O Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο ίδιος δεν έκανε καμία αναφορά σε πιθανή ενεργοποίηση του άρθρου της Συνθήκης του Μοντρέ, για να κλείσει τα Στενά στη διέλευση των ρωσικών πλοίων, όπως επίσημα ζήτησε ο πρέσβης της Ουκρανίας στην Άγκυρα από την Τουρκία.
Το συγκεκριμένο άρθρο επιτρέπει στην Άγκυρα να απαγορεύσει την διέλευση πολεμικών πλοίων απο τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων σε περίπτωση πολέμου ή απειλής πολέμου.
Ο εκπρόσωπός του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και έμπιστος του Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ, περιορίστηκε να πει ότι το αρθρο αυτό έχει πολλές παραμέτρους και μελετούνται όλα τα σενάρια.
Επλήγη πλοίο τουρκικών συμφερόντων από την Οδησσό
Το βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λίγη ώρα πριν από το διάγγελμα του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, ανέφερε σε τουρκικό κανάλι ότι αύριο θα ληφθούν αποφάσεις, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα επικοινωνία του με τον αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν.
Στο μεταξύ βλήμα έπληξε χωρίς θύματα φορτηγό πλοίο τουρκικών συμφερόντων προερχόμενο από το Λιμάνι της Οδησσού και πλέει προς την Ρουμανία.
Οι επόμενες μέρες θα δείξουν σε ποιο βαθμό οι σχέσεις που έχει αναπτύξει η Άγκυρα, με τη Ρωσία και την Ουκρανία περιορίζουν την δυνατότητα ελιγμών και τη λήψη αποφάσεων πέρα από την ρητορική καταδίκης της παραβίασης του διεθνούς δικαίου.
Κι όλα αυτά σε μία περίοδο που οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας βρίσκονται σε δύσβατο μονοπάτι με επιθετική ρητορική, αλλά και συχνά-πυκνά περιστατικά με αλιείς στο ανατολικό Αιγαίο. Περιστατικά που θυμίζουν τις κρίσιμες μέρες των Ιμίων.
Η Τουρκία, η οποία επιδίωκε έναν διαμεσολαβητικό ρόλο περιμένοντας την ημερομηνία επίσκεψης του Βλάντιμιρ Πούτιν στην Άγκυρα μετά από πρόταση του πρόεδρου της Τουρκίας, τώρα ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί, όχι μόνο μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι αλλά και μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας.
Κρίσιμες μέρες για τις σχέσεις με τη Ρωσία και την Ουκρανία