Αγορές

Τα funds έφεραν εκ νέου πιέσεις στο ΧΑ


Ημέρα διόρθωσης αποδείχθηκε και η σημερινή στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών και στο επίκεντρο βρέθηκαν ξανά οι ισχυρές απώλειες στον τραπεζικό κλάδο. Για την ακρίβεια, μετά το 7ημερο ανοδικό σερί ο Γενικός Δείκτης (στις 2 τελευταίες συνεδριάσεις) έχει χάσει συνολικά 2,44% ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχασε έδαφος αισθητά κατά 6,81%. Όπως αποδεικνύεται, τα επιθετικά funds φαίνεται ότι δεν έχουν καταθέσει τα όπλα και συνεχίζουν το παιχνίδι της υποτιμητικής κερδοσκοπίας, το οποίο συνδυάζεται με το επικείμενο τριπλό κλείσμο των Παραγώγων την επόμενη εβδομάδα.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως σήμερα ο τζίρος ήταν ο χαμηλότερος των τελευταίων 5 συνεδριάσεων. Εν τέλει, ο ΓΔ έκλεισε με απώλειες 1,54% στις 730,43 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 742,14 μονάδων (-0,04%) και 728,79 μον. (-1,76%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 44,15 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 44,11 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 873,8 χιλ. τεμάχια.

Για τους μικροεπενδυτές που ακολουθούν την τάση, το δέλεαρ της κατοχύρωσης βραχυχρόνιων κερδών αποδεικνύεται ισχυρότερο από τις προσδοκίες που δημιούργησε η επιτυχής ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Η μάχη θα συνεχισθεί τις επόμενες μέρες. «Η διόρθωση είναι βραχυχρόνια και δεν θα έχει βάθος», εκτιμούν αναλυτές μεγάλων ΑΧΕ. «Η αγορά θα αποτιμήσει τα νέα δεδομένα και θα κινηθεί μεσοπρόθεσμα σε ανοδική τροχιά».

Αναμένεται άλλωστε επιταχυνόμενη εισροή ξένων επενδυτικών κεφαλαίων, κυρίως από funds των αναδυόμενων αγορών που κινούνται με μεσοχρόνιο ορίζοντα ενός και δύο ετών. Είναι η δύναμη που θα δώσει ώθηση  στο χρηματιστήριο και παράλληλα θα οδηγήσει σε περαιτέρω αποκλιμάκωση των αποδόσεων ομολόγων, προετοιμάζοντας το έδαφος για επιτυχή νέα έξοδο της χώρας στις αγορές.

Αφορμή - ευκαιρία πάντως για νέες πιέσεις στα τραπεζικά "χαρτιά" αποτελεί και η αυριανή αναστολή των πλειστηριασμών αλλά κυρίως η αποχή που θα συνεχίσουν γενικότερα οι συμβολαιογράφοι στην Θεσσαλονίκη.

Κατά τα άλλα, θετικό εκ πρώτης όψεως κρίνεται το στοιχείο ότι μειώθηκαν εκ νέου - υψηλότερα από τις προβλέψεις - τα NPEs των τραπεζών, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ. Ωστόσο θα πρέπει να αναμένεται περαιτέρω προσπάθεια ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι κυρίως μέσω πώλησης κόκκινων επιχειρηματικών δανείων και διαγραφών.

Σε άλλα νέα, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου υποχώρησε σήμερα στα πρό κρίσης επίπεδα -πολύ χαμηλότερα από το 5%, που αποτελούσε μέχρι τώρα ψυχολογικό φράγμα. Η αποκλιμάκωση αναμένεται ότι θα συνεχισθεί, διευκολύνοντας την την προσπάθεια μόνιμης επιστροφής της χώρας στις χρηματαγορές Η εξέλιξη αυτή και η ομαλή συνέχιση του προγράμματος (ολοκλήρωση αξιολόγησης, προαπαιτούμενα κλπ) μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο - καταλύτη στην ομαλοποίηση της εικόνας.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Grivalia properties (+0,96% στα 8,40 ευρώ), της Fourlis (+0,74% στα 5,48 ευρώ), του ΟΛΠ (+0,45% στα 15,57 ευρώ) και του ΟΤΕ (+0,25% στα 10,23 ευρώ).

Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Alpha Bank (-4,91% στα 1,55 ευρώ), της Πειραιώς (-4,31% στα 2,44 ευρώ), της Eurobank (-4,02% στα 0,668 ευρώ), της Εθνικής (-3,73% στα 0,258 ευρώ), της ΔΕΗ (-3,65% στα 1,85 ευρώ) και της Motor Oil (-2,35% στα 19,10 ευρώ).

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις