δολάρια την περίοδο 2013-2014, καθιστώντας την Μέση Ανατολή τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Ινδίας. Οι οικονομίες της Ινδίας και πολλών χωρών της Μέσης Ανατολής είναι συμπληρωματικές.

Η Ινδία είναι  διψασμένη για ενέργεια και έχει πλεονάζων  εργατικό δυναμικό˙. Απο την πλευρά τους  πολλά κράτη της Μέσης Ανατολής χρειάζονται  εργατικά χέρια και θέλουν να πωλούν την ενεργειακή τους παραγωγή σε περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους.

Σήμερα, μόνο η περιοχή του Κόλπου φιλοξενεί επτά εκατομμύρια Ινδούς που συνεισφέρουν περίπου 40 δισ. δολάρια σε εμβάσματα πίσω στην χώρα τους. Οι Ινδοί μετανάστες αποτελούν ολόκληρες πληθυσμιακές ομάδες σε ορισμένα κράτη του Κόλπου, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, ξεπερνούν αριθμητικά τους τοπικούς πληθυσμούς.Και όλα δείχνουν ότι μελλοντικά η ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής μπορεί να απορροφήσει και άλλους συμβάλλοντας έτσι στην εξαγωγή του προβλήματος της πείνας που δεν είναι αμελητέο.

Σημειώνεται ότι 455 εκατομμύρια Ινδοί πολίτες - περισσότερο από το ένα τρίτο του πληθυσμού της χώρας - εξακολουθούν να ζουν με λιγότερο από 1,25 δολάρια την ημέρα, που είναι το όριο επιβίωσης των φτωχών όπως καθορίζεται από την Παγκόσμια Τράπεζα. Σύμφωνα με μια  έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), η εισοδηματική ανισότητα έχει διπλασιαστεί στην Ινδία τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Το 1990, το κορυφαίο 10% των μισθωτών κέρδισε έξι φορές περισσότερα από το χαμηλότερο 10%. Σήμερα, το κορυφαίο 10% κερδίζει 12 φορές περισσότερα από όσα το χαμηλότερο 10%. Η κατανάλωση του κορυφαίου 20% των ινδικών νοικοκυριών αυξήθηκε κατά περίπου 3% ετησίως στην τελευταία δεκαετία. Εν τω μεταξύ, η ετήσια αύξηση της κατανάλωσης για το χαμηλότερο 20% έχει μείνει στο 1%.

Σε αυτήν την πολιτική επέκτασης όμως η Ινδία έχει να αντιμετωπίσει ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ανταγωνιστή: Την Κίνα. Το Πεκίνο θέλει να εξασφαλίσει το ενεργειακό του μέλλον. Οι αυξανόμενοι στρατηγικοί δεσμοί της Κίνας με την Μέση Ανατολή θα δημιουργήσουν ενδιαφέρον στο Νέο Δελχί. Η Ινδία εξαρτάται αναμφισβήτητα περισσότερο από τις χώρες του Περσικού Κόλπου από όσο η Κίνα, λόγω της εξάρτησής της σε ό, τι αφορά τόσο την ενέργεια όσο και τα εμβάσματα από την περιοχή.

Πηγή:premium.paratiritis.gr

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις