Χρηστικά

Θέμα συνταξιοδοτικού θέτει το ΔΝΤ!


Προβλέπει αισθητή επιβράδυνση της ανάπτυξης στα επόμενα χρόνια μέχρι και το 2028 λόγω της γήρανσης του πληθυσμού

Θέμα συνταξιοδοτικού στην Ελλάδα θέτει εμμέσως το ΔΝΤ, με την έκθεσή του για τις προοπτικές των οικονομιών των μελών του, προβλέποντας σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξης στα επόμενα χρόνια λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.

Ειδικότερα, σε ότι αφορά στις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία στην έκθεση World Economic Outlook, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφέρει πως η ανάπτυξη φέτος θα διαμορφωθεί στο 2,5%, από 5,9% το 2022, ενώ για το 2024 προβλέπει επιβράδυνση στο 2%.

Όμως, αισθητή επιβράδυνση της ανάπτυξης βλέπει στα επόμενα χρόνια το Ταμείο, εκτιμώντας ότι ο μέσος ρυθμός μέχρι το 2028 θα φρενάρει περαιτέρω και θα διαμορφωθεί στο 1,1%.

Ωστόσο, την αρνητική αυτή πρόβλεψη για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, το ΔΝΤ δεν την εξηγεί στο World Economic Outlook, αλλά την έχει αναλύσει σε προηγούμενες εκθέσεις του, στις οποίες τη συνδέει με τις εξελίξεις στο δημογραφικό και τη γήρανση και τη μείωση του πληθυσμού της χώρας.

Συγκεκριμένα, σε προηγούμενες εκθέσεις του έχει επισημάνει αρκετές φορές ότι η γήρανση του πληθυσμού στην Ελλάδα θα επιβραδύνει την ανάπτυξη και έχει προτείνει τη λήψη μέτρων όπως είναι τα κίνητρα για την αύξηση του εργασιακού βίου και την αύξηση της απασχόλησης των νέων και των γυναικών, τομείς στους οποίους υστερεί η αγορά εργασίας στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προβλέπει ανάπτυξη 2,3% για το 2023, ενώ για το 2024 εμφανίζεται πιο αισιόδοξο από το ΔΝΤ καθώς τοποθετεί τον πήχη στο 3%.

Πτώση ανεργίας και εξωτερικού ελλείμματος

Αναφορικά με τον πληθωρισμό, το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα υποχωρήσει φέτος στο 4,1% και το 2024 θα επιβραδυνθεί περαιτέρω στο 2,8%, υπό την αίρεση της αποκλιμάκωσης των τιμών των καυσίμων.

Θετική είναι η πρόβλεψη για μείωση της ανεργίας το 2024 κάτω από το 10%, για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια. Συγκεκριμένα προβλέπει ότι φέτος θα διαμορφωθεί στο 10,8% και το 2024 θα υποχωρήσει στο 9,3%.

Σε ότι αφορά στο εξωτερικό ισοζύγιο της χώρας, το ΔΝΤ προβλέπει βελτίωση, στο βαθμό που υποχωρούν οι διεθνείς τιμές των ενεργειακών αγαθών.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΔΝΤ εκτιμά ότι το έλλειμμα φέτος θα υποχωρήσει, από το 10,1% του ΑΕΠ που έφτασε το 2022, στο 6,9% του ΑΕΠ το 2023 και θα μειωθεί στο 6% του ΑΕΠ το 2024.

Ακόμη εκτιμά ότι, εφόσον οι τιμές των καυσίμων δεν σημειώσουν νέα έκρηξη στα επόμενα χρόνια, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα υποχωρήσει στο 3% του ΑΕΠ σε μέσα επίπεδα μέχρι και το 2028, που σημαίνει από το 2025 και μετά θα υποχωρεί με ταχύτερους ρυθμούς, υπό την προϋπόθεση της «κανονικότητας» στις τιμές των καυσίμων.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα