Με Άποψη

To κόλπο γκρόσο του Ερντογάν στη Συρία


Όσο και να θέλει να κρύψει η Τουρκία την άμεση εμπλοκή της στη Συρία, έστω και με πρόφαση τον «διαμεσολαβητικό ρόλο» στη εν λόγω χώρα και γενικότερα στη Μέση Ανατολή, τα δυτικά όπλα και τα μέσα που χρησιμοποιούν οι «αντάρτες» και οι Τζιχαντιστές κατά των δυνάμεων του Άσαντ, μαρτυρούν την ουσιαστική συμμετοχή της Άγκυρας.

Παράλληλα η κινητικότητα της τουρκική κυβέρνησης στο Κουρδικό και οι προηγούμενες δηλώσεις του Ερντογάν για μεγαλύτερη «ζώνη ασφαλείας» εντός των συριακών συνόρων αποκαλύπτουν τις προθέσεις της Άγκυρας. Ωστόσο υπάρχουν πολλαπλοί στόχοι που επιχειρεί η Τουρκία με τις επιχειρήσεις των proxy (αντιπροσώπων) της εντός του συριακού εδάφους που επιχειρεί εν καιρώ κυβερνητικού κενού στις ΗΠΑ και εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Πρώτος στόχος το Κουρδικό: Η Τουρκία επιχειρεί να χρησιμοποιήσει χωρίς δικές της απώλειες και συρρικνώσει το κουρδικό στοιχείο και τα υπόλοιπα μη μουσουλμανικά στη βόρεια Συρία, περιορίζοντας το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσει επιχειρήσεις εναντίον της. Μάλιστα καθώς ο υιός Νετανιάχου ανήρτησε χάρτες με Κουρδικό κράτος, στην Τουρκία έχουν θορυβηθεί και δεν το κρύβουν πως μπορεί αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, παρά το γεγονός ότι σενάρια και χάρτες του Κουρδικού κράτους υπάρχουν εδώ και δεκαετίες.

Δεύτερος στόχος: Να καταλάβει συριακά εδάφη, στα οποία θα μεταφέρει του Σύρους πρόσφυγες που υπάρχουν στο τουρκικό έδαφος και που θα ελέγχει η ίδια. Στην Άγκυρα υπάρχει φόβος λόγου του δημογραφικού όπως αναφέρεται και στρατιωτικές μελέτες, καθώς οι Σύροι έχουν κατά μέσο όρο πέντε παιδιά ενώ οι Τούρκοι σχεδόν δύο. Έτσι μεταφέροντας σουνικό συριακό πληθυσμό εκτός των εδαφών και τον οποίο θα ελέγχει μέσω σχολείων, τραπεζών κι τζαμιών θα αυξήσει την επιρροή της στη βόρεια Συρία.

Στόχος τρίτος: Παράλληλα με τις στρατιωτικές δυνάμεις που αναπτύσσει στην περιοχή της Αλεξανδρέττας, στέλνει μήνυμα προς όλους, ότι είναι βασικός παράγοντας στην περιοχή. Προς τη Ρωσία που έχει βάσεις, προς τις ΗΠΑ ότι είναι υπολογίσιμη δύναμη, προς το Ισραήλ, προς τις αραβικές χώρες και προς Ελλάδα και Κύπρο.

Στόχος τέταρτος: Επιχειρεί τώρα πριν επιχειρήσει τώρα, πριν την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ που δηλώνει κατά των πολέμων με τα όπλα και θα είναι δυσκολότερο να το κάνει επί Τραμπ.

Στόχος πέμπτος: Η Τουρκία επιθυμεί διακαώς να καταλάβει πετρελαιοπαραγωγές περιοχές της Συρίας, για να έχει πρόσβαση σε φθηνούς υδρογονάνθρακες για της βιομηχανία της. Αυτός εξάλλου ήταν και ένας από τους στόχους των προηγούμενων επιχειρήσεων και ο λόγος που έχει εμπλακεί και στη Λιβύη.

Έτσι αποτελεί ερωτηματικό πως θα εξελιχθεί η κατάσταση, διότι το μέτωπο είναι τριπλό. Από τη μία Άσαντ, Χεζμπολάχ, Ιρανοί και Ρώσοι, από την άλλη Κούρδοι με τη στήριξη των ΗΠΑ και των δυτικών που καλύπτουν και τις επιδιώξεις του Ισραήλ και η Τουρκία με τους «αντιπροσώπους« της που προέρχονται από Τζαχαντιστικές και τρομοκρατικές οργανώσεις.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα