Αγορές

Συνεχίζεται το ράλι στη Wall Street με "καύσιμα" το χρήμα της Fed


Νέο άλμα - το τρίτο κατά σειράν - πραγματοποίησαν οι δείκτες της Wall Street, που μπαίνει βραχυχρόνια σε bull market , όπως εκτιμούν αναλυτές, με "καύσιμο"  τις παρεμβάσεις της Fed και το πακέτο των 2 τρισ. δολαρίων για στήριξη της αμερικανικής οικονομίας και των αγορών.

Οι αγορές αντιπαρήλθαν την είδηση ότι οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ εκτοξεύτηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στις 3,28 εκατ., αριθμό που αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία της χώρας και υπό άλλες συνθήκες θα προκαλούσαν κλυδωνισμούς στα χρηματιστήρια.

Σχετικά με τα στοιχεία της ανεργίας, ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, εκτίμησε ότι τα στοιχεία δεν είναι αντιπροσωπευτικά, καθώς μόλις ενισχυθεί η αγορά με τη ρευστότητα του πακέτου στήριξης ύψους 2 τρισ. δολ, οι επιχειρήσεις θα προχωρήσουν εκ νέου σε προσλήψεις. Επίσης δήλωσε ότι οι Αμερικανοί θα λάβουν τις επιταγές των 1.200 δολαρίων που προβλέπονται από το νομοσχέδιο που πέρασε από τη Γερουσία εντός τριών εβδομάδων.

Στη Wall Street, o Dow Jones «εκτοξεύτηκε» +6,38%, κερδίζοντας 1.351 μονάδες για να κλείσει στις 22.552.

Ο S&P κατέγραψε κέρδη 6,24% στις 2.630 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 5,6% στις 7.797 μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη ο Dow Jones είχε σημειώσει τη μεγαλύτερη άνοδο από το 1933, κατά 11,4% ενώ και χθες ενισχύθηκε πάνω από 2%.

Από πλευράς τίτλων- στον βιομηχανικό δείκτη- τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι Boeing (+14,6%), Chevron (+10,6%) και Walgreens Boots (+10,2%) ενώ πτώση σημείωσε μόνο η Dow Inc. (-2%).

 Ποταμοί χρήματος για τοποθέτηση

Που αποδίδεται το τριήμερο σερί στη Wall Street; Κατά την J P Morgan υπάρχουν 850 δισεκ. δολάρια που πρέπει να επανεπενδυθούν, καθώς έσπασε η σχέση μετοχών προς μετρητά και άλλα assets λόγω της κρίσης και του χάους που προκάλεσε ο κορονοϊός.

Η J P Morgan εκτιμά ότι πολλά funds κινούνται επιδιώκουν να διαρθρώσουν τα χαρτοφυλάκια τους με αναλογία μετρητών- μετοχών 40:60. Αυτό αντιστοιχεί σε τοποθετήσεις 1,5 τρισ. δολ.στις ΗΠΑ και 4,5 τρισ. διεθνώς. Αυτά τα funds πρέπει να αγοράσουν περίπου 300 δισεκ. δολάρια σε μετοχές για να αποκατασταθεί πλήρως η ισορροπία 60% κατανομή μετοχών και 40% μετρητά και άλλες επενδύσεις.

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings διατηρεί αμετάβλητη την πιστοληπτική ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών σε ΑΑΑ, παρότι προβλέπει ύφεση  3% για το 2020. Η Fitch θεωρεί ότι το δημόσιο χρέος των Η.Π.Α. είναι υψηλότερου ρίσκου από άλλων κρατών με βαθμολογία ΑΑΑ.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κατά τέσσερις μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 0,81%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου «βούλιαξε» 7,7% στα 22,60 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 1,1% στα 1.651 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 1,5% έναντι του ευρώ στο 1,1048 δολ. από 1,0884 την προηγούμενη μέρα.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα