Διεθνή

Τσαντ: Η χώρα κήρυξε κατάσταση έκτακτης επισιτιστικής ανάγκης λόγω της μεγάλης εισροής προσφύγων


Το Τσαντ κήρυξε «κατάσταση έκτακτης διατροφικής και επισιτιστικής ανάγκης» σε όλη του την επικράτεια, σύμφωνα με διάταγμα που δημοσιεύθηκε σήμερα σε μια από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου όπου έχουν συρρεύσει τους τελευταίους δέκα μήνες περισσότερο από μισό εκατομμύριο πρόσφυγες από το Σουδάν.

Το διάταγμα του μεταβατικού προέδρου Μαχαμάντ Ιντρίς Ντέμπι Ίτνο, που υπεγράφη χθες Πέμπτη, δεν εξηγεί λεπτομερώς τις ενέργειες που θα ληφθούν ούτε τον αριθμό των ανθρώπων που επηρεάζονται. Ωστόσο το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (WFP) είχε προειδοποιήσει τον Νοέμβριο ότι θα αναγκαστεί «να διακόψει άμεσα» τη βοήθεια που παρέχει στο Τσαντ, αν δεν καταφέρει να συγκεντρώσει τους απαραίτητους διεθνείς πόρους, καθώς στη χώρα συρρέουν δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες από το Σουδάν.

Το WFP παρείχε τότε «επισιτιστική και διατροφική βοήθεια σε 1,4 εκατ. ανθρώπους» στο Τσαντ, όσος είναι ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων και των προσφύγων σε αυτή τη χώρα της κεντρικής Αφρικής μεγάλο μέρος της οποίας καλύπτεται από έρημο, λόγω των συγκρούσεων που μαίνονται στο έδαφός της αλλά και στις γειτονικές της χώρες, όπως το Σουδάν, ο Νίγηρας, η Νιγηρία, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η Λιβύη και το Καμερούν.

Όμως μετά την έναρξη στις 15 Απριλίου 2023 του πολέμου στο Σουδάν μεταξύ του στρατού του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και των παραστρατιωτικών υπό τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό, περίπου 546.770 νέοι πρόσφυγες έφτασαν στο Τσαντ, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), στις αρχές Φεβρουαρίου.

Στο Τσαντ, που υποδέχεται μακράν τον μεγαλύτερο αριθμό Σουδανών προσφύγων από την τρέχουσα κρίση, ζούσαν ήδη περισσότεροι από 400.000 πρόσφυγες κυρίως από το Νταρφούρ από όπου έφυγαν για να γλιτώσουν από τον εμφύλιο πόλεμο που ξέσπασε το 2003 .

Συνολικά αυτή η χώρα, που έχει χαρακτηριστεί από τον ΟΗΕ η δεύτερη λιγότερο αναπτυγμένη παγκοσμίως, πρέπει να διαχειριστεί περισσότερους από 1.570.000 «αναγκαστικά εκτοπισμένους», εκ των οποίων περισσότεροι από 1,1 εκατ. πρόσφυγες. Οι υπόλοιποι είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι εξαιτίας της εξέγερσης διάφορων ένοπλων ομάδων κατά της στρατιωτικής χούντας του στρατηγού Ντέμπι.

«Τον Δεκέμβριο το WFP θα αναγκαστεί να αναστείλει τη βοήθειά του στους εκτοπισμένους και τους πρόσφυγες από τη Νιγηρία, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και το Καμερούν εξαιτίας της ανεπάρκειας πόρων. Από τον Ιανουάριο του 2024 η αναστολή θα επεκταθεί (και θα αφορά) κυρίως τους νέους πρόσφυγες από το Σουδάν, που δεν θα λαμβάνουν τροφή», είχε διευκρινίσει στις 21 Νοεμβρίου η υπηρεσία.

Για να διασφαλίσει «τη συνεχιζόμενη στήριξη προς τους πληθυσμούς που πλήττονται από την κρίση στο Τσαντ τους επόμενους έξι μήνες» το WFP είχε τονίσει ότι χρειάζεται «επειγόντως 185 εκατ. δολάρια».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα