Αγορές

Τα funds άλλαξαν ρότα, το χρηματιστήριο ανάσανε


 Μετά από δύο εβδομάδες αδιάλειπτης πτώσης που εξανέμισε κεφαλαιοποίηση 2,2 δισ. ευρώ και έφερε την αγορά στα πρόθυρα πλήρους κατάρρευσης, η θύελλα κοπάζει και οι ελπίδες αναθερμαίνονται. Ομως οι κίνδυνοι δεν έχουν παρέλθει. Προς το παρόν φαίνεται ότι ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση υποτιμητικής κερδοσκοπίας, που στρώνει το έδαφος για «αλλαγή σκυτάλης» στο ΧΑ, όπου τη θέση των επιθετικών funds θα πάρουν σταδιακά τα χαρτοφυλάκια μακροπρόθεσμων τοποθετήσεων.

Εντυπωσιακή μεταστροφή κλίματος και αλλαγή σκηνικού σημειώθηκε σήμερα στο χρηματιστήριο, καθώς τα  ξένα funds έβαλαν φρένο στις ρευστοποιήσεις και άρχισαν να παίρνουν πίσω μετοχές που είχαν πουλήσει τις προηγούμενες εβδομάδες σε πολύ υψηλότερες τιμές.

Η ανάκαμψη ήταν γρήγορη και θεαματική: Οι τραπεζικές μετοχές κέρδισαν 8%-12%(!) από τα χαμηλά ημέρας, μεταβολή που δίνει ιλιγγιώδη intraday κέρδη σε traders και σε παίκτες των Παραγώγων.

Κλειδί τα Παράγωγα

Η αντίστροφη κίνηση ξεκίνησε μετά το κλείσιμο των συμβολαίων Νοεμβρίου στα Παράγωγα - στοιχείο που συνηγορεί στην εκτίμηση ότι η προηγηθείσα μεγάλη πτώση ήταν «έργο» επιθετικών χαρτοφυλακίων, τα οποία συνδυάζουν κινήσεις σε μετοχές και Παράγωγα. Ασφαλής ένδειξη και ο αυξημένος τζίρος, ο οποίος ήταν περίπου 65 εκατ. ευρώ, συν 5,9 εκατ. σε προσυμφωνημένες συναλλαγές πακέτων

Η ενδοσυνεδριακή αντίδραση και η προοπτική ανάκαμψης ενθάρρυναν και μικροεπενδυτές να προχωρήσουν σε αγορές, ενισχύοντας την ανοδική δυναμική. Δέλεαρ οι χαμηλές τιμές, δεδομένου ότι οι τραπεζικές μετοχές έχασαν 45%(!) το τελευταίο τετράμηνο και 25% από τις αρχές Νοεμβρίου, ενώ πολλά βιομηχανικά blue chips  καταγράφουν σ’ αυτό το διάστημα απώλειες της τάξεως του 15%-20%.

Μετά τη σημερινή συνεδρίαση το ψυχολογικό κλίμα βελτιώνεται, οι προσδοκίες αναθερμαίνονται και η ανάκαμψη μάλλον θα συνεχισθεί τουλάχιστον στις δύο πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας.

 Το ακραίο σενάριο

Δεν υπάρχει πάντως εμφανής λόγος για να συνεχισθεί η πτώση, καθώς όλα τα αρνητικά σενάρια – κυρίως για τις τράπεζες - έχουν προεξοφληθεί  και ενσωματώθηκαν ήδη στις αποτιμήσεις.

Απομένει το πιο ακραίο σενάριο: Να μην κλείσει η αξιολόγηση, οι τράπεζες να χρειασθούν ανακεφαλαιοποίηση, να γίνουν πρόωρες εκλογές μέχρι τα μέσα της επόμενης χρονιάς. Το συντηρούν και το αναθερμαίνουν τα επιθετικά χαρτοφυλάκια που επιδίδονται σε υποτιμητική κερδοσκοπία, στρώνοντας το έδαφος για την επόμενη αλλαγή σκυτάλης στην ελληνική αγορά: Τα νέα κεφάλαια που πρόκειται να μπουν στο ΧΑ, πρέπει να βρουν ελκυστικές τιμές, να «ξεκινήσουν από χαμηλά» και να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις τοποθετήσεις τους χωρίς να «υπερθερμανθεί» η αγορά.

