Οι ερευνητές της Kaspersky Lab ανέλυσαν τον κώδικα του ransomware προγράμματος WannaCry, το οποίο «μόλυνε» εκατοντάδες χιλιάδες θύματα σε όλο τον κόσμο στις αρχές Μαΐου. Ως αποτέλεσμα, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι δημιουργοί αυτού του κακόβουλου λογισμικού έχουν κάνει πολλά λάθη στον κώδικα, τα οποία καθιστούν δυνατή την ανάκτηση αρχείων που επηρεάζονται από το κακόβουλο λογισμικό.
Τα περισσότερα από τα λάθη καθιστούν δυνατή την αποκατάσταση αρχείων με τη βοήθεια διαθέσιμων στο κοινό εργαλείων λογισμικού.
Σε μια περίπτωση, το σφάλμα στο μηχανισμό επεξεργασίας read-only αρχείων του κακόβουλου λογισμικού δεν του επιτρέπει να κρυπτογραφεί καθόλου read-only αρχεία. Αντίθετα, το κακόβουλο λογισμικό δημιουργεί κρυπτογραφημένα αντίγραφα των αρχείων, ενώ τα αρχικά αρχεία παραμένουν ανέγγιχτα, δίνοντάς τους μόνο έναν "κρυφό" χαρακτήρα, ο οποίος είναι εύκολο να αναιρεθεί. Το κακόβουλο λογισμικό αποτυγχάνει απλώς να διαγράψει τα πρωτότυπα αρχεία.
«Το έχουμε δει να συμβαίνει και κατά το παρελθόν: οι δημιουργοί ransomware προγραμμάτων συχνά κάνουν σοβαρά λάθη που επιτρέπουν στον κλάδο ασφάλειας να ανακτήσει με επιτυχία τα αρχεία που έχουν προσβληθεί. Το WannaCry - τουλάχιστον η πρώτη και πιο διαδεδομένη έκδοση αυτής της οικογένειας ransomware - είναι ακριβώς αυτό το είδος κακόβουλου λογισμικού. Αν έχετε «μολυνθεί» με το ransomware WannaCry, υπάρχει μια καλή πιθανότητα να μπορέσετε να επαναφέρετε πολλά από τα αρχεία στον υπολογιστή σας. Συμβουλεύουμε τους οικιακούς χρήστες αλλά και τους οργανισμούς να χρησιμοποιούν τα βοηθητικά προγράμματα αποκατάστασης αρχείων στα μηχανήματα που έχουν προσβληθεί από το ransomware στο δίκτυό τους», δήλωσε ο Anton Ivanov, ερευνητής ασφαλείας της Kaspersky Lab.
Υγεία
Νευροεπιστήμη: Πώς οι λέξεις επιδρούν στον εγκέφαλο, τα συναισθήματα και τις αποφάσεις μας
Οι λέξεις έχουν τη δύναμη να ενεργοποιούν τον εγκέφαλο, να προκαλούν συναισθήματα και να διαμορφώνουν τις ανθρώπινες εμπειρίες. Η σύνθετη σύνδεση μεταξύ γλώσσας και συναισθημάτων β ...