Αγορές

Τα λεφτά που «λείπουν» από τις τραπεζικές μετοχές


Μετά από δύο μήνες αργής ανάκαμψης ι τραπεζικές μετοχές  εμφανίζουν πολύ υψηλές βραχυχρόνιες αποδόσεις. Απέχουν όμως ακόμη αρκετά από τις τιμές των τελευταίων ΑΜΚ, που έγιναν τον Νοέμβριο 2015 στα πλαίσια των ανακεφαλαιοποιήσεων.

Η πρώτη – και μέχρι στιγμής η μόνη – που έχει επανέλθει στην τιμή της ΑΜΚ είναι η Alpha Bank.  Χθες «έπιασε» της τιμή της ΑΜΚ (2 ευρώ) και σήμερα την υπερβαίνει).

Περίπου 12% χαμηλότερα από την τιμή που πλήρωσαν μικρομέτοχοι και επενδυτές στην τελευταία ΑΜΚ βρίσκεται η Εθνική, στα 0,265 ευρώ.

Τα funds και το ΤΧΣ που μπήκαν στην ΑΜΚ της Πειραιώς (στα 0,30 ευρώ) , χάνουν περίπου 23% με βάση τη σημερινή χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής.

Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν τα funds και οι μεγαλοεπενδυτές (Prem Watsa, John Paulson, Wilbur Ross κλπ) που κάλυψαν την αύξηση κεφαλαίου της Eurobank, αποκτώντας και τον έλεγχο της τράπεζας.

Κινούμενη στα 0,705 ευρώ, η μετοχή τους βρίσκεται σήμερα 29,5% κάτω από την τιμή κτήσης (1 ευρώ).

Ζήτημα timing

Όμως, στον ένα χρόνο που έχει μεσολαβήσει από τις ΑΜΚ, τα τραπεζικά χαρτιά έδωσαν ευκαιρίες και περιθώρια  για μεγάλα κέρδη: Οποιοι αγόρασαν το περασμένο καλοκαίρι στη μεγάλη πτώση, αποκομίζουν τώρα  εξαμηνιαία απόδοση 45% στην Πειραιώς, 36% από την Εθνική, περίπου 21% στη Eurobank και 15% στην Alpha. Οσο περισσότερο είχε πέσει η μετοχή το καλοκαίρι, τόσο μεγαλύτερη είναι η απόδοση της από τότε.

Ακόμη πιο υψηλές είναι οι αποδόσεις στο τελευταίο δίμηνο, κατά το οποίο οι τραπεζικές μετοχές βρίσκονται σε τροχιά ανάκαμψης, με «καύσιμο» τις προσδοκίες για διευθέτηση των κόκκινων δανείων, κλείσιμο της αξιολόγησης, ελάφρυνση χρέους και  ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Από τις 4 Νοεμβρίου που σημείωσαν το τελευταίο χαμηλό Νοεμβρίου, οι αποδόσεις είναι :
•    Πειραιώς +55% (από 0,139 ευρώ πήγε 0,225)
•    Εθνική +49% (από 0,178 ευρώ σε 0,264)
•    Eurobank  +40% (από 0,508 ευρώ στα 0,708)
•    Αlpha +38% (από 1,46ευρώ στα 2,02 ευρώ σήμερα)

Οι υψηλές αποδόσεις του τελευταίου διμήνου δικαιολογούν ρευστοποιήσεις  προς διασφάλιση των βραχυχρόνιων κερδών, οι οποίες ανακόπτουν πρόσκαιρα την άνοδο των τραπεζικών μετοχών. Όμως, η απόσταση από τις τιμές των ΑΜΚ είναι ένα μέτρο της ανοδικής διαδρομής που έχουν να διανύσουν και των χρημάτων που «λείπουν» από τα μεγάλα χαρτοφυλάκια.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις