TECHin

Η Meta αρνείται να υπογράψει τον Κώδικα Δεοντολογίας της Ε.Ε. για την Τεχνητή Νοημοσύνη


«Υπερβολικός και ανασταλτικός για την καινοτομία»

Την άρνησή της να υπογράψει τον νέο Κώδικα Δεοντολογίας για την τεχνητή νοημοσύνη που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση γνωστοποίησε η Meta Platforms, κάνοντας λόγο για ρυθμιστική υπερβολή που «θα ανακόψει την ανάπτυξη» του τομέα στην Ευρώπη.

«Η Ευρώπη ακολουθεί λάθος δρόμο όσον αφορά την ΤΝ», υποστήριξε ο Τζόελ Κάπλαν, επικεφαλής διεθνών σχέσεων της Meta, σε ανάρτησή του στο LinkedIn την Παρασκευή. «Ο κώδικας εισάγει νομικές ασάφειες και απαιτήσεις που υπερβαίνουν κατά πολύ το πεδίο του ίδιου του Κανονισμού για την ΤΝ».

Ο Κώδικας Δεοντολογίας, που παρουσιάστηκε πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποτελεί εθελοντικό πλαίσιο για εταιρείες που αναπτύσσουν γενικής χρήσης συστήματα ΤΝ και σκοπεί στη διαφάνεια, ασφάλεια και συμμόρφωση με τον Κανονισμό για την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI Act) που ψηφίστηκε πέρυσι. Οι νέοι κανόνες θα τεθούν σε ισχύ τον επόμενο μήνα, με τις εταιρείες να καλούνται να επιλέξουν αν θα συμμορφωθούν προαιρετικά.

Ωστόσο, η Meta εκτιμά πως η προσέγγιση αυτή "θα εμποδίσει την πρόοδο στον χώρο της ΤΝ", ειδικά για τις ευρωπαϊκές εταιρείες που προσπαθούν να καινοτομήσουν.

«Μοιραζόμαστε τις ανησυχίες άλλων επιχειρήσεων ότι αυτό το ρυθμιστικό υπερβάλλον θα περιορίσει την ανάπτυξη και την εφαρμογή προηγμένων μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης στην Ευρώπη», υπογράμμισε ο Κάπλαν.

Η Meta δεν είναι η μόνη που αντιδρά. Πρόσφατα, οι ευρωπαϊκοί τεχνολογικοί κολοσσοί ASML Holding και Airbus υπέγραψαν κοινή επιστολή προς την Ε.Ε., ζητώντας διετή αναβολή της εφαρμογής του Κώδικα.

Από την άλλη πλευρά, η OpenAI ανακοίνωσε ότι θα υπογράψει το κείμενο, δείχνοντας διαφορετική στάση απέναντι στον ευρωπαϊκό ρυθμιστικό σκελετό.

Ο Τζόελ Κάπλαν, που διαδέχθηκε τον Νικ Κλεγκ στη θέση του επικεφαλής παγκόσμιων υποθέσεων της Meta, έχει διατελέσει στο παρελθόν ανώτατο στέλεχος πολιτικής στις ΗΠΑ για τη Facebook και σύμβουλος της κυβέρνησης Τζορτζ Μπους.

Η στάση της Meta αποτυπώνει τη συνεχιζόμενη ένταση μεταξύ των τεχνολογικών κολοσσών και των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών, ειδικά σε έναν τομέα τόσο κρίσιμο και ταχέως εξελισσόμενο όσο η τεχνητή νοημοσύνη.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα