Αγορές

“Τέλεια καταιγίδα” χτυπά τα χρηματιστήρια– Δραματικές απώλειες στο ΧΑ


 Κρίση και επαπειλούμενη “ανάφλεξη” στην Ουκρανία, πανδημία, επικείμενες αυξήσεις επιτοκίων, αυξανόμενο κόστος ενέργειας, ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις. Μιά συρροή αρνητικών εξελίξεων διαμορφώνει συνθήκες “τέλειας καταιγίδας” στις αγορές, που βυθίζονται σε πέλαγος αβεβαιότητας και ανησυχιών.

Δραματικές απώλειες έως 4% καταγράφουν τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, περίπου 3% έχασε ο ΓΔ του ΧΑ, με τις τράπεζες στο -4%. Η μεταβλητότητα και το βραχυχρόνιο ρίσκο αυξάνονται, η περαιτέρω πορεία των αγορών αποτελεί πλέον ανοιχτό στοίχημα υψηλού κινδύνου.

Πολύ χρήμα μετακινείται εσπευσμένα από μετοχές και commodities σε ασφαλή κρατικά ομόλογα, που οι τιμές τους ενισχύονται – οι αποδόσεις αντιστοίχως υποχωρούν. Κατά 5,5 μονάδες βάσης υποχωρεί η απόδοση του 10ετούς γερμανικού,  που αποτελεί προσφιλή επιλογή συντηρητικών χαρτοφυλακίων. Περίπου 3 μ.β. πέφτουν οι αποδόσεις του γαλλικού και του  ιταλικού, κατά 2 μ.β. του ελληνικού.

“Σύγκρυο” στις αγορές, σε κυβερνήσεις, καταναλωτές και επιχειρήσεις  προκαλεί η εκρηκτική άνοδος της τιμής του φυσικού αερίου, που εκτοξεύεται στο +16% επιστρέφοντας  στα επίπεδα των 92 ευρώ, ενώ οι τιμές του αργού πετρελαίου υποχωρούν κατά 1,8%

Ισχυρές πιέσεις εκδηλώνονται στα χρηματιστήρια. Ο γερμανικός DAX χάνει 3,6%, ο CAC-40 βυθίζεται στο -4%, ο βρετανικός FΤSE-100 υποχωρεί κατά 2,5%. Στη Wall Street o Dow Jones πήγε νωρίτερα -2,3% και ώρα βρίσκεται στο -1,8%. Απώλειες της τάξεως του 3% “γράφει” ο Nasdaq.

 Οι δύο κρίσιμες συνεδριάσεις

Στο ΧΑ η εικόνα επιδεινώθηκε σταδιακά και οι βασικοί δείκτες τερμάτισαν κοντά στα χαμηλά ημέρας.

Από τεχνική άποψη  ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη αποτελεί η διάσπαση της  στήριξης που δημιουργήθηκε πρόσφατα στην περιοχή των 930 μονάδων, με την υπέρβαση των έως τότε υψηλών 12μήνου.

Για να περιοριστούν οι πιθανότητες περαιτέρω διόρθωσης, ο ΓΔ θα πρέπει να επανέλθει έως την Τετάρτη σ' αυτή αυτή την περιοχή και να παραμείνει έως το τέλος της εβδομάδας πάνω από τις 930 μονάδες.

Μετοχές και δείκτες

 Ο Γενικός Δείκτης τερμάτισε στις 914,84 μονάδες, υποχωρώντας κατά 2,93%. Ενδοσυνεδριακά σημείωσε χαμηλό -3,14% στις 912,85 μονάδες.
  Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχασε 3,14%, κλεινοντας στις 2.205,94 μονάδες. Απώλειες 2,49% κατέγραψε ο FT40M των mid caps

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε χαμηλό -4,46% και έκλεισε με απώλειες 4,01%.  Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε η Εθνική (-5,7%). Ακολούθησαν Alpha -4,7%, Attica Βank -3,8%, Eurobank και Πειραιώς -2,7%. Σχεδόν αμετάβλητη η Τρ. Ελλάδος.

Στο κόκκινο όλα τα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips. Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν: Jumbo -5,3%, Coca-Cola, Μυτιληναίος και ΕλβάλΧαλκόρ -3,7%, Motor OIl -3,3%, Lamda και Aegean -3,1%, ΔΕΗ -2,8%, ΟΠΑΠ -2,6%, ΕΛΠΕ και ΕΥΔΑΠ -2,3%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα