Αγορές

Τορπίλη Morgan Stanley στο ΧΑ βύθισε -10% τις τραπεζικές μετοχές


Οι αλλαγές στους δείκτες της Morgan Stanley (MSCI) – που αποτελούν οδηγό τοποθετήσεων για εκατοντάδες διεθνή funds – προκαλούν μαζικές εκροές κεφαλαίων από τις τραπεζικές μετοχές του ΧΑ, οι οποίες καταποντίζονται παρασύροντας ολόκληρη την αγορά  σε πτωτική τροχιά.

Ξένα χαρτοφυλάκια σπεύδουν να ρευστοποιήσουν για να προσαρμόσουν τη διάρθρωση τους στη νέα σύνθεση των δεικτών MCSI. Οι ρευστοποιήσεις προκαλούν ντόμινο στο ΧΑ, όπου ο τραπεζικός δείκτης βυθίστηκε 10% χαμηλότερα. Η καταβύθιση αυτή επιδεινώνει το κλίμα και τις βραχυχρόνιες προοπτικές στην “τραπεζοκεντρική” ελληνική αγορά.

Οι εκροές αναμένεται ότι θα συνεχισθούν με βραδύτερους ρυθμούς της επόμενες μέρες. Αναλυτές εκτιμούν ότι λόγω των αλλαγών στους δείκτες MCSI θα φύγουν από τις τραπεζικές μετοχές του ΧΑ περί τα 155 εκατ. δολάρια με αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, ενώ οι συνολικές εκροές θα είναι αρκετά μεγαλύτερες

 Οι αλλαγές στους δείκτες

Ο αμερικανικός οίκος γνωστοποίησε ότι αφαιρεί από τον βασικό ελληνικό δείκτη του ( MSCI Greece Standard) τις μετοχές της Eurobank, της Εθνικής, της Alpha Bank και της τσιμεντοβιομηχανίας “Τιτάν”, τις οποίες μεταφέρει στο “υποδεέστερο” δείκτη MSCI Greece Small Cap.

Επιπλέον, μειώνει από 1,52% σε 1,06% τη στάθμιση (συμμετοχή) της ελληνικής αγοράς στον δείκτη MSCI EMEA (Europe, Middle East και Africa). Αυτό σημαίνει ότι τα διεθνή χαρτοφυλάκια που ακολουθούν την Morgan Stanley, θα περιορίσουν κατά το 1/3 την αναλογία του ελληνικού χαρτοφυλακίου τους στο συνολικό Ευρώπης-Μ. Ανατολής-Αφρικής.

Οι αλλαγές θα γίνουν μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της Παρασκευής- θα ισχύσουν δηλαδή από τη Δευτέρα 1 Ιουνίου.  Ομως τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια  ξεκίνησαν άμεσα τις αναδιαρθρώσεις.

Ενδεικτικό των επιπτώσεων στην  ελληνική αγορά είναι ότι οι τρεις τραπεζικές μετοχές που “υποβιβάζονται” στους δείκτες MSCI (Εθνική, Alpha και Eurobank) κάλυψαν σήμερα περίπου τα 4/5 του συνολικού όγκου συναλλαγών.

 Προβληματίζουν οι τράπεζες

Η αβεβαιότητα επιτείνεται, καθώς διεθνείς οίκοι εκτιμούν ότι οι ελληνικές τράπεζες  θα υποστούν σοβαρό πλήγμα από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας και θα αντιμετωπίσουν πρόσθετα προβλήματα στην προσπάθεια  περιστολής των κόκκινων δανείων.

Αρνητική είναι η επίδραση στο ΧΑ και από τις ευρωπαϊκές αγορές, που κιννούνται σήμερα πτωτικά με σημαντικές απώλειες. Ο DAX  χάνει αυτή την ώρα 2,7%, ο γαλλικός CAC40 υποχωρεί κατά 3%, ενώ FT100 στο Λονδίνο βρίσκεται στο -1,6%. Σημαντικές απώλειες και στη Wall Street (Dow Jones -1,4%),  ενώ οι τιμές του αργού πετρελαίου υποχωρούν κατά 1%.

Χρήμα μετακινείται στα ομόλογα της Ευρωζώνης, με αποτέλεσμα να ενισχύονται οι τιμές τους (πέφτουν οι αποδόσεις). Τα μεγαλύτερα κέρδη αποκομίζουν τα ιταλικά.

 Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ οι δείκτες  κινήθηκαν από την αρχή της συνεδρίασης σρ αρνητικό έδαφος, με μεγάλες διακυμάνσεις.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,97% στις 590,84 μονάδες, έχοντας σημειώσει ενδοσυνεδριακό χαμηλό  -1,83% στις 585,72.
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχασε 1,11%, τερματίζοντας στις 1.418,51 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε μέχρι -11,26% και έκλεισε με απώλειες 9,67% στις 278,72 μονάδες.
 Τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστη η Εθνική (-12,4%). Alpha -10,5%, Eurobank -10,1%, Attica -4,6%,  Πειραιώς -1,4%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχώρισαν η Motor Oil με +4% και ο ΟΤΕ +3,7%. Ακολούθησαν ΕΛΠΕ +1,9%,  ΕΥΔΑΠ +1,7%,  Σαράντης +1,4%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +0,6%.
Με τις μεγαλύτερες απώλειες Βιοχάλκο -6,4%, Τιτάν -4,2%, Μυτιληναίος και Lamda -3%,  ΔΕΗ -2,5%, Aegean -1,7%.

Στα mid caps συνεχίστηκαν το μίνι ράλι των Πλαστικών Θράκης (+5%) και η κατρακύλα τις Intralot (-11,2%), που σημείωσε νέο ιστορικό χαμηλό υποχωρώντας στα 0,12 ευρώ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης