Τράπεζες

Τρ. Πειραιώς: Στα σκαριά τιτλοποιήσεις 15,8 δισ - Θα αντισταθμιστούν οι ζημίες


Σε δύο τιτλοποιήσεις δανείων συνολικής λογιστικής αξίας 6,8 δισ. ευρώ θα προχωρήσει άμεσα  η Τρ. Πειραιώς, ενώ έχει δρομολογήσει μία τρίτη για απαιτήσεις 7,2 δισ. Παράλληλα ετοιμάζει την πρώτη στην Ελλάδα τιτλοποίηση ρυθμισμένων δανείων.

 Οι ζημιές από τις τέσσερις τιτλοποιήσεις (Phoenix, Vega, Sunrise 1 και 2) εκτιμάται ότι θα έχουν αρνητική επίδραση 660 μονάδων βάσης στους κεφαλαιακούς δείκτες της τράπεζας. Αυτή η επίπτωση θα αντισταθμιστεί από τις ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης που θα αποφέρουν περίπου 2,6 δισ. ευρώ.

Οι δύο πρώτες τιτλοποιήσεις (χαρτοφυλάκια Vega και Phoenix) εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν  εντός του τρέχοντος και του επομένου τριμήνου. Η ζημία που θα προκύψει υπολογίζεται σε 800 εκατ. ευρώ. Το ήμισυ αυτού του ποσού (400 εκατ. ευρώ) έχει ήδη επιβαρύνει τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου. Το υπόλοιπο θα εμφανισθεί στα αποτελέσματα β' τριμήνου.

Δωρεάν τίτλοι στους μετόχους

Η τράπεζα θα διανείμει στους μετόχους της το 65% των ομολογιών ενδιάμεσης (mezzanine notes) και χαμηλής διαβάθμισης (junior notes) που θα εκδοθούν με τις δύο τιτλοποιήσεις. Οι mezzanine τίτλοι θα έχουν κουπόνι 7%.

Εν τω μεταξύ έχει ήδη δρομολογηθεί η τιτλοποίηση Sunrise 1, η οποία περιλαμβάνει κυρίως καταγγελμένα δάνεια όλων των κατηγοριών (στεγαστικά, καταναλωτικά, εταιρικά), μεικτής λογιστικής αξίας 7,2 δισ. ευρώ. Η τράπεζα θα λάβει κρατική εγγύηση για τις senior notes ομολογίες, οι οποίες εκτιμάται ότι θα είναι συνολικής ονομαστικής αξίας περίπου 2,45 δισ. ευρώ.

Οι mezzanine notes θα είναι συνολικής αξίας 350 εκατ. και οι junior notes 4,4 δισ. ευρώ.  Στους μετόχους της τράπεζας σχεδιάζεται να διανεμηθούν δωρεάν ομολογίες αυτών των κατηγοριών, συνολικής αξίας περίπου 3 δισ. ευρώ.

Η Τρ. Πειραιώς σχεδιάζει ακόμη να πραγματοποιήσει την πρώτη στην Ελλάδα τιτλοποίηση  ρυθμισμένων δανείων. Το χαρτοφυλάκιο (Sunrise 2) θα περιλαμβάνει δάνεια όλων των κατηγοριών, μεικτής λογιστικής αξίας περίπου 4 δισ. ευρώ. Οι διαδικασίες αναμένεται να ξεκινήσουν τον Οκτώβριο και θα ολοκληρωθούν έως τον Απρίλιο του επομένου έτους.
Οι senior notes τίτλοι εκτιμάται ότι θα είναι συνολικής ονομαστικής αξίας 1,8 δισ. ευρώ, οι mezzanine 200 εκατ. και οι junior notes 2 δισ. ευρώ. Οι mezzanine notes τίτλοι θα έχουν κουπόνι μεταξύ 7%- 9%.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης