Μετά από πέντε ημέρες ανόδου κι ενώ οι τραπεζικές μετοχές έχουν καταγράψει +137%(!) σε ετήσια βάση, το ΧΑ παίρνει το δρόμο της διόρθωσης, ακολουθώντας την τάση των διεθνών αγορών, όπου το κλίμα επιδεινώνεται.
Αρνητικοί καταλύτες που να δικαιολογούν μεγάλη πτώση δεν υπάρχουν. Όμως τα υψηλά βραχυχρόνια και οι μεγάλες αποδόσεις σε πολλές μετοχές αποτελούν ισχυρό δέλεαρ για ρευστοποιήσεις. Σπεύδοντας να κατοχυρώσουν κέρδη και να «προφυλαχθούν» από μία πιθανολογούμενη διόρθωση, τα μεγάλα χαρτοφυλάκια την προκαλούν.
Στο επίκεντρο της προσοχής της αγοράς οι εξελίξεις περί τα ελληνοτουρκικά και οι συζητήσεις με τους δανειστές, όπου κυριαρχούν τα θέματα των τραπεζών.
Οι επικεφαλής των κλιμακίων των Θεσμών έρχονται σήμερα στην Αθήνα. Στην κορυφή της ατζέντας το χρηματοπιστωτικό σύστημα, με τα ζητήματα των κρατικών εγγυήσεων για το σχέδιο «Ηρακλής», τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και το νέο πτωχευτικό που θα ισχύσει από την 1η Μαΐου.
Τα ξένα funds παραμένουν επιφυλακτικά τις τελευταίες εβδομάδες – όπως δείχνει ο μέτριος έως χαμηλός ημερήσιος τζίρος – αλλά διατηρούν τις θέσεις τους, αναμένοντας ασφαλέστερες ενδείξεις για να προχωρήσουν σε νέες τοποθετήσεις.
Ανασταλτικός παράγων το γεγονός ότι οι βασικοί δείκτες του ΧΑ κινούνται πλέον στα υψηλά πενταετίας, όπως και πολλά blue chips που βρέθηκαν τις προηγούμενες μέρες σε υπεραγορασμένα επίπεδα.
Μετοχές και δείκτες
Από το ξεκίνημα της συνεδρίασης οι δείκτες έχουν πάρει καθοδική κατεύθυνση και οι απώλειες σταδιακά διευρύνονται.
Ο Γενικός Δείκτης κινείται αυτή την ώρα στα χαμηλά ημέρας, υποχωρώντας κατά 1,20% στις 929 μονάδες. Αναλυτές επισημαίνουν ότι για να αποφευχθεί ο κίνδυνος μεγάλης διόρθωσης, ο ΓΔ πρέπει να παραμείνει τις επόμενες μέρες πάνω από τις 918 μονάδες, που αποτελούν το κάτω όριο της ζώνης συσσώρευσης.
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης χάνει 1,25%, στις 2.323 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 1,95% στις 871 μονάδες. Ισχυρή αποδεικνύεται η αντίσταση στις 888, όπου τερμάτισε χθες. Αναλυτές εκτιμούν ότι η υπέρβαση αυτής της περιοχής θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας πολύ μεγαλύτερης ανοδικής κίνησης.
Στο κόκκινο όλες οι τραπεζικές μετοχές και τα εμποροβιομηχανικά blue chips. Πειραιώς και Eurobank -2,3%. Alpha -1,2%, Attica -0,8%, Εθνική -0,5%.
Στο ταμπλό των εμποροβιομηχανικων και λοιπών blue chips. Σαράντης -2,3%, ΔΕΗ, Jumbo και Aegean -1,7%, Coca-Cola, Ελλάκτωρ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ΟΛΠ -1,3%.
Στα mid caps Αβαξ -5%, Intracom -2,2%, Intralot -1,5%.