Ενέργεια

Τι προτείνει η Κομισιόν για την ενεργειακή ακρίβεια - Τα μέτρα στήριξης για τα νοικοκυριά


Προσωρινό χαρακτήρα τα υποστηρικτικά μέτρα - Ποιες οι προτάσεις της Επιτροπής για την ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων

Ενώ εντείνεται η κριτική προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, από ανθρώπους της αγοράς και φορείς, για τη βιασύνη που επέδειξε να προχωρήσει στην ενεργειακή μετάβαση, με συνέπεια η Γηραιά Ήπειρος να εμφανιστεί ανοχύρωτη στην επέλαση της ενεργειακή κρίσης, η Κομισιόν αναλαμβάνει δράση, παρουσιάζοντας σήμερα τις προτάσεις της, τη δέσμη μέτρων για τη προστασία νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο θα εξετασθεί από τους Ευρωπαίους ηγέτες στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής (21-22/10), όπου η ενεργειακή κρίση θα βρεθεί στην προμετωπίδα της ατζέντας, τάσσεται υπέρ της εισοδηματικής υποστήριξης, κυρίως των φτωχών νοικοκυριών, σημειώνοντας όμως ότι τα μέτρα που θα ληφθούν, πρέπει να έχουν προσωρινό χαρακτήρα.

Η εργαλειοθήκη που προτείνει η Κομισιόν, δίνει έμφαση-στοχεύει στα ευάλωτα νοικοκυριά. Προτείνει εφάπαξ εισοδηματικές ενισχύσεις, με έμφαση τα χαμηλά εισοδήματα. Παράλληλα, τάσσεται υπέρ της αναστολή πληρωμής λογαριασμών, πάλι για νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος, ενώ σημειώνει ως προτεραιότητα τη θέσπιση ασφαλιστικών δικλείδων, προκειμένου να αποτραπούν οι αποσυνδέσεις από το ενεργειακό δίκτυο. 

Επιπρόσθετα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει και την αναστολή φόρων και τελών στο ηλεκτρικό ρεύμα, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα είναι περιορισμένης χρονικής διάρκειας και θα έχουν ως αποκλειστική στόχευση τα χαμηλότερα εισοδήματα. Ένα τέτοιο μοντέλο αναστολής φόρων εφαρμόζει ήδη η Ισπανία.

Κρατική ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων

Επίσης στην ευρωπαϊκή εργαλειοθήκη, που θα παρουσιαστεί σήμερα, περιλαμβάνεται και το μέτρο της κρατικής ενίσχυσης των μικρών επιχειρήσεων, που πλήττονται περισσότερο από την αύξηση των τιμών ενέργειας. Επιπροσθέτως, η Κομισιόν προτείνει την ενίσχυση των μηχανισμών εποπτείας, με τη συμμετοχή των εθνικών αρχών ανταγωνισμού και του Οργανισμού της ΕΕ για τη συνεργασία ρυθμιστικών αρχών ενέργειας (ACER, έτσι ώστε να παρακολουθείται αποτελεσματικότερα η αγορά).

Ένα από τα μείζονα ζητήματα που απασχολεί την Κομισιόν, είναι πώς θα πετύχει την αποσύνδεση τη τιμής της ενέργειας από το κόστος του φυσικού αερίου. Σύμφωνα με το προσχέδιο της «εργαλειοθήκης» μέτρων, η Επιτροπή είναι έτοιμη να εξετάσει την αναθεώρηση των κανόνων της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, όχι όμως στο συνολικό τους πλαίσιο. Ειδικότερα, προτείνει την έναρξη μιας πρωτοβουλίας για την εμβάθυνση της διασυνοριακής περιφερειακής συνεργασίας στις λιανικές αγορές ενέργειας και την έναρξη μελέτης για τον σχηματισμό των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης