TECHin

Τεχνητή Νοημοσύνη και Επιχειρήσεις: Πώς θα διασφαλιστούν και η Εργασία και τα Κέρδη;


Ο τεχνολογικός μετασχηματισμός που φέρνει η τεχνητή νοημοσύνη (AI) αναδεικνύεται σε δίλημμα για τους επικεφαλής επιχειρήσεων: να προστατεύσουν τις θέσεις εργασίας ή να κυνηγήσουν τα κέρδη;

Το ερώτημα αυτό βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης στο συνέδριο GITEX Asia 2025, με ειδικούς να προειδοποιούν ότι το κύμα αλλαγής που προκαλεί η AI μπορεί να αφήσει πίσω του εκατομμύρια εργαζόμενους και να εντείνει τις ανισότητες.

Από το "mobile-first" στο "AI-first"

«Υπάρχει ένα τεράστιο κύμα αλλαγής και δυστυχώς, κάποιοι άνθρωποι μπορεί να μείνουν πίσω», ανέφερε ο Pedro Uria-Recio, Chief Data and AI Officer του τραπεζικού ομίλου CIMB.

Όπως εξήγησε, η έκρηξη της AI δεν αφορά μόνο την αυτοματοποίηση, αλλά και την επανατοποθέτηση του ανθρώπου στον πυρήνα των επιχειρησιακών στρατηγικών — μέσω της εκπαίδευσης, της επανειδίκευσης και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Αντίθετα, ο Tomasz Kurczyk, επικεφαλής πληροφορικής στην Prudential Σιγκαπούρης, έδωσε μια πιο ρεαλιστική διάσταση: «Δεν είναι θέμα προστασίας της απασχόλησης. Είναι θέμα προσαρμογής. Δεν μπορείς να σταματήσεις ένα τσουνάμι — πρέπει να μάθεις να επιπλέεις».

Αγορά εργασίας: Ανάγκη για επανακατάρτιση

Η Τεχνητή Νοημοσύνη, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, ενδέχεται να επηρεάσει έως και το 40% των θέσεων εργασίας παγκοσμίως και να διευρύνει το χάσμα μεταξύ χωρών υψηλής και χαμηλής τεχνολογικής προσαρμογής.

Στο εταιρικό πεδίο, η έκθεση 2025 Microsoft Trend Index δείχνει ότι:

  • 82% των ηγετών δηλώνουν έτοιμοι να ενσωματώσουν την ψηφιακή εργασία (όπως generative AI ή αυτόνομους πράκτορες AI).
  • 78% εξετάζουν προσλήψεις ειδικών στην AI.
  • Όμως μόνο 47% θέτουν την επανακατάρτιση του υπάρχοντος προσωπικού ως προτεραιότητα.
  • Και 33% σκέφτονται μειώσεις προσωπικού.

Η ανισορροπία αυτή εντείνει τον κίνδυνο κοινωνικού αποκλεισμού για τους εργαζομένους που δεν θα συμβαδίζουν με τις εξελίξεις.

Ηθική, προκαταλήψεις και η «ανθρώπινη παρουσία»

Ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα είναι η ηθική στη χρήση AI. «Η AI μπορεί να επιταχύνει τις προκαταλήψεις με ταχύτητα φωτός», προειδοποιεί ο Kurczyk.

Τα δεδομένα με τα οποία εκπαιδεύεται η AI ενσωματώνουν ήδη ανθρώπινες προκαταλήψεις — που σημαίνει πως, χωρίς μηχανισμούς ελέγχου, αυτές οι προκαταλήψεις δεν διορθώνονται, αλλά ενισχύονται.

Γι’ αυτό, λένε οι ειδικοί, η ανθρώπινη εποπτεία πρέπει να διατηρηθεί: «Ο στόχος πρέπει να είναι μια AI-first προσέγγιση, αλλά με τους ανθρώπους πάντα στο προσκήνιο», τονίζει ο Uria-Recio.

Μπορεί η AI να ανοίξει και νέους δρόμους;

Παρά τους φόβους, οι ειδικοί εκφράζουν και αισιοδοξία. Ο Kurczyk πιστεύει ότι η AI θα γίνει προσβάσιμη σε όλους και θα φέρει νέες ευκαιρίες — ακόμη και μια αναγέννηση της τέχνης και των χειροποίητων δραστηριοτήτων.

«Η πραγματική ανισότητα ενδέχεται να προκύψει στο βραχυπρόθεσμο διάστημα, στη φάση της μεγάλης μετάβασης», επισημαίνει. Και προσθέτει ότι η λύση δεν μπορεί να προέλθει από μία μόνο εταιρεία ή οργανισμό, αλλά απαιτεί συνεργασία μεταξύ κρατών, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων.

Σε αυτή τη νέα εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, η μάχη δεν είναι μεταξύ ανθρώπου και μηχανής — αλλά μεταξύ κοινωνικής συνοχής και τεχνολογικού χάσματος.

Image by freepik

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις