Στη σημερινή ψηφιακή εποχή, είναι σύνηθες φαινόμενο η επικοινωνία των ζευγαριών να εξαρτάται από τις συσκευές, οι οποίες τους βοηθάνε να παραμένουν συνδεδεμένοι μεταξύ τους. Ωστόσο, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Kaspersky Lab, δεν υπάρχουν μόνο πλεονεκτήματα στη «συνδεδεμένη αγάπη» αλλά και σημαντικά μειονεκτήματα που θα πρέπει να λάβουμε υπόψη. Για παράδειγμα, το 55% των ζευγαριών έχουν διαφωνήσει για την κατάχρηση των συσκευών, υπογραμμίζοντας ότι, όσο κοντά μπορεί να τους φέρνουν οι συσκευές άλλο τόσο μπορεί και να τους απομακρύνουν και να θέσουν σε κίνδυνο τις σχέσεις τους.
Πολλοί άνθρωποι στις μέρες μας εξαρτώνται από τις συσκευές για να παραμένουν σε επαφή με τους φίλους και τις οικογένειές τους, και το ίδιο ισχύει και με εκείνους που βρίσκονται σε σχέση. Πράγματι, τα ζευγάρια σήμερα χρησιμοποιούν συχνά τις συσκευές προκειμένου να ενισχύσουν τις σχέσεις τους: 8 στους 10 διατηρούν επαφή με τον σύντροφό τους διαδικτυακά όταν βρίσκονται χώρια. Το 62% συμφωνεί ότι η επικοινωνία μέσω των συσκευών και του Διαδικτύου βοηθά στο να αισθάνονται πιο κοντά με τους συντρόφους τους, ειδικότερα για εκείνους που βρίσκονται σε σχέση αλλά δε συγκατοικούν (75%).
Αυτή η ψηφιακή αφοσίωση επεκτείνεται και στις κοινόχρηστες συσκευές, καθώς το 53% των ανθρώπων δηλώνει ότι η σχέση του έχει βελτιωθεί από τότε που μοιράστηκε τις διαδικτυακές του δραστηριότητες, όπως λογαριασμούς και συσκευές. Σαφώς, υπάρχουν πλεονεκτήματα στη χρήση των συσκευών, παράλληλα, όμως, υπάρχουν και κάποια μειονεκτήματα που πρέπει να εξετάσουμε.
Από την έρευνα προέκυψε ότι η χρήση συσκευών μπορεί επίσης να οδηγήσει σε καυγάδες μεταξύ των συντρόφων σχετικά με μια σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με τις συσκευές, όπως περιστατικά υπερβολικής χρήσης και ψηφιακής ασφάλειας.
Για παράδειγμα, το 51% έχει διαφωνήσει εξαιτίας της χρήσης συσκευής κατά τη διάρκεια ενός γεύματος ή μιας διαπροσωπικής συζήτησης. Επιπλέον, πάνω από τους μισούς (55%) έχουν τσακωθεί με τους συντρόφους τους λόγω της υπερβολικής χρήσης συσκευών, ενώ το ποσοστό αυξάνεται για τα ζευγάρια που συγκατοικούν (58%), σε σύγκριση με το 49% εκείνων που είναι σε σχέση αλλά ζουν χωριστά. Αυτό το γεγονός υποδηλώνει ότι δεν αρέσει στους ανθρώπους να αισθάνονται ότι παραμελούνται και επιδιώκουν την προσοχή του συντρόφου τους όταν είναι μαζί.
Η κατάχρηση των συσκευών δεν είναι η μόνη αιτία που δημιουργεί προβλήματα μεταξύ των ζευγαριών. Η πρόσβαση στις συσκευές είναι σαφώς μια πηγή προστριβής στις σχέσεις. Ένας στους τέσσερις (25%) έχει διαφωνήσει για το ποιου σειρά είναι να χρησιμοποιήσει τη συσκευή, ενώ τα ζευγάρια μπορεί να διαφωνήσουν αν ο ένας έχει ξεχάσει να φορτίσει τη συσκευή (45%) ή αν τη χάσει (28%).
Τέλος, πρέπει να εξεταστούν και θέματα ψηφιακής ασφάλειας. Σχεδόν το ένα τέταρτο (24%) των ζευγαριών έχει διαφωνήσει όταν ο ένας «μόλυνε» τη συσκευή με κακόβουλο λογισμικό και το 19% έχει τσακωθεί όταν ο ένας έχασε χρήματα online είτε κατά λάθος είτε λόγω κακόβουλου λογισμικού. Όπως θα περιμένατε, τα ζευγάρια που μοιράζονται συσκευές είναι πολύ πιο πιθανό να διαφωνήσουν για τα θέματα που αναφέρθηκαν παραπάνω, υπογραμμίζοντας πως όταν πρόκειται για σύγχρονες σχέσεις οι συσκευές μπορεί να είναι εχθροί και φίλοι παράλληλα.
«Οι δυνατότητες των σύγχρονων συσκευών έχουν δημιουργήσει τεράστιες ευκαιρίες για τα ζευγάρια, επιτρέποντάς τους να παραμείνουν συνδεδεμένοι και να οικοδομούν τη σχέση τους ακόμη και όταν δεν είναι μαζί», δήλωσε ο Dmitry Aleshin, VP for Product Marketing, Kaspersky Lab. «Αλλά υπάρχουν και μειονεκτήματα εκτός από πλεονεκτήματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Αυτές οι ίδιες συσκευές που βοηθούν τα ζευγάρια να διασφαλίσουν την αγάπη τους όταν δεν βρίσκονται μαζί, μπορούν επίσης να προκαλέσουν διαφωνίες όταν χρησιμοποιούνται ανεύθυνα. Κάνοντας μια συνειδητή προσπάθεια να φροντίσουν την ψηφιακή τους ζωή - συμπεριλαμβανομένων των συσκευών, των λογαριασμών και των online δραστηριοτήτων - και να μην παραμελούν τους συντρόφους τους στον φυσικό κόσμο, οι άνθρωποι μπορούν να απολαύσουν τα πολλά οφέλη που προσφέρει ο ψηφιακός κόσμος χωρίς να στεναχωρούν το άλλο τους μισό».
Με τους ανθρώπους να δαπανούν σήμερα πολύ χρόνο online και τους ψηφιακούς κινδύνους να συνεχίζουν να γίνονται όλο και πιο διαδεδομένοι, πρέπει να διασφαλίσουν ότι προστατεύονται από τις πιο πρόσφατες ψηφιακές απειλές.