Την άποψη αυτή συμμερίζονται πολλοί αναλυτές και στελέχη μεγάλων ΑΧΕ, προσπαθώντας να ερμηνεύσουν  τις εξελίξεις στο ΧΑ και την παρατεταμένη πτώση που πήρε διαστάσεις ακραίας υπερβολής.

Οδηγός οι τράπεζες

Ο αντίλογος είναι ότι έχουν διασπασθεί διαδοχικές στηρίξεις και ότι υπάρχει πλέον ανοιχτός δρόμος για περαιτέρω υποχώρηση των τιμών, όσο κι αν αυτό φαίνεται ότι θα οδηγούσε σε πλήρη απαξίωση και σε ακραίες στρεβλώσεις.

Η επόμενη εβδομάδα φαίνεται ότι θα είναι καθοριστική  για τη διαμόρφωση μεσοβραχυχρόνιας τάσης στην αγορά. Σημαντική παράμετρος θα είναι η ειδησεογραφία σχετικά με τις τράπεζες, τα κόκκινα δάνεια και τις ενδεχόμενες κεφαλαιακές ανάγκες τους.

Οι τραπεζικές μετοχές θα παραμένουν στο επίκεντρο της προσοχής, δίνοντας τόνο στις συναλλαγές και κατεύθυνση στην αγορά.

Σήμερα επέστρεψαν από το ναδίρ στο ζενίθ, αλλάζοντας τη συνολική εικόνα και τη δυναμική της αγοράς.

Μετοχές και δείκτες

Ο τραπεζικός δείκτης  πήγε αρχικά -1,53%, προκαλώντας «ρίγη» στην αγορά, καθώς δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι η καταβύθιση θα συνεχισθεί. Εκεί παρενέβησαν τα «δυνατά χέρια», που «σκούπισαν» την προσφορά κι έδωσαν ανοδική κατεύθυνση. Ενδεικτική είναι η ολική επαναφορά της Εθνικής, που βρέθηκε στο -3,5% και τερμάτισε +6,2%

Ο Γενικός Δείκτης ακολούθησε, κερδίζοντας σταδιακά έδαφος  και έκλεισε +1,58% στις 712,46 μονάδες. Κατά την άποψη τεχνικών αναλυτών, θετική ένδειξη αποτελεί η επάνοδος πάνω τις 710 μονάδες. Η επόμενη  ισχυρή στήριξη εντοπίζεται στην περιοχή των 690 μονάδων, ενώ προϋπόθεση για ένα νέο κύκλο ανάκαμψης θεωρείται η ανάκτηση των 725 μονάδων.
Με κέρδη 1,81% έκλεισε ο FTSE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Αλμα +4,44% σημείωσε ο τραπεζικός δείκτης. Πρώτη σε απόδοση η Εθνική (+6,2%), η οποία δέχθηκε αρχικά τις ισχυρότερες πιέσεις και κατέγραφε μεγάλες απώλειες. Ακολούθησε η Eurobank με +5,3%. Attica Bank +4,3%, Πειραιώς +4%, Alpha +3%.

Στα ταμπλό των εμποροβιομηχανικών και λοιπών Blue chips Σαράντης +3,9%, ΕΧΑΕ +3,7%, Lamda +3,5%, Τιτάν, Follie και Jumbo +2,5%, Ελλάκτωρ και ΟΛΠ +2%, Βιοχάλκο +1,8%.

Στο κόκκινο μόνον δύο μετοχές: Motor Oil -1,5%, Μυτιληναίος-0,5%

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις