Επιχειρήσεις

Trastor AEEAΠ: Ισχυρή ανάπτυξη το 2024, νέες επενδύσεις ύψους 154,4 εκατ.


Εξαιρετικές επιδόσεις πέτυχε η Trastor A.E.E.A.Π. το 2024, εμφανίζοντας μεταξύ άλλων αύξηση κερδοφορίας, δυναμική ανάπτυξη του επενδυτικού της χαρτοφυλακίου και περαιτέρω επέκταση σε επιλεγμένους στρατηγικούς τομείς.

Σύμφωνα με την εταιρεία, με καθαρά κέρδη €33,4 εκατ. έναντι €22,6 εκατ. για το 2023 (+47,5%) και νέες επενδύσεις ύψους €154,4 εκατ., ο Όμιλος ενίσχυσε τη θέση του στον τομέα των «πράσινων» γραφείων και των εμπορικών αποθηκών (logistics), διαμορφώνοντας ένα χαρτοφυλάκιο αξίας €670,5 εκατ.

Η λειτουργική κερδοφορία του Ομίλου (προσαρμοσμένα EBITDA) ανήλθε σε €21,5 εκατ., αυξημένη κατά 20% από το 2023 (€17,9 εκατ.), ενώ τα κεφάλαια από λειτουργικές δραστηριότητες (FFO) ενισχύθηκαν κατά 16,5% στα €18,4 εκατ.

Σημαντική αύξηση ύψους 19,6% παρουσίασαν τα έσοδα από μισθώματα επενδυτικών ακινήτων του Ομίλου τα οποία ανήλθαν σε €30,6 εκατ. έναντι €25,5 εκατ. κατά το 2023. Η αύξηση αυτή είναι αποτέλεσμα της ωρίμανσης των νέων επενδύσεων σε ακίνητα εισοδήματος και των νέων εκμισθώσεων στο πλαίσιο της αναβάθμισης υφιστάμενων ακίνητων, που υλοποιεί η Εταιρεία.

Επενδύσεις

Το 2024 αποτέλεσε έτος στρατηγικών επενδύσεων και δυναμικής ανάπτυξης, οδηγώντας σε αύξηση του επενδυτικού χαρτοφυλακίου του Ομίλου κατά 43,1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και τη διεύρυνση της δραστηριότητας της Εταιρείας στην Κύπρο. Η Εταιρεία, επενδύοντας στρατηγικά και εστιάζοντας στην απόκτηση και ανάπτυξη ποιοτικών ακινήτων, κατά το 2024, επένδυσε €154,4 εκατ. για την αγορά νέων ακινήτων και €20,3 εκατ. για την ανάπτυξη και αναβάθμισης υφιστάμενων υποδομών, δημιουργώντας υπεραξίες €29,4 εκατ.

Στον τομέα της ανάπτυξης ακινήτων και της ενεργειακής αναβάθμισης υφιστάμενων κτηρίων, η Εταιρεία, καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024, συνέχισε τις εργασίες ανέγερσης σύγχρονου κτηρίου γραφείων στο Μαρούσι και αναβάθμισης κτηρίου γραφείων επί της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας, στο κέντρο της Αθήνας. Τα εν λόγω έργα θα ολοκληρωθούν εντός του 2025, θα λάβουν πιστοποίηση LEED και με δεδομένο ότι έχουν ήδη μισθωθεί στο μεγαλύτερο μέρος τους, αναμένεται να επιφέρουν σημαντικά έσοδα τα οποία σε ετησιοποιημένη βάση υπολογίζονται στο ποσό των €4,0 εκατ.

Επίσης, εντός του 2024, ολοκληρώθηκε η αναβάθμιση κτηρίου γραφείων στο Μαρούσι, με προσεχή πιστοποίηση BREEAM, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση της Εταιρείας για ανάπτυξη, βιωσιμότητα και υψηλή προστιθέμενη αξία. Το ακίνητο αυτό έχει πλήρως μισθωθεί και θα συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση των εσόδων κατά το ποσό των €2,1 εκατ. σε ετησιοποιημένη βάση.

Εντός του 2025, αναμένεται να ολοκληρωθεί η απόκτηση του 100% των μετοχών της «ΜΙΛΗΤΟΣ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.» για την οποία έχει δοθεί προκαταβολή ποσού €12.000.000 εντός του 2024. Πρόκειται για ιδιοκτήτρια δύο οικοπέδων συνολικής επιφάνειας 185.110 τ.μ. στον Ασπρόπυργο Αττικής, επί των οποίων ανεγείρεται το μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο ενιαίο κέντρο αποθήκευσης και διανομής στην Ελλάδα, συνολικής επιφάνειας 74.766 τ.μ. Το εν λόγω ακίνητο είναι ήδη μισθωμένο και τα ετησιοποιημένα μισθώματα υπολογίζονται στο ποσό των €5,4 εκατ.

Με την ολοκλήρωση των ανωτέρω έργων, τα ετήσια έσοδα από μισθώματα θα αυξηθούν κατά €11,5 εκατ., ενισχύοντας περαιτέρω τη λειτουργική κερδοφορία του Ομίλου και ενδυναμώνοντας τις προοπτικές μελλοντικής ανάπτυξης.

Κατά την 31η Δεκεμβρίου 2024, το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο του Ομίλου περιλάμβανε 62 ακίνητα συνολικής εύλογης αξίας €670,5 εκατ., έναντι 55 ακινήτων αξίας €468,7 εκατ. κατά την 31η Δεκεμβρίου 2023. Τα χρηματικά διαθέσιμα του Ομίλου ανήλθαν σε €40,7 εκατ. έναντι €18,0 εκατ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Η σημαντική αύξηση της Εσωτερικής Αξίας (NAV) του Ομίλου την 31η Δεκεμβρίου 2024 στα €385,3 εκατ. έναντι €274,2 την 31η Δεκεμβρίου 2023 (+40,5%), και η άνοδος του NAV ανά μετοχή στα €1,575 επιβεβαιώνουν τη δυναμική αξία που δημιουργεί η Trastor για τους μετόχους της.

O κ. Τάσος Καζίνος, Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Το 2024 ήταν μια χρονιά-ορόσημο για την Trastor, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή ανάπτυξης. Με σαφές όραμα συνεχίζουμε να επενδύουμε δυναμικά σε «πράσινα» ακίνητα, ενισχύοντας τη δέσμευσή μας για βιώσιμη ανάπτυξη, ενώ παράλληλα η Trastor εδραιώνεται ως ο ηγέτης στην αγορά logistics, επενδύοντας στρατηγικά σε υποδομές αιχμής. Με τη νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που προγραμματίζουμε, στοχεύουμε στη συνέχιση της αναπτυξιακής μας πορείας και τη δυναμική δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας για τους μετόχους μας, τη διεύρυνση της μετοχικής μας βάσης και την ενίσχυση της εμπορευσιμότητας της μετοχής μας.»

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα
Ετικέτες Trastor