Αγορές

Τράπεζες και Moto Oil έδωσαν ώθηση στο χρηματιστήριο


Σε ανοδική τροχιά παραμένει η χρηματιστηριακή αγορά, διατηρώντας τη δυναμική της, καθώς συνεχίζονται οι κινήσεις αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων μετά την αναθεώρηση των δεικτών της Morgan Stanley (MSCI) και ενόψει κλεισίματος της χρήσης. Με έντονη συναλλακτική κίνηση και μεγάλο τζίρο οι βασικοί δείκτες τερμάτισαν σήμερα στα υψηλά ημέρας υψηλά ημέρας, καταγράφοντας αξιόλογα κέρδη. Σε  πρώτο πλάνο οι τράπεζες, με τον κλαδικό τους δείκτη να  σημειώνει άνοδο 2,06%.

Ερωτηματικά προκάλεσε πάντως η αυξημένη προσφορά στις μετασυνεδριακές δημοπρασίες, όπου ο τραπεζικός δείκτης έχασε περίπου 0,50%, ενώ στη λήξη της κανονιής συνεδρίασης κατέγραφε +2,52%

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για τη συνέχεια, εκτιμώντας ότι οι κινήσεις αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων θα συνεχίσουν να δίνουν τον τόνο στις συναλλαγές, αυξάνοντας τη μεταβλητότητα σε επιμέρους τίτλους. Η κατεύθυνση θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το κλίμα που θα διαμορφωθεί στα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια.

Προς το παρόν τα μηνύματα είναι  αντιφατικά. Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δεν φαίνεται να υπάρχει σαφής ενιαία τάση. Ο DAX  ανεβαίνει τώρα 0,55%, ενώ στο Λονδίνο και στο Παρίσι οι δείκτες σημειώνουν οριακές μεταβολές. Στη Wall Street ο Dow Jones  υποχωρεί κατά 0,90%.

Ράλι βρίσκεται σε εξέλιξη στις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχωρεί κατά 12 μονάδες βάσης, του ιταλικού 17 μβ, ενώ του ελληνικού βυθίστηκε 24 μονάδες χαμηλότερα, στο 2,89%

  Αβεβαιότητα επικρατεί στην αγορά ενεργειακών προϊόντων. Η τιμή του φυσικού αερίου εκτοξεύθηκε σήμερα μέχρι τα 165 ευρώ (+11%) και τελικά υποχώρησε στα 142 (-3%). . 

Το ενδιαφέρον των αγορών επικεντρώνεται στα θέματα του πληθωρισμού, των επιτοκίων και της ενεργειακής κρίσης.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο σημαντική παράμετρος διαμόρφωσης κλίματος είναι οι επιχειρηματικές εξελίξεις και τα στοιχεία που ανακοινώνονται για τις επιδόσεις μεγάλων εισηγμένων εταιρειών. Παράλληλα υποβόσκουν ανησυχίες για τις επερχόμενες εκλογές και την προοπτική μετεκλογικής πολιτικής αστάθειας.

Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση στο ΧΑ ξεκίνησε με διακυμάνσεις χωρίς κατεύθυνση. Η εικόνα βελτιώθηκε γρήγορα και οι δείκτες μπήκαν σε πλαγιοανοδική τροχιά. κερδίζοντας σταδιακά έδαφος. Τερμάτισαν στα απόλυτα υψηλά ημέρας και έχασαν ένα μικρό μέρος των κερδών τους στα call auction, όπου πραγματοποιήθηκαν πολλές συναλλαγές και η προσφορά ήταν αυξημένη.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι +1,39% στις 925,4 μονάδες και στα call auctions διαμορφώθηκε στις 922,42 μονάδες, σημειώνοντας ημερήσια άνοδο 1,11%.

Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης κέρδισε 1,25%, κλείνοντας στις 2.250,37 μονάδες. Κατά 0,87% ενισχύθηκε ο δείκτης των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης κινήθηκε από +0,56% μέχρι +2,52% και έκλεισε +2,06%. Στην πρώτη θέση η Alpha  με+3,5%. Eurobank +2,1%, Εθνική +1,9%, Τρ. Ελλάδος +0,9%. Στο κόκκινο Πειραιώς -0,7%, Attica Bank -0,4%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχώρισε η Motor Oil με +3,9%. Ακολούθησαν Βιοχάλκο και ΕλβάλΧαλκόρ +2,2%, ΕΛΠΕ +2%, Coca-Cola και ΔΕΗ +1,8%, Aegean +1%, ΟΤΕ και ΑΔΜΗΕ +0,7%.

Στο κόκκινο Ελλάκτωρ -3,3%, Lamda -0,5%, ΟΛΠ -0,4%.

 Στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις στο επίκεντρο της προσοχής βρέθηκε η Intralot, που έχανε έως -7,2% και  έκλεισε -2,8% με συναλλαγές 1,17 εκατομμυρίων τεμαχίων.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα