Τα τέλη Φεβρουαρίου θέτει ως στόχο ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το πέρας της πρώτης φάσης των διαβουλεύσεων με τους Θεσμούς.
«Το κυριάρχο είναι ότι αντιλαμβάνονται τις θέσεις της κυβέρνησης για μη μείωση συντάξεων» σημείωσε χαρακτηριστικά. Όπως διευκρίνισε, υπάρχουν σημεία προόδου και κάποια άλλα που χρειάζονται περισσότερη δουλειά, όμως οι εργασίες συνεχίζονται σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο. Οι εκπρόσωποι των δανειστών αναχωρούν εντός της ημέρας και αναμένεται να επιστρέψουν στα μέσα του μήνα για τη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων.
Στα ανοιχτά μέτωπα:
Η άρνηση των θεσμών να αποδεχτούν βασικές παραμέτρους του ασφαλιστικού (προϋποθέσεις καταβολής εθνικής σύνταξης, αύξηση ασφαλιστικών εισφορών) ανοίγουν θέμα κάλυψης κενού άνω των 700 εκατ. ευρώ και ξαναφέρνουν στο τραπέζι τη μείωση των συντάξεων.
Αμφισβητούνται μέτρα άνω του 1,2 δισ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί για το 2016. Η ελληνική πλευρά θα επιχειρήσει να αποφύγει τα νέα μέτρα επικαλούμενη την υπερεκτέλεση του προϋπολογισμού του 2015, αλλά και την αναθεώρηση προς τα πάνω του στόχου για την πορεία του ΑΕΠ μέσα στο 2016.
Από το πακέτο των μέτρων που απαιτούνται για τη διετία 2017-2018 συνολικού ύψους 1,7 δισ. ευρώ (με βάση τα νέα μακροοικονομικά δεδομένα ακόμη και το συνολικό ποσό του 1,7 δισ. ευρώ βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση) προς το παρόν έχουν διαρρεύσει μέτρα μόλις 500-600 εκατ. ευρώ, τα οποία θα προέλθουν από τις μειώσεις στην καταβολή των νέων συντάξεων αλλά και από την αύξηση του φόρου για τα υψηλά εισοδήματα άνω των 40.000-50.000 ευρώ. Εκκρεμεί η ανακοίνωση ακόμη περισσότερων μέτρων.
Μετά τη χθεσινή τρίωρη συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου με το κουαρτέτο στο Χίλτον, ο πρώτος παραδέχθηκε ότι παραμένουν ανοιχτά όλα τα μεγάλα θέματα της διαπραγμάτευσης, όπως για παράδειγμα η εθνική σύνταξη, αν θα έχει εισοδηματικά κριτήρια. Οι δανειστές προτίμησαν να κρατήσουν κλειστά τα χαρτιά τους και σήμερα θα πραγματοποιηθεί ένας απολογισμός με τις διαφορές που χωρίζουν τις δύο πλευρές.
Τα κόκκινα δάνεια στο επίκεντρο της συνάντησης Στουρνάρα - Θεσμών
Στο τέλος του Φεβρουαρίου η Τράπεζα της Ελλάδος θα έχει έτοιμο το πλαίσιο για τα κριτήρια που θα πρέπει να πληρούν οι εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων, και από τις αρχές Μαρτίου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να αγοράζουν δάνεια σε καθυστέρηση.
Παράλληλα η Τράπεζα Ελλάδος θα έχει έτοιμο μέχρι το καλοκαίρι και το νέο Κώδικα Δεοντολογίας για τις ρυθμίσεις των κόκκινων δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Τα θέματα αυτά συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχαν χθες το απόγευμα ανώτερα στελέχη της ΤτΕ με εκπροσώπους των δανειστών, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στη θέσπιση στόχων ανά τράπεζα για τη διαχείριση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων .
Μάλιστα σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος της Τράπεζας Ελλάδος, το πλαίσιο αδειοδότησης θα είναι έτοιμο στις 29 Φεβρουαρίου και διευκρίνισε πως «υπάρχει ενδιαφέρον από τις συγκεκριμένες εταιρείες», υπογραμμίζοντας ότι στόχος είναι η προσέλκυση κεφαλαίων. «Το ζήτημα είναι» συνέχισε «πως επιχειρήσεις που είναι βιώσιμες θα βρουν κεφάλαια για να συνεχίσουν την λειτουργία τους».
Σε ότι αφορά τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια και τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σημείωσε πως δεν απασχόλησαν τη συνάντηση με τους δανειστές. Ο ίδιος ανέφερε ακόμα ότι από τα 9,5 δις ευρώ των «κακών» τραπεζών έχουν ανακτηθεί μόλις 700-800 εκατ ευρώ. Να σημειωθεί ότι ειδικά για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, η έκθεση της Blackrock που έχει αποσταλεί στις τράπεζες, περιλαμβάνει διάφορα μοντέλα διαχείρισης της συγκεκριμένης κατηγορίας δανείων.