Πόκερ για σκληρά νεύρα βρίσκεται σε εξέλιξη στη Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας στις Βρυξέλλες. Οι 4 χώρες του Βίζεγκραντ (Σλοβακία, Ουγγαρία, Πολωνία και Τσεχία) ναρκοθετούν τις προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας, η Τουρκία προβάλλει συνεχώς νέες απαιτήσεις προκαλώντας αντιδράσεις.ενώ η Ελλάδα και η Κύπρος "απαντούν" στους εκβιασμούς της Αγκυρας, θέτοντας όρους για να ανοίξουν κεφάλια της ενταξιακής διαδικασίας. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εμμένει σταθερά στην άποψη ότι πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει συμφωνία, αλλως ννα ισχύσει ό,τι ίσχυε μέχρι τώρα σχετικά με τον Βαλκανικό Διάδρομο, δηλαδή να παραμείνουν ανοικτά τα σύνορα.
Οι χώρες του Βίζεγκραντ τορπιλίζουν τις προσπάθειες συνεννόησης,, προβάλλοντας αντιρρήσεις - έως και βέτο από την Ουγγαρία - στο σχέδιο επανεισδοχής προσφύγων και παράτυπων μεταναστών από την Ελλάδα στη Τουρκία, ενώ παράλληλα απορρίπτουν και την ιδέα επανεγκατάσταση τους σε κράτη μέλη της ΕΕ. Εντελώς προσχηματικά - και ενώ αρνούνται να δεχθούς πρόσφυγες ορισμένων εθνικοτήτων, επικαλούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα, για να απορρίψουν την επανεισδοχή προσφύγων στην Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι η χώρα αυτή... "δεν είναι ασφαλής¨(!).
Αξιωματούχοι της Ε.Ε δήλωναν νωρίτερα ότι είναι απίθανο να επιτευχθεί συμφωνία απόψε, καθώς «αρκετές χώρες δεν είναι έτοιμες να τη δεχθούν, γιατί ο χρόνος προετοιμασίας δεν ήταν αρκετός». Επισήμαναν μάλιστα ότι για ορισμένες "δεν υφίσταται καν προσφυγικό ζήτημα, αφού έχουν κλειστά τα σύνορα τους μονομερώς".
Ως εκφραστής της πιό ακραίας γραμμής εμφανίζεται ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος όπως δήλωσε εκπρόσωπος του έθεσε βέτο στην συμφωνία για την απευθείας μετεγκατάσταση προσφύγων από την Τουρκία στην Ε.Ε
Τσίπρας: Υποκριτική η στάση τους
Διαβάστε: Ποιους όρους θέτει ο Τσίπρας για ν' ανοίξουν τα κεφάλαια για την Τουρκία
Επιπλέον: Προσχέδιο με ανταλλαγή προσφύγων και επιπλέον 3 δισ στην Τουρκία
Το βράδυ πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ των ηγετών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ολλανδίας, της Ελλάδας και της Κύπρου με τη συμμετοχή της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής πολιτικής. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγες, στόχος της συνάντησης αυτής ήταν ο συντονισμός στην ενταξιακή διαπραγμάτευση με την Τουρκία, θέμα που άνοιξε ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Τουρκίας και το οποίο προκάλεσε επίσης αντιδράσεις.
Ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως τα κεφάλαια δεν μπορούν να ανοίξουν εάν δεν υπάρξουν βήματα προόδου από την πλευρά της Τουρκίας στην εφαρμογή του πρωτοκόλλου της Άγκυρας και στο θέμα του casus belli.
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, έκανε σαφή την θέση της χώρας ότι τα πέντε κεφάλαια «θα μπορούν να ανοίξουν μόνο, εάν η Άγκυρα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της».
Τα νέα τουρκικά αιτήματα
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου προσήλθε στο γεύμα εργασίας με τους «28» με νέα τουρκικά αιτήματα της τελευταίας στιγμής σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο -(επιτάχυνση ενταξιακής διαδικασίας, επίσπευση απελευθέρωσης βίζας έως τον Ιούνιο και επιπλέον βοήθεια τριών δισ. ευρώ), προσφέροντας κατά πληροφορίες σε αντάλλαγμα να δεχθεί πίσω η Τουρκία τους μη Σύρους πρόσφυγες, ή ακόμη και Σύρους, και όσους εντοπίζονται σε λέμβους στα χωρικά της ύδατα.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή που επικαλέστηκε ο Guardian, οι Ευρωπαίοι ηγέτες υποσχέθηκαν επιπλέον οικονομική βοήθεια στην Τουρκία ύψους τριών δισ. ευρώ έως το 2018 (φθάνοντας στο ποσό των έξι δισ. ευρώ).