Σαφή ορισμό του είδους των μόνιμων φυσικών ή δημογραφικών μειονεκτημάτων που αντιμετωπίζουν τα ευρωπαϊκά νησιά θα ζητήσουν οι ευρωβουλευτές από την Επιτροπή και να εκφράσει τη γνώμη της για το ενδεχόμενο να ληφθούν υπόψη και άλλοι δείκτες εκτός του ΑΕΠ κατά τη λήψη αποφάσεων για τη χρηματοδότηση τέτοιου είδους περιοχών. Το ΕΚ θα συζητήσει και θα θέσει σε ψηφοφορία σχετικό ψήφισμα την Πέμπτη.
Οι ευρωβουλευτές θα καταθέσουν προφορική ερώτηση στην Επιτροπή ζητώντας της "να εξεταστούν ενδεχομένως και άλλοι δείκτες εκτός του ΑΕΠ, οι οποίοι πηγαίνουν πέρα από τη μέτρηση της οικονομικής παραγωγής, και να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες των νησιών, όπως είναι ο δείκτης της περιφερειακής ανταγωνιστικότητας, προκειμένου να αποτυπωθεί καλύτερα η οικονομική και κοινωνική ευπάθεια που προκύπτει από τα μόνιμα φυσικά μειονεκτήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι εν λόγω περιοχές".
Σε μια ξεχωριστή συζήτηση και ψηφοφορία την Πέμπτη οι ευρωβουλευτές θα απευθύνουν ερωτήματα στην Επιτροπή ως προς στήριξη που προτίθεται να δώσει στις περιφερειακές και τοπικές αρχές, προκειμένου να ενισχυθεί ο ρόλος και οι επιρροή τους στη διαχείριση των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων και του ταμείου επενδύσεων για την περίοδο 2014-2020.
Οι νησιωτικές περιοχές διαφέρουν από τις ηπειρωτικές περιοχές
Οι νησιωτικές περιοχές, που έχουν ταξινομηθεί ως περιφέρειες επιπέδου NUTS- 2 και NUTS- 3, έχουν ορισμένα μόνιμα κοινά και ειδικά χαρακτηριστικά που τις καθιστούν σαφώς διαφορετικές από τις ηπειρωτικές περιφέρειες. Στο άρθρο 174 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣλΕΕ), οι νησιωτικές περιοχές αναγνωρίζονται ως ζώνες με ορισμένα μόνιμα μειονεκτήματα που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής.
Ωστόσο, κατά την προετοιμασία για την περίοδο προγραμματισμού 2014-2020, οι νησιωτικές περιοχές της ΕΕ επιπέδου NUTS-2 και NUTS-3 δεν έλαβαν καμία ειδική χρηματοδότηση, αλλά μόνον τη δυνατότητα να διαφοροποιήσουν τα ποσοστά συγχρηματοδότησης για ορισμένα είδη νήσων σύμφωνα με το άρθρο 121 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1303/2013.