Αγορές

Θετικό κλίμα στις αγορές, ρεκόρ Nasdaq και χρυσού -Κέρδη στο ΧΑ


Κόντρα στις ανησυχίες που προκαλούν οι ενδείξεις αναζωπύρωσης των εστιών πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο, στις αγορές επικρατεί θετικό κλίμα και οι προσδοκίες αναθερμαίνονται.Τρίτη ημέρα ανόδου στα μεγάλα χρηματιστήρια, νέα ιστορικα ρεκόρ του Nasdaq και του χρυσού, περαιτέρω ενίσχυση των τιμών αργού πετρελαίου. Κatά 1,8% ενισχύεται ο DAX, στη Φρανκφούρτη, +1,2% ο FTSE100 και ο CAC40, στο +0,90% αυτή την ώρα ο Dow Jones.

Με θετικό πρόσημο έκλεισαν οι βασικοί δείκτες του ΧΑ, όπου κατεύθυνση συνεχίζουν να  δίνουν οι τραπεζικές μετοχές

Θετικός καταλύτης για τα διεθνή χρηματιστήρια οι διαβεβαιώσεις Τραμπ ότι η εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας παραμένει σε ισχύ και ότι η εφαρμογή της θα συνεχισθεί χωρίς παρεκκλίσεις.  Ομως ο βασικότερος λόγος είναι η υπερβάλλουσα ρευστότητα που υπάρχει στις αγορές – τεράστιες “λίμνες” χρήματος που “πλημμυρίζουν” καθώς έχουν ανοίξει οι στρόφιγγες των κεντρικών τραπεζών.

Οσον αφορά την πανδημία, οι αγορές ποντάρουν στις εκτιμήσεις ότι το φθινόπωρο θα είναι έτοιμα τα πρώτα εμβόλια κατά του κορονοϊού, που θα συμβάλουν αποφασιστικά στην αποτροπή νέου κύματος πανδημίας.

Citi: Στο καρφί και στο πέταλο

Στο εσωτερικό μέτωπο το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην κλιμακούμενη πολιτική αντιπαράθεση και στα μηνύματα από τους βασικούς τομείς της οικονομίας, τα οποία δεν δικαιολογούν ιδιαίτερη αισιοδοξία.
Η συνέχιση της ανοδικής κίνησης για τρίτη κατά σειράν συνεδρίαση αποδίδεται πρωτίστως στην προσπάθεια ισχυρών χαρτοφυλακίων να βελτιώσουν τις αποτιμήσεις τους, ενόψει κλεισίματος του εξαμήνου.

Στην προσπάθεια αυτή αποδίδεται και η θετική “ανάγνωση” της νέας έκθεσης της Citi για τις ελληνικές τράπεζες. Ο αμερικανικός οίκος “χτυπά... μιά στο καρφί και μιά στο πέταλο”. Υποστηρίζει ότι οι τραπεζικές μετοχές είναι “ελκυστικές”, αλλά μειώνει κατά 50%(!) τις τιμές-στόχους, εκτιμώντας ότι ο κλάδος θα επηρεασθεί αισθητά από την ύφεση και ότι η κερδοφορία του θα μειωθεί. Ταυτόχρονα επισημαίνει ότι το ρίσκο στις τραπεζικές μετοχές είναι υψηλό.

 Μετοχές και δείκτες

Η αγορά εστίασε στην εκτίμηση “ελκυστικές”, αντιπαρερχόμενη τα αρνητικά. Ετσι ο τραπεζικός δείκτης πήγε +3,87% και τερμάτισε με κέρδη 2,08%. Πρώτη η Εθνική με +3,4%. Alpha +2,1%, Eurobank +1,6%, Πειραιώς +1,3%. Στο κόκκινο η Attica (-1,3%). .

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε υψηλό +1,67% στις 681,58 μονάδες και έκλεισε στις 676,04 με +0,85%. Ανοδο 0,76% σημείωσε ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τερματίζονταςστις 1.634,51 μονάδες.

Στο ταμπλό των εμποροβιομηχανικών και λοιπών blue chips ξεχώρισαν Φουρλής +5,5%, Aegean +3,8%, Coca-Cola και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +2,8%. Ακολούθησαν ΔΕΗ +2,5%,  Ελλάκτωρ +2%, ΟΛΠ +1,7%, Τιτάν και Βιοχάλκο +1,2%.
Στον αντίποδα με τις μεγαλύτερες απώλειες Jumbo -3,5%, Σαράντης -2,3%,  Motor Oil -1,5%, Lamda -1%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης