ΕΥΖην

"The School of Infinite Rehearsals": Ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχής από το Onassis AiR


Σε μια χρονιά που οι καλλιτέχνες χρειάζονται τη στήριξή μας περισσότερο από ποτέ, το Onassis AiR συνεχίζει το ερευνητικό ταξίδι του στον χώρο των τεχνών.

Το Onassis AiR, το διεθνές πρόγραμμα καλλιτεχνικής φιλοξενίας και έρευνας συνεχίζει δυναμικά τη δράση του στην Αθήνα και προσκαλεί για άλλη μια χρονιά καλλιτέχνες, επιμελητές, designers, ακτιβιστές, συλλογικότητες, παιδαγωγούς, δημιουργούς περφόρμανς, οικονομολόγους, αρχιτέκτονες, κινηματογραφιστές και άλλους επαγγελματίες που χρησιμοποιούν διάφορα μέσα έκφρασης ή προέρχονται από διαφορετικά επιστημονικά πεδία, να κάνουν αίτηση για τη δεύτερη έκδοση του "The School of Infinite Rehearsals: Movements V - VIII".

Το πρόγραμμα θα διεξαχθεί μεταξύ Σεπτεμβρίου 2021 και Ιουνίου 2022 στην Αθήνα.  Το «School of Infinite Rehearsals» είναι ένα πρόγραμμα συλλογικής μελέτης, διερεύνησης και ανταλλαγής πρακτικών, σχετικά με ερευνητικά ζητήματα που μας φαίνεται επείγον και αναγκαίο να θέσουμε σήμερα.

Για τη νέα χρονιά του «School of Infinite Rehearsals», το Onassis AiR κοιτάζει προς τα μέσα αλλά συγχρόνως και προς τα έξω, αναζητώντας τις χωρικές και χρονικές δομές που επηρεάζουν τους τρόπους που ζούμε, δρούμε και συνυπάρχουμε.

Πώς σχετιζόμαστε με τους άλλους και πώς οργανώνουμε τις αποφάσεις μας; Ποιους τρόπους διακυβέρνησης ακολουθούμε και πώς τους διαμορφώνουμε; Σε ποια οικονομικά συστήματα επιλέγουμε να συμπράξουμε και πόση αυτενέργεια διεκδικούμε για να εφαρμόσουμε ριζοσπαστικές εναλλακτικές; Πώς θεσπίζουμε τις γνώσεις μας και πώς αναγνωρίζουμε τον θεσμικό εφησυχασμό ή τη συνενοχή μας;

Το φθινόπωρο του 2021, τα Movement Groups V & VI θα διερευνήσουν συλλογικά τα ζητήματα της διακυβέρνησης, υπό το πρίσμα της αυτο-οργάνωσης (Movement V) και των θεσμών (Movement VI). Την άνοιξη του 2022, τα Movement Groups VII & VIII θα ασχοληθούν με την οικονομία, εστιάζοντας στις οικονομίες της κοινότητας (Movement VII) και στη φιλανθρωπία (Movement VIII).  

Το Onassis AiR δεν αναζητά απαντήσεις, αλλά κυρίως ερωτήσεις, διαισθητικές πρακτικές που μένει να δοκιμαστούν, τρόπους να φανταστούμε αλλιώς το πώς λειτουργούμε ως κοινωνίες. Για τη δεύτερη χρονιά του, αναδιατυπώνει και προσαρμόζει τη μεθοδολογική του προσέγγιση: εστιάζει σε δύο κύριες ερευνητικές περιοχές, οι οποίες θα διερευνηθούν από δύο διαφορετικές σκοπιές κάθε φορά, ενώ παράλληλα διευρύνει και καλλιεργεί τους συλλογικούς και οριζόντιους τρόπους σκέψης και δράσης.

Για τον λόγο αυτό, δεν θα υπάρχουν καθόλου συντονιστές ή μέντορες. Τα Movement Groups (V-VIII) του 2021/22 θα συντονίζονται από τους ίδιους τους συμμετέχοντες, που θα συνεισφέρουν με τις τρέχουσες ατομικές πρακτικές τους και τα ερευνητικά ενδιαφέροντά τους στη συλλογική ερευνητική πρακτική.

Το πρόγραμμα του School of Infinite Rehearsals 2021/22 θα συνδιαμορφωθεί από τους τομείς ενδιαφέροντος που θα προτείνουν οι ίδιοι οι υποψήφιοι για καθεμία από τις ερευνητικές θεματικές.  Η επιλογή για το ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχής στο Onassis AiR 2021/22 θα γίνει σε δύο στάδια.

Το πρώτο στάδιο επιλογής θα γίνει από τους προηγούμενους συμμετέχοντες του Onassis AiR με τη μέθοδο της «τυφλής επιλογής», όπου καμία προσωπική ή βιογραφική πληροφορία δεν είναι διαθέσιμη στην επιτροπή αξιολόγησης.

Στο δεύτερο στάδιο, οι επιλεγμένες αιτήσεις θα αξιολογηθούν από την ομάδα του Onassis AiR, μαζί με μια συμβουλευτική ομάδα που έχει προσκληθεί να συμμετάσχει σε αυτό το στάδιο επιλογής και αποτελείται από τους Grégory Castéra, Binna Choi & Μαριάννα Τάκου (Casco Art Institute), Ilaria Conti, Karthik Pandian, Piergiorgio Pepe.

Η γλώσσα εργασίας των Movement Groups του φθινοπώρου του 2021 και της άνοιξης του 2022 είναι τα Αγγλικά. Όσοι και όσες επιλεγούν να συμμετάσχουν θα λάβουν ερευνητική υποτροφία ύψους 2.500 ευρώ και επιπλέον θα καλυφθούν -μεταξύ άλλων- έξοδα μετακίνησης μετ' επιστροφής προς και από την Αθήνα, διαμονή και ένας συλλογικός ερευνητικός προϋπολογισμός.

Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής όλων των αιτήσεων είναι η Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021. Όλες οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβληθούν το αργότερο μέχρι τις 12:00 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος).

Αναλυτικά το πλήρες κείμενο του open call και η αίτηση συμμετοχής στην ακόλουθη διεύθυνση:

 https://www.onassis.org/el/open-calls/open-call-onassis-air-202122-the-school-of-infinite-rehearsals

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις