Πολιτική

Τρικυμία στην κυβέρνηση και στο Μαξίμου – Παραιτήσεις για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων


Παραιτήθηκε ο ανιψιός και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού καθώς και ο Διοικητής της ΕΥΠ

Η υπόθεση των παρακολουθήσεων-υποκλοπών δημοσιογράφων και πολιτικών, ακόμη και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, προκαλεί σφοδρές αναταράξεις στο Μαξίμου και οδηγεί στην άρον άρον εκδίωξη – καρατόμηση του γενικού γραμματέα και ανιψιού του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, καθώς και στη «εκπαραθύρωση» του Διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέων.  

Κοινή συνισταμένη των δύο παραιτήσεων αποτελεί το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, με το Μαξίμου και την κυβέρνηση να επιχειρούν να αποσυνδεθούν από την υπόθεση παρακολουθήσεων, που λαμβάνει διαστάσεις σκανδάλου με ξεκάθαρες πολιτικές προεκτάσεις. 

Χρονικά προηγήθηκε η παραίτηση του Γρηγόρη Δημητριάδη από την θέση του Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού. Ο ανιψιός  του κ. Μητσοτάκη και ένας από πιο στενούς και έμπιστους συνεργάτες του, βρισκόταν στο επίκεντρο της φημολογίας που είχε αναπτυχθεί και τον ενέπλεκε στην υπόθεση παρακολουθήσεων πολιτικών και δημοσιογράφων. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εκδώσει ανακοίνωση με την οποία καλούσε τον πρωθυπουργό να δώσει εξηγήσεις σχετικά με τον ρόλο του Γενικού Γραμματέα στις υποθέσεις παρακολουθήσεων.. 

Η ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Μετά την παραδοχή του επικεφαλής της ΕΥΠ στη Βουλή πως παρακολουθούσαν τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη όταν ερευνούσε σκάνδαλα διαφθοράς, τα νέα στοιχεία που αποκαλύπτει η έρευνα της ΕφΣυν και των ReportersUnited δείχνουν πως πίσω από το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων κρύβεται ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να δώσει εξηγήσεις σε όλα τα αμείλικτα ερωτήματα που προκύπτουν από τη δημοσιογραφική έρευνα σε σχέση με τη δραστηριότητα του Γενικού του Γραμματέα κ. Δημητριάδη».

Στη λιτή ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο του πρωθυπουργού, αναφέρεται μόνον ότι: «ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, υπέβαλε την παραίτησή του. Η παραίτηση έγινε αποδεκτή από τον Πρωθυπουργό»

Η παραίτηση του Διοικητή της ΕΥΠ

Σ’ ό,τι αφορά στον Διοικητή της ΕΥΠ, που επίσης φαίνεται πως «πλήρωσε το μάρμαρο» για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, του χρεώνονται επισήμως από το Μαξίμου λανθασμένες ενέργειες στην υπόθεση. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού ο διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Παναγιώτης Κοντολέων, υπέβαλε την παραίτησή του στον πρωθυπουργό, κατόπιν λανθασμένων ενεργειών που διαπιστώθηκαν στη διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων και η παραίτηση έγινε αποδεκτή.

Νέος Διοικητής της ΕΥΠ αναλαμβάνει ο έως σήμερα γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης. Ο κ. Δεμίρης θα ενημερώσει την επιτροπή θεσμών και διαφάνειας μετά την επανεκκίνηση των εργασιών της Βουλής.

Τι λένε οι κυβερνητικές "πηγές" για τις παραιτήσεις Δημητριάδη - Κοντολέων

Σχετικά με την παραίτηση του γγ του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν τα εξής:

«Ο Γρηγόρης Δημητριάδης είναι στην πρώτη γραμμή από την υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Επί 6 χρόνια έχει σηκώσει πολύ μεγάλο βάρος κι έχει δεχθεί πολύ σκληρές επιθέσεις από πολλές πλευρές. Είναι γνωστό ότι αυτές οι θέσεις είναι «ηλεκτρικές καρέκλες» για αυτό και η παραμονή σε αυτές πχ στις ΗΠΑ είναι 1,5 χρόνο κατά μέσο όρο. Η παραίτηση έχει να κάνει με το κλίμα τοξικότητας που έχει αναπτυχθεί γύρω από το πρόσωπό του. Σε καμία περίπτωση δεν έχει να κάνει με το Predator με το οποίο ούτε ο ίδιος ούτε η κυβέρνηση έχει καμία σχέση, όπως έχει κατηγορηματικά δηλωθεί».

Σχετικά με την ανακοίνωση παραίτησης του διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Παναγιώτη Κοντολέων, κυβερνητικά στελέχη, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρουν τα εξής:

«Πρόκειται για νόμιμη επισύνδεση με εισαγγελική άδεια, για την οποία δεν υπήρχε ενημέρωση στο Μέγαρο Μαξίμου. Αυτός τον οποίο αφορά θα ενημερωθεί αρμοδίως για όλες τις λεπτομέρειες και για το πως ελήφθη η απόφαση από την ΕΥΠ.

Κάποιες λανθασμένες ενέργειες δεν μειώνουν τις σημαντικές εθνικές υπηρεσίες που έχει προσφέρει η ΕΥΠ τα τελευταία χρόνια».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα