Χρηστικά

Τι αλλάζει στις συντάξεις με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο


Ανατροπές σε όρια ηλικίας, διαδοχική ασφάλιση, εξαγορά πλασματικών χρόνων, επικουρικές συντάξεις και εισφορές

Ανατροπές σε όρια ηλικίας, διαδοχική ασφάλιση, εξαγορά πλασματικών χρόνων, επικουρικές συντάξεις και εισφορές επιφέρει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.

Σύμφωνα με το οριστικό κείμενο των διατάξεων, από την 1η Ιανουαρίου 2023 κλείνει το «παράθυρο» της πρόωρης συνταξιοδότησης και όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, ανεξαιρέτως πάνε στα 62 έτη, για να λάβουν μειωμένη σύνταξη.

Η διάταξη τροποποιεί την ισχύουσα ρύθμιση, από το 2015, η οποία προβλέπει την καταβολή πρόωρης σύνταξης σε όσους είχαν συμπληρώσει 25ετία την περίοδο 2010 – 2012, η οποία προέβλεπε:

  • Γυναίκες που είχαν συμπληρώσει 25αετία το 2010. Με τις ισχύουσες διατάξεις θα μπορούσαν να αποχωρήσουν από την υπηρεσία τους, 55 ετών.
  • Άνδρες που είχαν συμπληρώσει 25αετία το 2010. Η αποχώρηση από την εργασία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί σε ηλικία 60 ετών. 
  • Γυναίκες και άνδρες που είχαν συμπληρώσει 25αετία το 2011. Σε αυτή την περίπτωση, το όριο συνταξιοδότησης ήταν τα 56 έτη.
  • Γυναίκες και άνδρες που είχαν συμπληρώσει 25αετία το 2012. Σε αυτή την περίπτωση, το όριο συνταξιοδότησης ανερχόταν στα 58 έτη.

Με τη διάταξη του νομοσχεδίου, προβλέπεται ότι για όσους δημοσίους υπαλλήλους είχαν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα τα έτη 2010, 2011 και 2012 (δηλαδή είχαν συμπληρώσει 25 χρόνια συμπληρωμένης υπηρεσίας), το δικαίωμα για λήψη μειωμένης σύνταξης κρίνεται αν συμπληρωθεί το απαιτούμενο όριο ηλικίας έως και την 31η Δεκεμβρίου 2022.

Αυτό σημαίνει πως, ένας δημόσιος υπάλληλος που είχε συμπληρώσει 25 χρόνια υπηρεσίας, μέχρι το 2012, και εξακολουθεί να υπηρετεί από τότε, με βάση τη νομοθεσία που ίσχυε πριν το 2015 δικαιούται να λάβει μειωμένη σύνταξη το 2022, εάν συμπληρώνει τα μειωμένα κατά περίπτωση έτη ηλικίας μέχρι και 31.12.2022.

Εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις αυτές, το δικαίωμα στην άμεση καταβολή μειωμένης σύνταξης μπορεί να ασκηθεί οποτεδήποτε, ακόμη και μετά 2022, οπότε και θα έχουν συμπληρωθεί τουλάχιστον 35 χρόνια υπηρεσίας.

Όμως, σε αντίθετη περίπτωση, οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν δικαιούνται μειωμένη σύνταξη το 2022, αλλά μόλις συμπληρώσουν το 62ο έτος της ηλικίας τους.

Διαδοχική ασφάλιση

Για να επιταχυνθεί η έκδοση των συντάξεων στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, καθιερώνεται η απευθείας εξέταση της αίτησης συνταξιοδότησης από τον τελευταίο φορέα διαδοχικής ασφάλισης, εφόσον σε αυτόν έχουν διανυθεί 1.000 ημέρες ασφάλισης, με τις 300 την τελευταία πενταετία.

Τα αντίστοιχα όρια μέχρι τώρα είναι 1.500 και 500 την τελευταία πενταετία.

«Ταβάνι» στις επικουρικές συντάξεις

Τίθεται ανώτατο όριο λήψης επικουρικών συντάξεων, το οποίο καθορίζεται με βάση την αναλογία του ποσοστού εισφορών επικουρικής σύνταξης που ανέρχεται στο 6%, προς το ποσοστό εισφορών κύριας σύνταξης που ανέρχεται στο 20%.

Στο πλαίσιο αυτό, το συνολικό ακαθάριστο ποσό της μηνιαίας επικουρικής σύνταξης, με βάση ντα σημερινά δεδομένα ανέρχεται στο 6/20 του πλαφόν κύριας σύνταξης ή σε είναι 1.382,40 ευρώ τον μήνα.

«Δώρο» μια πενταετία στους ένστολους

Με άλλη διάταξη του νομοσχεδίου δίδεται η δυνατότητα σε όλους τους ένστολους το δικαίωμα της «μάχιμης πενταετίας», δηλαδή της αναγνώρισης έως και πέντε επιπλέον ετών ασφάλισης, με την καταβολή των εισφορών που αναλογούν.

Αυτό σημαίνει, πως, οι ένστολοι εξαιρούνταν (π.χ. ορισμένες κατηγορίες πυροσβεστών, λιμενικών, αστυνομικών και υπηρετούντων στην πολεμική αεροπορία), με τη σχετική ρύθμιση αποκτούν πλέον το δικαίωμα αυτό, ανεξαρτήτως μονάδας υπηρεσίας, αν είναι παλαιοί ή νέοι ασφαλισμένοι (προ ή μετά το 2011) και ανεξαρτήτως της σχέσης εργασίας με την οποία υπηρετούν (μόνιμοι και μη).

Τέλος η εισφορά στο ΤΠΔΥ

Καταργείται η ειδική εισφορά 1% των ασφαλισμένων του πρώην Ταμείου Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) καθώς και για τις λοιπές κατηγορίες ασφαλισμένων που δεν είναι ασφαλισμένοι στο ΤΠΔΥ.

Όπως αναφέρει η εισηγητική έκθεση, με τη ρύθμιση αυτή, δεν επηρεάζονται τα σχετικά εφάπαξ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα