Επιχειρήσεις

Τρ. Πειραιώς: Σε ξένους το 65%- Πώς διαμορφώνονται οι μετοχικοί συσχετισμοί


Αλλάζουν άρδην οι μετοχικοί συσχετισμοί δυνάμεων στην Τρ. Πειραιώς μετά την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, που οδήγησε στην “αποκρατικοποίηση” της τράπεζας, στην ανάδειξη ενός νέου ισχυρού σχήματος συνεργαζόμενων μεγαλομετόχων σχετικής πλειοψηφίας και στη διεύρυνση της μετοχικής της βάσης.

Ξένοι μέτοχοι και επενδυτικά χαρτοφυλάκια ελέγχουν πλέον περίπου το 65% της τράπεζας.

Οι τρεις cornerstone investors (Paulson, Μυστακίδης και Helikon) που θα είναι τα νέα “αφεντικά”, συγκεντρώνουν συνολικό ποσοστό  26,77%, κατανεμόμενο ως εξής: John Paulson 18,62%, Αριστοτέλης Μυστακίδης 2,93%, Helikon Invest  5,22%.

Πολύ μεγαλύτερο – της τάξεως του 37% - θα είναι το συνολικό ποσοστό ξένων χαρτοφυλακίων που πήραν μετοχές μέσω της διαδικασίας book building.

Αντίθετα περιορίζεται αισθητά το μερίδιο ελληνικής συμμετοχής:

  • Το ποσοστό του ΤΧΣ πέφτει από 61,2% σε 27%
  •  Εγχώριοι ιδιώτες μικρομέτοχοι και θεσμικά χαρτοφυλάκια  αθροίζουν συνολικά περίπου  8,5%. Από το ποσοστό αυτό, περίπου 7,2%  είναι μετοχές που αποκτήθηκαν μέσω της ΑΜΚ και το υπόλοιπο αντιστοιχεί σε παλιές μετοχές. 

Δεν συμμετείχαν οι μισοί

Οι μισοί από τους εγχώριους  μετόχους που είχαν δικαίωμα “προτιμησιακής μεταχείρισης” στην κατανομή των νέων μετοχών – δηλαδή τη δυνατότητα να πάρουν ό,τι θα τους αντιστοιχούσε αν ίσχυε δικαίωμα προτίμησης  παλιών μετόχων – δεν συμμετείχαν τελικά στη δημόσια εγγραφή: Δεν είχαν τα απαιτούμενα χρήματα, ή δεν θέλησαν να αναλάβουν πρόσθετο ρίσκο μετά την “καταστροφή” που υπέστησαν.

Πάντως, αν και συμμετείχαν μόνον οι μισοί δικαιούχοι “παλαιοί” μέτοχοι,  η δημόσια εγγραφή  υπερκαλύφθηκε κατά 2,5 φορές, καθώς υπήρξε ενδιαφέρον από άλλους εγχώριους επενδυτές: Ενώ οι προς διάθεση μετοχές ήταν 180 εκατ. τεμάχια, έγιναν εγγραφές για 453 εκατ. τμχ.

 Κερδίζουν πάνω από 100%!

Οι εγγραφέντες “παλιοί” μέτοχοι (όποιοι κατείχαν μετοχές Τρ. Πειραιώς στο άνοιγμα της συνεδρίασης της 19ης Απριλίου) παίρνουν κατά προτεραιότητα 23,8 νέες μετοχές για κάθε 1 που προέκυψε από το riverse split (αντιστοιχούν σε 14,42 νέες ανά 10 παλιές προ riverse split). Η τιμή διάθεσης είναι 1,15 ευρώ

Αποκομίζουν λοιπόν άμεσο κέρδος πάνω από 100%(!), καθώς η τιμή της μετοχής στο ταμπλό είναι σήμερα 2,43 ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 23%!

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης