Αγορές

Μινι-ράλι τραπεζών στο ΧΑ– Στο κόκκινο οι διεθνείς αγορές


 Προσδοκίες για περαιτέρω  βελτίωση των αποτιμήσεων στο χρηματιστήριο και αναθέρμανση του αγοραστικού ενδιαφέροντος προκαλεί το σημερινό μινι-ράλι των τραπεζικών μετοχών, που ξεκίνησε με αργούς ρυθμούς την Παρασκευή και δημιούργησε δυναμική στην αγορά, οδηγώντας τους βασικούς δείκτες προς τα υψηλά 12μήνου.

Ομως το χρηματιστηριακό κλίμα επιδεινώνεται διεθνώς και ασφαλώς θα επηρεάσει  τις επόμενες μέρες την ελληνική αγορά, που δεν μπορεί να αυτονομηθεί. Ενώ στο ΧΑ ο τραπεζικός δείκτης πραγματοποίησε σήμερα άλμα +3,90% και ο ΓΔ έκλεισε +1,32%,  τα σύννεφα στον ορίζοντα πυκνώνουν: Ο DAX που σημείωνε το μεσημέρι μικρά κέρδη έχει γυρίσει καθοδικά στο -1,2% μετά το άνοιγμα της Wall Street, όπου ο Dow Jones έχανε πριν από λίγο 1,4%, ενώ ο Nasdaq βυθιζόταν στο -2,2%.

Πέραν της πανδημίας και των επιπτώσεων της στην οικονομία, οι αγορές εστιάζουν τώρα στα θέματα του πληθωρισμού και των επιτοκίων. Τα χρηματιστήρια βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή μετά την παρατεταμένη ανοδική κίνηση του περασμένου έτους και τα διαδοχικά ιστορικά ρεκόρ στη Wall Street.

 Καθοριστικοί παράγοντες για την περαιτέρω πορεία τους μπορεί να αποδειχθούν η πορεία των επιτοκίων και οι ρυθμοί επιστροφής της παγκόσμιας οικονομίας στην κανονικότητα, υπό τη διαρκή απειλή του πληθωρισμού.

Στο ΧΑ φλέγον θέμα παραμένουν οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και οι επιπτώσεις της στην οικονομία, στα δημοσιονομικά και στις επιχειρήσεις. Η αρνητική επίδραση είναι εμφανής στην αγορά ελληνικών ομολόγων, όπου οι αποδόσεις ανέβηκαν σήμερα, προσεγγίζοντας τα υψηλά 12μήνου.

Αντίθετα, θετική επίδραση στο χρηματιστήριο είχε η έκθεση του ΤΧΣ, που διαπιστώνει ότι οι ελληνικές συστημικές τράπεζες είναι επαρκώς θωρακισμένες και έχουν γίνει ανθεκτικότερες, αν και εμφανίζουν κεφαλαιακές αδυναμίες στο δυσμενές σενάριο των stress test του 2023.

 Η επιστροφή των funds

Η μεγάλη άνοδος των τραπεζικών μετοχών  έδωσε σήμερα τάση και κατεύθυνση στην αγορά. Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές έσπευσαν να μιλήσουν  για January effect. Βλέποντας την εικόνα που διαμορφώνεται στις διεθνείς αγορές ”κρατούν μικρό καλάθι” για τη  συνέχεια.

Ενθαρρυντικό στοιχείο η μεγάλη άνοδος της μετοχής της Coca-Cola, που αποτελεί προσφιλή επιλογή διεθνών χαρτοφυλακίων, τα οποία προφανώς επανήλθαν στην αγορά μετά από εβδομάδες αδράνειας. Αυτό δείχνει και ο αυξημένος τζίρος, που ήταν ο υψηλότερος του τελευταίου διμήνου, με συναλλαγές 89,9 εκατ. ευρώ συν 6,3 εκατ. ευρώ σε μετακινήσεις πακέτων.

 Προβληματίζει πάντως το γεγονός ότι οι βασικοί δείκτες  έχουν διασπάσει περιοχές κρίσιμων αντιστάσεων και βρίσκονται ενώπιον δεύτερων “αναχωμάτων”, όπου μπορεί να ανακοπεί η ανοδική κίνηση. Για τον ΓΔ σημαντική είναι η επόμενη αντίσταση στις 925-932 μονάδες

Μετοχές και δείκτες

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 918,41 μονάδες με κέρδη 1,32%, έχοντας κινηθεί ενδοσυνεδριακά μεταξύ 909,67 μονάδων (+0,35%) και 923,93 (+1,93%).

Ο  FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 1,55%, τερματίζοντας στις 2.214,90 μονάδες. Περιορισμένα τα κέρδη στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, με τον δείκτη των mid caps να ενισχύεται οριακά (+0,20%).

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε υψηλό +4,30% και έκλεισε με κέρδη 3,90% Στην πρώτη θέση η Alpha με +5,2%. Ακολούθησαν Εθνική και Eurobank +3,4%, Πειραιώς +3%, Attica Bank +1,9%, Τρ. Ελλάδος +1%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips τις τράπεζες συναγωνίστηκαν τα Jumbo (+3,5%) και η Coca-Cola με ημερήσια απόδοση 2,5%. Ακολούθησαν ΕλβάλΧαλκόρ +1,5%,  Motor Oil +1,3%, Τιτάν και Μυτιληναίος +1,1%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +0,9%.
Στο κόκκινο  ΔΕΗ -1,7%, ΟΠΑΠ -0,9%, ΕΛΠΕ -0,8%, Quest  -0,5%

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα