Διατηρείται το κλίμα εσωστρέφειας στις τάξεις της Ε.Ε παρά τις όποιες προφορικές δεσμεύσεις για προσπάθεια εξεύρευσης λύσης στο προσφυγικό. Το Βέλγιο αποφάσισε να επαναφέρει τους ελέγχους στα σύνορά του με τη Γαλλία, ώστε να αποτρέψει την είσοδο μεταναστών από το στρατόπεδο του Καλαί, στο τελευταίο χτύπημα στη ζώνη ελεύθερης μετακίνησης προσώπων Σένγκεν.
«Ενημερώσαμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι θα αποστούμε για μικρό διάστημα από τους κανόνες Σένγκεν», δήλωσε ο Βέλγος υπουργός Εσωτερικών Ζαν Ζαμπόν.
«Θα διεξάγουμε συνοριακούς ελέγχους σε διάφορες στρατηγικής σημασίας περιοχές, σε σημεία τα οποία χρησιμοποιούν οι διακινητές», ανέφερε.
Λίγο νωρίτερα
Την κοινή βούληση για την επιδίωξη μιας ευρωπαϊκής προσέγγισης για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης δήλωσαν από κοινού ο Ολλανδός Υπουργός Μετανάστευσης, κ. Klaas Dijkhoff και ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος. Αναλυτικά:
Στη συνέχεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πριν από τη σύνοδο του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της 25ης Φεβρουαρίου, θα θέλαμε να εκφράσουμε την κοινή μας βούληση να επιδιώξουμε μια ευρωπαϊκή προσέγγιση για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
Αντιλαμβανόμαστε τις πιέσεις που αντιμετωπίζουν οι διάφορες ενδιαφερόμενες χώρες. Ανησυχούμε για τις εξελίξεις κατά μήκος της βαλκανικής διαδρομής και για την ανθρωπιστική κρίση που θα μπορούσε να εκδηλωθεί σε ορισμένες χώρες, ιδίως στην Ελλάδα.
Η Ολλανδική Προεδρία του Συμβουλίου και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκονται σε συνεχή επαφή με όλους τους σχετικούς παράγοντες και τις χώρες που βρίσκονται κατά μήκος της διαδρομής των δυτικών Βαλκανίων και παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις στην περιοχή και επιτόπου στα σημεία διέλευσης των συνόρων. Ωστόσο, όλες οι εμπλεκόμενες χώρες έχουν ευθύνη και υποχρέωση να τηρούν τους ευρωπαϊκούς κανόνες και να θέσουν τέλος στην προσέγγιση «σας αφήνουμε να περάσετε». Στο πλαίσιο αυτό, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις επιπτώσεις στις γειτονικές χώρες.
Καλούμε όλες τις χώρες και τους φορείς κατά μήκος της διαδρομής, να εκπονήσουν τα αναγκαία σχέδια έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών αναγκών, συμπεριλαμβανομένης της δυναμικότητας υποδοχής. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συντονίζει τις προσπάθειες σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης, για την παροχή στήριξης σε περίπτωση ανθρωπιστικής κρίσης, τόσο εκτός όσο και εντός της ΕΕ, καθώς και για την περαιτέρω ενίσχυση του συντονισμού της διαχείρισης των συνόρων.
Όλα τα κράτη μέλη πρέπει να ενεργούν από κοινού με πνεύμα αλληλεγγύης και ευθύνης, ιδίως σε καιρούς κατά τους οποίους απαιτούνται ενότητα και κοινές λύσεις. Η Επιτροπή και η Προεδρία εργάζονται σκληρά στον τομέα αυτό, και η ίδια η ΕΕ είναι έτοιμη να βοηθήσει.