Οικονομία

Τράπεζες, εκλογές και δημοσιονομικά: Οι 3 προκλήσεις της Ελλάδας το 2019


Τι αναφέρει σε δημοσίευμα του το πρακτορείο Bloomberg

Τις τρεις βασικές προκλήσεις της Ελλάδας το 2019 παραθέτει σε δημοσίευμα του το πρακτορείο Bloomberg, σημειώνοντας πως παρά την έξοδο της χώρας από την μεγαλύτερη κρίση που βίωσε πρόσφατα...ακόμα απαιτούνται μεγάλες προσπάθειες για την ανάταση της οικονομίας και την επιστροφή της στις αγορές.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, η έξοδος στις αγορές παραμένει ένα δύσκολο εγχείρημα καθώς η εξωτερική αγορά θα συνεχίζει να επηρεάζει τη χώρα, όπως έγινε και με τη «μετάδοση» από την Ιταλία, που εμπόδισε την πτώση στις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων.

Με τα σημερινά δεδομένα, πάντως το κυβερνητικό επιτελείο έχει θέση επί τάπητος την έκδοση 7 δισ ευρώ σε νέα ομόλογα, με κινήσεις όμως που χρίζουν ιδιαίτερης προσοχής.

Επιπρόσθετα, όπως σημειώνεται, η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με τρεις βασικούς εγχώριους κινδύνους, την πρώτη χρονιά εξόδου από το πρόγραμμα διάσωσης.

Τα τρία "αγκάθια"

Πονοκέφαλο, μεταξύ άλλων αποτελούν οι επερχόμενες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας καθώς σε πολλές εξ αυτών κρίνεται και το ενδεχόμενο να υπάρξει ένας δημοσιονομικός εκτροχιασμός. Για παράδειγμα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπάρχει για τη συνταγματικότητα των περικοπών στις συντάξεις, που νομοθετήθηκαν το 2013. Εάν το δικαστήριο αποφασίσει ότι αυτές οι συντάξεις πρέπει να επιστραφούν, η επιβάρυνση θα φτάσει περίπου τα 15 δισ. ευρώ ή 8% του ΑΕΠ, ενώ θα υπάρξει επιπλέον ετήσιο κόστος στον προϋπολογισμό περίπου 4 δισ. ευρώ. 

Από την άλλη πλευρά, έντονος παραμένει ο σκεπτικισμός για την πορεία των τραπεζών και δη για την διαχείριση/μείωση των κόκκινων δανείων. Την ίδια ώρα, άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως μετοχές των τραπεζών παραμένουν σε ιστορικό χαμηλό, υποδηλώνοντας ότι οι επενδυτές δεν πιστεύουν ότι θα αποτραπεί η ανάγκη αύξησης κεφαλαίου.

Κατά τα λοιπά, η κυβέρνηση εργάζεται πάνω σε ένα ιταλικό μοντέλο για να βοηθήσει τις τράπεζες να μειώσουν την έκθεση τους σε μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, τα οποία έφτασαν τα 88,6 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουνίου. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται αυτόν τον μήνα να αναζητήσει έγκριση για το σχέδιο από τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. H ΤτΕ έχει υποβάλει το δικό της σχέδιο, το οποίο πρέπει να εγκριθεί από την κυβέρνηση, ενώ θα μπορούσε να τρέχει παράλληλα με το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ.

Τέλος, το 2019 αποτελεί έτος εκλογών. Η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος μόνο αρνητικό στοιχείο μπορεί να αποτελέσει για την οικονομία και τους επενδυτές.

Έξτρα νευρικότητα δημιουργεί το γεγονός πως μπορεί αρκετές δημοσκοπήσεις να δείχνουν προβάδισμα στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν είναι όμως σαφές αν θα υπάρχει πλειοψηφία ή αν χρειαστεί ένας νέος κυβερνητικός συνασπισμός, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg

Όπως καταλήγει το δημοσίευμα, αν δεν θα έχει αρκετούς βουλευτές για να επαναφέρει το μπόνους εδρών, η κοινοβουλευτική αριθμητική θα δυσκολέψει οποιαδήποτε κυβέρνηση στη συγκέντρωση ψήφων για τη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής ατζέντας.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις